Foto: Delfi
Desmit attēlos par to, kā dzīvo bagātākās valstis un nabadzīgākās, par satriecošajām atšķirībām dzīves līmenī, par naftas ietekmi uz labklājību, par labklājības ietekmi uz panākumiem sportā, kā arī par citiem aizraujošiem faktiem.

Kā pasaule aug

Protams, mēs zinām veco joku par "vidējo temperatūru slimnīcā", tomēr, ja parādām pasaules labklājību dažādos griezumos, nevar iztikt bez kopbildes. Tā ir satriecoša. 1995. gadā "vidējais zemietis" dzīvoja gandrīz trīs reizes sliktāk nekā tagad. Jāpiekrīt vien tiem, kuri pēdējo gadu pārsteidzošās politiskās pārmaiņas pasaulē nereti skaidro ar to, ka izaugsi izlutināta paaudze, kas nav īstu nelaimi pieredzējusi. Starp citu, otrās sērijas piektajā attēlā redzams, ka Latvija šajos gados ir augusi divreiz ātrāk nekā pasaule vidēji.

Vai turīgais ir sportiskākais?

Atlasījām 20 medaļām bagātākās valstis – Tokijas olimpisko spēļu dalībnieces, un ieguvām ainu, kas liecina – turīgumam nav nekāda sakara ar panākumiem sportā. Starp pieciem līderiem ir superbagātās ASV, trūcīgā Ķīna, vidēji trūcīgā Krievija un pārtikušās Lielbritānija un Japāna. Vienīgā sakarība, kas iezīmējas – sportiskākās ir tās valstis, kurām panākumi sportā ir lielvaras prestiža jautājums. Neatkarīgi no vidējā valsts iedzīvotāja labklājības līmeņa. Starp citu, prieks par ukraiņiem!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!