Vieta, kur sākas vasara, –
Traķi sola neaizmirstamus svētkus
Foto: Publicitātes foto
Droši vien nekļūdīsimies, sakot, ka Lietuvā daudziem vasara ir pats mīļākais gadalaiks. Tas ir atvaļinājumu laiks, ir gan siltums un garas dienas, gan saules un ūdens prieki. Visu to atradīsiet Traķos. Sajust un ieraudzīt īpašo dabā un pasākumu daudzveidību var ikviens!
Atgādina senos laikus
Traķu rajons ir īpaši bagāts ar nemateriālo kultūras mantojumu: pasākumiem, tostarp izglītojošiem etnokultūras pasākumiem, tradicionālajiem gadatirgiem, etnopēcpusdienām, izglītojošām nodarbībām un amatieru mākslas kolektīviem, kas kopj etnokultūru. "Tie ir pasākumi, kas atspoguļo mūsu novada saknes un savdabību, kā arī ļauj saglabāt Traķu novada tautiskās īpatnības un pašapziņu," saka Traķu rajona pašvaldības mērs Andrjus Šatevičs.

Vieni no iespaidīgākajiem vasaras sākuma svētkiem ir Traķu pilsētas svētki "Traķu vasara", kas piesaista tūkstošiem apmeklētāju un dalībnieku, tie Traķos tradicionāli tiek rīkoti jau ne vienu vien gadu desmitu. Svētku "Traķu vasara" aizsākumi sniedzas 1990. gadā, kad Traķu mācītājs iesvētīja Sv. Jana Nepomuka krucifiksu. Tad arī notika pirmie Traķu pilsētas svētki. Krucifikss atrodas Karaīmu un Vītauta ielas krustojumā, bijušā tirgus (jeb Rātsnama) laukuma centrā. "Tas atgādina septiņpadsmito gadsimtu, kad tika izmantots kā sludinājumu dēlis," – atgādina Traķu rajona pašvaldības administrācijas Kultūras un tūrisma nodaļas vadītāja Anna Baltutiene.

Šodien Sv. Nepomuka krucifikss akcentē un atgādina Traķu vēsturisko centru, kur notika lieli gadatirgi, ierastie tirgi, tika svinēti svētki. Vēsturiskajos avotos minēts, ka 1470. gadā bijušā tirgus laukuma vietā dzīvojuši dažādu tautību ļaudis, ticams – tirgotāji. Pats Sv. Nepomuks aizsargā no nelaimēm ūdenī, ir zvejnieku aizbildnis.
Jubilejas svētki
Pirmajā jūnija nedēļas nogalē rīkotie pilsētas svētki "Traķu vasara" katru gadu līksmību virpulī ierauj ne tikai pilsētniekus un viesus no citām Lietuvas pilsētām, bet arī ārvalstu tūristus. Priecīgais, krāsu, mākslas festivālu, atrakciju, izklaižu, jautras mūzikas un brīnišķīga noskaņojuma piesātinātais pasākums trīs dienu garumā ir izcila iespēja iepazīties gan ar nemateriālo, gan materiālo Traķu rajona kultūras mantojumu. "Pasākums katram apmeklētājam dāvā iespēju vispusīgi iepazīt seno galvaspilsētu. No interaktīvām spēlēm un maršrutiem līdz Rātsnama tirgum, teatralizētam gājienam, koncertiem, iespaidīgām uguņošanām un lāzeršoviem," saka Baltutiene.

Traķu pilsētas svētki ik gadu pulcē 5 tūkstošus un vēl vairāk apmeklētāju, tajos piedalās apmēram viens tūkstotis dalībnieku. Ierobežojumu dēļ svētki divus gadus pēc kārtas netika organizēti (2020.–2021. g.). Toties šogad tiek solīts nokavēto atgūt pārpārēm. Vēl jo vairāk tāpēc, ka arī svētki ir īpaši – tā ir 30. "Traķu vasara", kas iekļaujas Traķu pilsētas 700. jubilejā.

3. jūnijā (piektdien) svētki sāksies ar "Nacionālās ekspedīcijas" diskusijām. "Vai Traķi ir otrā nozīmīgākā pilsēta Lietuvā? Kāda ir Vītauta veiksmes vēsture? Kā Traķu kunigaitis kļuva par Lietuvas valdnieku?" – šādus vēsturiskus jautājumus iztirzās "Nacionālās ekspedīcijas" diskusiju dalībnieki. Vēlāk gaidīs iespaidīgas uzstāšanās, kurās piedalīsies Lietuvas folkroka grupa "Žalvarinis" un deju un uguns studija "Čiutyta".

