Foto: Publicitātes foto
Sabiedrības integrācijas fonda kampaņas "Izstāstīt saliedētību" ietvaros veidotajā raidierakstu cikla epizodē "Citāds: Zem vienas debess!" Maksims Trivaševskis un Sandis Jezdovskis dalās pieredzē, kas veidojusies, piedzimstot Latvijā, bet esot krievu un romu tautības cilvēkiem. Maksims ir izcils komiķis, savukārt Sandis ir viens no Latvijas čigānu barona mazdēliem, kurš darījis daudz, atbalstot savas tautības brāļus un māsas, kuriem ir sarežģīti apstākļi.

Noklausies!

Maksims Trivaškevičs ir krievu izcelsmes komiķis, kurš sarakstījis grāmatu, studējis medicīnu un ir diezgan veiksmīgs un pieprasīts latviešu komiķis. Sarunas laikā no Maksima staro absolūts miers un pozitīvisms, iespējams, bet tikai iespējams, viņš nedaudz satraucās par mūsu sarunu, jo tā nav paredzēta smieklīga. Maksims uzauga Elejā, kurā, kā viņš stāsta, patiesībā bija diezgan sarežģīti būt citādam, jo apcelt varēja par jebko. Tas nozīmē, ka viņš arī tika apcelts par to, ka ir krievs.

Tomēr viņa ģimenē attieksme bijusi visai skaidra – mazais Maksims tika laists latviešu skolā un vecāki viņam stingri piekodināja, ka viņam jāmācās labi. Maksimam mācības padevās un izrādījās, ka arī latviešu valoda viņam padevās labāk nekā citiem latviešu bērniem. Skolotāji pat brīnījušies, kā tas var būt. Un tomēr Maksimam ir visai skaidra nostāja par tiem cilvēkiem, kuri diskriminē – šiem cilvēkiem kaut kas nav kārtībā.

Sandis Jezdovskis ir romu tautības pārstāvis, čigānu barona mazdēls no Jūrmalas. Sandis nodarbojas ar dažādiem projektiem, pievienojas dažādos pasākumos, kas ir saistīti ar romu kultūras popularizēšanu un sportu. Sandim visai labi padodas pasākumu organizēšana un darbs ar cilvēku vadīšanu. Lai gan visiem šķiet, ka romi tikai nodarbojas ar dziedāšanu un dejošanu, Sandis vairs nevada romu ansambli, ko darīja vairākus gadus, – šobrīd viņš ir pievērsies nekustamo īpašumu biznesam. Savu brīvo laiku viņš velta ģimenei un draugiem. Jautājumi par diskrimināciju tautības dēļ viņu satrauc, jo ikdienā Sandis redz netaisnību pret saviem brāļiem un māsām un ne vienu reizi vien ir gājis palīgā citiem romiem atrast darba vietu vai risināt citus sadzīviskus jautājumus.

Visvairāk viņu satrauc jautājums par to, ka joprojām Latvijā ir darba devēji, kuri neņem darbā cilvēku, jo viņš, izrādās, ir roms. Daudzi no šiem cilvēkiem ir dzimuši un auguši Latvijā, bet tiek uzskatīti par sliktākiem – par tādiem, kuriem nevar uzticēties. Protams, sarunas laikā viņš pats pajokoja par savu izcelsmi, tomēr Sandis, nepārprotami, ir izcils pret diskriminācijas vēstnesis, jo uzskata, ka visi esam cilvēki un staigājam zem vienas debess!

Raksta un raidieraksta epizodes autori: Sabiedrības Integrācijas fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!