Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdienas, 14. maija, vakarā Telavivā tika dots starts 64. starptautiskajam dziesmu konkursam "Eirovīzija", kura pirmajā finālā par kādu no desmit ceļazīmēm uz sestdienas finālu sacentās 17 dalībvalstu pārstāvji.

Pēc tam, kad bija izskanējuši visi priekšnesumi un apkopots skatītāju un žūrijas balsojuma kopvērtējums, tika paziņots, ka finālā iekļūst Grieķija, Baltkrievija, Serbija, Kipra, Igaunija, Čehija, Austrālija, Islande, Sanmarīno un Slovēnija.

Pirmajā pusfinālā spēkiem mērojās pārstāvji no Kipras, Melnkalnes, Somijas, Polijas, Slovēnijas, Čehijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Serbijas, Beļģijas, Gruzijas, Austrālijas, Islandes, Igaunijas, Portugāles, Grieķijas un Sanmarīno.

Par priekšnesumiem balsoja pirmā pusfināla dalībvalstis, kā arī Spānija, Francija un Izraēla, kuras jau automātiski ir kvalificējušās finālam. Balsošana tiks atklāta pēc visu pirmā pusfināla dziesmu izskanēšanas.

Televīzijas skatītāju balsojums konkursā veido 50% no rezultātiem. Savukārt otrus 50% rezultātu jau pirmdienas vakarā noteica visu pirmā pusfināla dalībvalstu, kā arī Spānijas, Francijas un Izraēlas profesionāļu žūrija, sekojot līdzi ģenerālmēģinājumam.

Latvijas pārstāvji grupa "Carousel" startēs otrajā pusfinālā ceturtdien. Mūsējie uz skatuves kāps piektie. Savukārt jau trešdien, 15. maijā, tiks aizvadīts ģenerālmēģinājums, kurā otrā pusfināla dalībniekus vērtēs žūrija.

Lielajā finālā sestdien sacentīsies ne tikai desmit labākie no katra pusfināla, bet arī tā dēvētais "Eirovīzijas lielais piecinieks" – Lielbritānija, Spānija, Francija, Vācija, Itālija, kā arī šī gada konkursa rīkotājvalsts Izraēla. Konkursā šogad piedalās 41 dalībvalsts.

Notikumiem pirmajā pusfinālā, kā arī spilgtākajiem viedokļiem tviterī varēja sekot līdzi "Delfi Izklaides" teksta tiešraidē, kuru nodrošināja erudītais "Eirovīzijas" entuziasts, portāla "Delfi" sociālo tīklu redaktors Edgars Bāliņš. Teksta tiešraides arhīvs izlasāms zem galerijas, kā arī šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!