Foto: Publicitātes foto
Sabiedrības integrācijas fonda kampaņas "Izstāstīt saliedētību" ietvaros veidotajā raidierakstu cikla epizodē "Lomu dalījums ģimenē – sievišķais un vīrišķais" tiek diskutēts par to, vai ģimenē lomas balstās uz dzimumu. Kādas lomas ir vīrieša, kādas sievietes un kas tiek bērniem? Vai mazu bērnu jāpieskata tikai mātei, vai arī tas ir novecojis stereotips?

Atbildes uz šiem un citiem diskusijas jautājumiem palīdzēs rast diskusijas moderatore Kristīne Garklāva kopā ar Tēvu radio veidotāju un biedrības "Tēvi" valdes locekli Gati Smidrovski un "mammamuntetiem.lv" vadītāju Ingu Akmentiņu-Smildziņu.

Noklausies!

Cik aktuāla ir lomu dalīšana ģimenē?

Lomu dalīšana ģimenēs ir un noteikti būs vēl ilgi aktuāla tēma, jo viena sabiedrības daļa atbalsta līdztiesību kā darbā, tā arī ģimenē, bet otra – turas pie novecojušiem stereotipiem, paradumiem, kur vīrietis ir ģimenes apgādnieks un sieviete stāv pie pavarda.

"Tad, kad mēs esam mājās, savā ģimenē, tad mēs vēl varam pārrunāt problēmas, situācijas un izdomāt, kā rīkoties un kā mēs sadalīsim lomas. Bet tad, kad mēs nonākam lielākā sabiedrības daļā, tad mēs rīkojamies, kā ir pieņemts daudzus gadus," saka Gatis Smidrovskis

Pēdējos gados ir vērojami sarukusi robeža starp vīriešu un sieviešu pienākumiem. Vīriešus var biežāk sastapt virtuvēs, gatavojot ēst vai arī pastaigājoties ar bērnu ratiņiem, kas vairāk netiek uztverts kā kaut kas nepieņemams vai arī vīrieša cieņu graujošs, un tieši tas pats notiek arī ar sievietēm.

Kā tiek dalīti pienākumi?

Pienākumi ģimenēs tiek dalīti pēc dažādiem kritērijiem, piemēram, kam ērtāk ir paveikt konkrēto mājas darbu, jo ir vairāk brīva laika, vai arī tas labāk padodas, vai patīk, vai pastāv vēl kāds abiem pieņemams kritērijs.

"Labi ir, ja darbi ir sadalīti tā, kā katrs jūtas ērti, bet lai nav, ka, piemēram, mammai ir ērti tikai nomazgāt traukus un pārējo viņa vairs neko nedara, un visu pārējo dara tas otrs partneris," piebilst Inga Akmentiņa – Smildziņa.

Nedrīkst pārāk aizrauties ar visu darbu uzņemšanu uz vieniem pleciem, neskatoties uz to, ka, iespējams, tie patīk vai neapgrūtina, jo visam jābūt līdzsvarā un agri vai vēlu tas var novest līdz kādam nepatīkamam iekšējam konfliktam.

Kā pie lomu dalīšanas var iztikt bez konflikta?

Viens no svarīgākajiem lomu dalīšanas aspektiem, ko var uzskatīt par pamatu, bez kā nav iespējama normāla pienākumu sadale un ilgtspējīga ģimenes dzīve, ir komunikācija. Tikai komunicējot, cilvēki var nonākt līdz kopsaucējiem un izprast, kādus pienākums ģimenē labāk pildīt vīram vai sievai un kādus var uzticēt bērniem.

"Lielāka loma ir komunikācijai. Šis viss ir izrunājams, kāda ir mūsu attieksme, pienākumi mājās, kas ko dara. Tikai tajā brīdī, kad tas viss ir atrunāts un izrunāts, ko kurš dara mājās, tad ir viss kārtībā," konstatē Gatis Smidrovskis.

Diemžēl ģimenēs, kur komunikācija ir zemā līmenī un netiek līdz galam izrunāti dažādi jautājumi, tajā skaitā arī lomu dalījums ģimenē, pastāv liels risks, ka šāda ģimenes dzīve nebūs laimīga, kā arī rodas šķiršanās risks.

Lai uzzinātu vairāk, noklausies Sabiedrības un integrācijas fonda kampaņas "Izstāstīt saliedētību" raidierakstu cikla epizodi "Lomu dalījums ģimenē – sievišķais un vīrišķais".

Raksta un raidieraksta epizodes autori: Sabiedrības Integrācijas fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!