Sestdienas svētku programma patiks gan pašiem mazākajiem, gan lielajiem apmeklētājiem. Bērnu svētkos būs jaukas uzstāšanās, mazie sacentīsies braukšanā ar trīsriteni, piedalīsies skriešanas sacensībās. Jaunatnei paredzētajās vietās notiks sarunas par brīvprātīgo darbu, izglītojošām nodarbēm, diskusijas ar ievērojamiem cilvēkiem, komiķa uzstāšanās, spēles un koncerts. Muzikanti, dziedātāji un mākslinieki pārsteigs ar savu izdomu mākslas festivālos. Jaunatnes tautisko deju festivālā "Žvaigždūnė" piedalīsies ansambļi no Viļņas, Pabrades un Traķiem. Notiks arī Traķu rajona mākslas amatierkolektīvu koncerts "Gyvos kalbos, gyvų žmonių versmė". Notiks īpašas policijas un ugunsdzēsēju uzstāšanās, gaidīs strēlnieku telts, bet Karaīmu ielā izvietotie Rātsnama tirgus galdi pievilinās ne vienu vien pircēju.
Atgriežas gluži kā mājās
4. jūnijā salas pili mūzikas skaņās drebinās pūtēju orķestru festivāls "Atataria vamzdžiai", notiks vakara koncerts ar Nedas Malūnavičūtes, Šērmana Tena, Džesikas Šajas un Donata Montvīda uzstāšanos, bet vakaru vainagos lāzeru, uguns un gaismas šovs "Trakų fejerija 2022".

Izpildītājs Donats Montvīds šā gada svētkos "Traķu vasara" neuzstāsies pirmo reizi. Kā saka viņš pats, lai saskaitītu, cik pavisam reižu ir nācies koncertēt Traķos, nepietiktu ne tikai ar roku, bet arī roku un kāju pirkstiem. "Ir bijuši gan koncerti pilī, gan daudz privātu un pilsētas svētku. Skaits jau sen ir aizmirsies," viņš atzīstas.

Pēc izpildītāja teiktā, koncertēt Traķos vienmēr ir patīkami, cilvēki no sirds priecājas, iesaistās, aplaudē, tāpēc katru reizi viņš brauc šurp labā noskaņojumā un jūtas gluži kā mājās.
Vienmēr ir patīkami atgriezties šajā pilsētā, kaut tā apmeklēta jau daudzas reizes. Traķi man saistās ar bērnību. Braucām šurp ar vecākiem – pils, kibini... Šī pilsēta man ir ļoti mīļa.
Donats Montvīds, dziedātājs
Pulcē amatniekus
Neatņemama svētku "Traķu vasara" daļa ir mutuļojošais Rātsnama tirgus (3.–5. jūnijā), kas pulcē amatniekus no visas Lietuvas. Tie tirgojas un amatus demonstrē Karaīmu ielā.

"Daļa no viņiem pārdod sertificētus amatniecības izstrādājumus, demonstrē amatu – grebj no koka, gatavo ārstniecības augu tējas, ada, gatavo ādas izstrādājumus u. tml. Tāpēc dabiski ir izveidojies arī pasākuma galvenais mērķis – tautiskā mantojuma produktu realizēšana un tradicionālo amatu demonstrēšana. Svarīgi, lai tiktu pārdoti individuāli ražoti izstrādājumi, pārtikas preces, tautas mūzikas instrumenti un citi etniskā materiālā mantojuma izstrādājumi, kas izgatavoti no tradicionālām izejvielām, izmantojot roku darbu un senas (vai tām atbilstošas jaunas) tehnoloģijas," stāsta Traķu novada kultūras un amatu asociācijas priekšsēdētāja Dominika Semjonove.

5. jūnijā zinātkāros viesus un iedzīvotājus gaidīs āķīga un izzinoša orientēšanās spēle "Traķu kods". Tos, kam patīk aktīvi pavadīt laiku, aicinās izzinošs tūrisma velobrauciens "Pa Vītauta ceļu". Iepriekš reģistrējušos no plkst. 11.00 gaidīs mazākumtautību festivāla darbnīcas. No plkst. 14.00 notiks mazākumtautību kolektīvu koncerts "Te mūsu dzimtene, te mūsu mājas", kurā uzstāsies lietuviešu, ebreju, karaīmu, krievu, poļu, tatāru, romu, baltkrievu un citu tautu deju ansambļi.

Detalizēta pasākuma programma atrodama šeit.
Sekojiet līdzi informācijai par Traķu rajonā notiekošajiem pasākumiem un plānojiet to apmeklējumu https://www.eventstrakai.lt/en.

Projektu "Traķu rajona nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšana ar e-mārketinga pasākumiem" finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Traķu rajona pašvaldība.