Foto: DELFI

Tematiskās rubrikas ietvaros, kurā sabiedrībā zināmi cilvēki iesaka savas iecienītākās filmas, trīs patriotismu un nacionālo piederību rosinošus pašmāju kino darbus, ko vērts noskatīties ikvienam, iesaka žurnāliste Elita Veidemane (attēlā).

"Labprāt skatos dažādas filmas un seriālus. Visbiežāk to daru vakaros, kad esmu beigusi rakstīt. Man tuvs ir gan ārzemju, gan pašmāju kino, kā arī cenšos sekot līdzi jaunākajām kino industrijas aktualitātēm.

Tomēr visvairāk esmu iecienījuši tieši latviešu autoru filmas, un tās man arī ir vismīļākās no visiem redzētajiem kino darbiem," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Veidemane.

"Latviešiem ir ļoti daudz labu filmu. Viena no tām ir Gunāra Pieša uzņemtā spēlfilma Nāves ēnā. Manuprāt, šis izcilais darbs ļoti sasaucas ar mūsdienām, jo arī šobrīd mēs, visi latvieši, atrodamies uz tāda kā kūstoša ledus gabala un cenšamies kaut kā izzīlēt un izdomāt to, kurš izdzīvos un kurš - nē.

Protams, šī filma man patīk arī tāpēc, ka tajā spēlē lieliski latviešu aktieri, kādi nav visā pasaulē. Piemēram, Eduards Pāvuls, Gunārs Cilinskis un daudzi citi. Uzskatu, ka šī izcilā, dramatiskā un traģiskā filma arī mūsdienās nav zaudējusi ne grama no savas vērtības," spriež žurnāliste.

"Tāpat ikvienam iesaku laiku pa laikam noskatīties leģendāro Jāņa Streiča meistardarbu Limuzīns Jāņu nakts krāsā.

Tā ir kulta filma, kura latvieti parāda no pozitīvi ironiskas puses. Katrs šīs filmas varonis ir īsts latvietis, un viņu tēlos patiesībā esam redzami mēs visi.

Protams, arī šajā kino meistardarbā spēlē izcilākie aktieri, un kļūst teju žēl, ka mums nav bijis iespējas viņus parādīt Holivudai," spriež Veidemane.

"Mani ir ļoti uzrunājusi arī Aigara Graubas un Andreja Ēķa uzņemtā Sapņu komanda 1935, kurā ir izcili atainota nu jau par retumu kļuvusī īpašība - patriotisms. Šī filma ir absolūta pozitīvisma pilna, un kadri, kuros atainoti filmas varoņu likteņi atspoguļo to, kas laika gaitā noticis ar visu mūsu tautu un dzimtenes mīlestību.

Manuprāt, šādām, nacionālo piederību un lepnumu un prieku par savu valsti rosinošām, filmām būtu jābūt vairāk. Ļoti priecājos par Andreju Ēķi un Aigaru Graubu, kuri pat mūsu beznaudas apstākļos ir varējuši radīt tik  lielisku darbu," filmas veidotājus uzteic žurnāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!