Foto: Publicitātes foto
Pasaules garša, zivju produkcijas nemainīgais svaigums un kvalitāte – tā raksturo "Stockmann Delikatess" pārtikas sortimentu. Austeru eksperta Renāra Purmaļa ieteiktās un piegādātās premium klases austeres "Ostra Regal" un "Ostra Regal Gold" ir delikatešu nodaļas lepnums. Pašas ekskluzīvākās, gaļīgākās un skaistākais austeres ir uzaugušas Īrijā un atgriezušās Francijā, lai no katras vietas paņemtu labākās garšas īpašības. "La Famille Boutrais" ģimenes austeru fermā Francijā četru gadu laikā tiek īpaši lutinātas, lai līdz mums nonāktu pašas labākās no labākajām.

Lai arī austerēs ir maz kaloriju, tās ir bagātas ar uzturvielām, ieskaitot olbaltumvielas, veselīgos taukus, vitamīnus un minerālvielas – cinku, kalciju, dzelzi, magniju, jodu, fosforu, kā arī omega 3 taukskābes.

Austeru garša ir atkarīga no vides, kurā tās audzē. Katrai austerei ir atšķirīgas garšu nianses – viena ir saldāka, cita sāļāka. Tām ir raksturīgas arī dažādas pēcgaršas, piemēram, riekstaina, sviestaina, pikanta, rūgtena.

Ēdot austeri, ieteicams pie tās izvēlēties atbilstošu dzērienu, no kuriem populārākais ir baltvīns vai šampanietis. Austeres bauda kopā ar mērci vai citronu, izcilās delikateses sakošļājot.

Lai atvērtu austeres, ir nepieciešams metāla cimds, cimds ar gumijas pārklājumu vai pietiks vienkārši ar dvielīti. Austere ir jātur ar dziļo čaumalu uz leju un spicais gals ir vērsts pret sevi. Turot austeri stingri rokās, ar vieglām kustībām ar austeru nazi nedaudz paurbina vietā, kur augšējā čaumala satiekas ar apakšējo. Kad nazis ir iedabūts iekšā, pārgriež muskuli un čaumalas atlauž ar rokām. Austeri atgriež no apakšējās čaumalas un liek uz ledus, ja gaida viesus, vai arī tūlīt ļaujas garšas mirklim.

Meklējiet dažādus austeru veidus "Stockmann Delikatess": "Sentinelle No.3" (66-85g) Francija/Īrija, "Celine Maison No.1" (111-150g) Francija, "Ostra Regal No.3" (66-85g) Francija/Īrija, "Ostra Regal Gold Sélection OR No.2" (86-110g) Francija/Īrija.

Ar ko baudīt austeres?

Vai austeres jābauda ar mērci? Īsteni austeru cienītāji iesaka tās ēst bez mērces vai citrona. Tomēr tas ir gaumes jautājums. Pirms austeres ēšanas tai var uzpilināt nedaudz citrona sulas, "Tobasco" mērces vai kādas citas sagatavotas mērces. "Stockmann Delikatess" piedavā savu klasikās "Mignonette" mērces variāciju ar smalki sakapātiem sīpoliem.

Klasikās austeru mērces

"Mignonette": sarkanais etiķis, smalki sagriezts šalotes sīpols, rupji malti pipari

"Asiņainā Marija": tomātu sula, tabasko mērce, mārrutki, maltas dilles, plānās šķēlēs sagriezta selerija

"Citrona Sriracha": citrona sula, "Sriracha" mērce, medus.

Saldskābā "Habanero": rīsu etiķis, brūnais cukurs, tējkarotes "Habanero", sāls.

Ingvera-ķiploku mērce: rīsu etiķis, sasmalcināts sīpols, rīvēts ingvers, rīvēts ķiploks.

Austeres ir dažādu vitamīnu avots, jo to sastāvā ir cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs, A, B, C un D vitamīni. Austerēs atrodamās vielas palīdz uzlabot redzi, novērst dažādu nieru slimību rašanos un nostiprināt imūnsistēmu.

Austeru eksperta Renāra Purmaļa recepte

"Buržuā austere"

  • Svaigu austeri atver, atdala no apakšējās čaumalas un uzliek uz ledus.
  • Pa virsu liek nedaudz treknu skābo krējumu, zaļumu eļļu, kas ir no sablenderētiem zaļumiem, notecināta no atlikušajiem biezumiem un nedaudz uzlieta.
  • Virsū ir uzlikti foreļu vai lašu ikri.
  • Dekorē ar dīgstiem.
  • Austeres sāļums un liesā gaļa ļoti labi sader ar skābā krējuma skābumu un eļļas treknumu, kas tādā veidā kompensē jūras produkta liesumu.
  • Ikru tekstūras burvīgais kraukšķīgums kopā ar austerēm rada brīnišķīgu garšas buķeti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!