Foto: Vida Press

Britu profesore, vēsturniece, grāmatu autore, TV un radio ētera personība Betānija Hjūza ir specializējusies senajā un viduslaiku vēsturē un kultūrā un vairāk nekā 25 savas dzīves gadus ir veltījusi vēstures izpētei. Viņas talantu aizraujoši pastāstīt par vairākus tūkstošus gadu seniem notikumiem iespējams novērtēt kanāla "National Geographic" veidotajos daudzsēriju raidījumu ciklos "Top Ten Treasures" ("Dārgumi ar Betāniju Hjūzu") un "Greatest Treasures of the Ancient World" ("Senās pasaules vērtīgākie dārgumi"), kā arī dokumentālajos stāstos par Seno Ēģipti.

Gadu gaitā iegūtās zināšanas Hjūza citiem tālāk nodevusi ne tikai vairākās grāmatās un dažādos izzinošos raidījumos un dokumentālajās filmās, bet arī akadēmiskajā vidē. Par savu veikumu vēstures izpētē un analīzē viņa ir saņēmusi vairākus ievērojamus apbalvojumus un goda rakstus.

Hjūza uzaugusi Londonā, un viņas radu rakstos ir vairāki sabiedrībā zināmi ļaudis – Betānijas tēvs ir britu aktieris Pīters Hjūzs, bet viņas brālis ir pazīstamais kriketa spēlētājs un žurnālists Saimons Hjūzs. Pabeigusi neatkarīgo vidusskolu Londonā, Betānija tālāk devās studēt uz Anglijas Oksfordas universitātes paspārnē esošo Svētās Hildas koledžu, kur ieguva grādu senajā un mūsdienu vēsturē. Dzīves laikā viņa savas zināšanas nemitīgi papildinājusi, un Hjūza var lepoties arī ar Jorkas universitātes goda doktora grādu.

Hjūza ir arī izdevusi vairākas grāmatas, un pirmā no tām – "Helen of Troy: Goddess, Princess, Whore" ("Trojas Helēna: dieviete, princese un padauza") – ir tulkota desmit valodās un izpelnījusies plašu ievērību. Arī citas viņas grāmatas ir ne tikai izpelnījušās lasītāju mīlestību un dižpārdokļa statusu, bet arī dažādus prestižus apbalvojumus. Savukārt, atgriežoties pie TV un radio, viņa ir veidojusi un vadījusi kopumā vairāk nekā 50 dokumentālos projektus, sadarbojoties ne tikai ar "National Geographic", bet arī BBC, "Netflix", "Discovery" un citiem medijiem. Tiek lēsts, ka Hjūzas pārraides visā pasaulē noskatījušies ap 250 miljoniem cilvēku, un publiskajā telpā viņa nereti tiek dēvēta par vienu no britu zināmākajām vēstures raidījumu vadītājām.

"Sievietēm bieži vien nav ļauts būt vēstures varoņiem, viņām ir jābūt stereotipiem. Kleopatra bija dzejniece un filozofe, viņai neticami labi padevās matemātika, un viņa nemaz nebija tik izskatīga. Bet tad, kad mēs par viņu domājam, iztēlojamies pavedinātāju ar lielām krūtīm, kura vannojas pienā. Bieži vien pat tad, kad sievietes vēsturē ir atstājušas savu zīmi un viņas atceras, mums tiek piedāvāta viņu dzīves fantāzijas versija," savu interesi par vēsturi un sieviešu lomu sabiedrībā vārdos ietērpusi Hjūza.

Vēl viena iniciatīva, kurā Hjūza ieguldījusi savu sirdi un dvēseli, ir kampaņa "Classics For All", kuras mērķis ir valsts skolu programmās atgriezt iespēju apgūt klasiskās valodas un padziļināti izzināt senās civilizācijas.

Hjūzai ir divi bērni, un mātes loma viņai nav liegusi izveidot spilgtu karjeru. Viņa pati intervijās šķelmīgi atzinusi, ka abus apvienot izdevies, pateicoties glāzei "prosecco" un šokolādes kūkai, kas glābusi brīžos, kad bērnu audzināšana un karjeras veidošana nospiedusi plecus.

Pieminot interesantus faktus par Hjūzu, der zināt, ka viņa jau daudzus gadus ir veģetāriete. Tāpat arī viņa no savas ēdienkartes ir izslēgusi produktus, kas satur glutēnu, – tas izdarīts, solidarizējoties ar jaunāko meitu, kurai ir glutēna nepanesamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!