Foto: Privātais arhīvs

Viens no šī brīža karstākajiem veikumiem kino pasaulē ir Kristofera Nolana spiegu trilleris "Tenet", kas nupat kļuvis par skatītāko filmu Latvijā, kopš kinoteātru darba atsākšanas. Kopumā "Tenet" uzņemta septiņās dažādās lokācijās, tostarp – kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētā, kur filmēšanas laikā atradās arī latviete Inga Blate.

Kā sarunā ar portālu "Kinolente" atklāj sieviete, Tallinā viņa atradās darba darīšanās – bija nosūtīta komandējumā uz septiņiem mēnešiem. Dzīvokli Inga īrējusi tieši Lāgna apkaimē, kur arī notika viena no filmēšanas daļām. "Filmēšanas laikā Tallinā bija diezgan lieli satiksmes ierobežojumi. Lāgna iela, manuprāt, bija aptuveni nedēļu vai nedaudz pat vairāk slēgta. Iebraukt drīkstēja tikai tie, kas tur dzīvoja un ar atļaujām. Savukārt kustībai iela tika atvērta tikai vakaros pēc filmēšanas, ap pulksten 17, 18."

Ņemot vērā, kā šī ir viena no lielākajām Tallinas ielām, tai pāri uzbūvēti vairāki pārvadi, norāda Inga. "Arī uz tiem bija ierobežota kustība. Uz katra stāvēja algoti darbinieki, kas to kontrolēja." Taujāta, vai iedzīvotāji nebija neapmierināti ar filmēšanas vajadzībām radītajiem sastrēgumiem un ierobežojumiem, Inga norāda uz pretējo. "Es vairāk izjutu, ka cilvēki lepojas ar tik grandiozas filmas uzņemšanu tieši Tallinā."

Sieviete atminas, ka sprādzienu filmēšanas laikā esot dzirdēti pamatīgi trokšņi, taču kopējais noskaņojums Tallinā cilvēkiem esot bijis pat ļoti pacilājošs. "Cilvēki bija saviļņoti. Tas bija ļoti liela mēroga notikums pilsētā, par ko runāja visi. Tie, kas dzīvoja tuvējā apkārtnē, filmēja, ko vien varēja, un tad izlika feisbukā. Par un ap daudz stāstīja arī televīzija."

Ingai radusies sajūta, ka Tallina šajā laikā bijusi salīdzinoši ļoti pilna. "Bija arī daudz tehnisko palīgu un darbinieku. Nezinu, kur viņi dabūja, bet masu skatos bija nenormāli daudz mašīnu un cilvēku. Tika piepludināta pilna iela ar cilvēkiem, kas noorganizēti pie savām automašīnām." Inga atminas, ka kāds taksists viņai reiz stāstījis – par vienu dienu masu skatos iespējams saņemt ap 70 eiro un vēl apmaksātas pusdienas. "Braucot ar taksi, šoferi mēdza lielīties, ka veduši kādu, kurš piedalās filmēšanā. Kādu zvaigzni, aktieri."

View this post on Instagram

A post shared by Inga Inga (@inga_lowe) on Jul 12, 2019 at 6:52am PDT

Inga arī stāsta, ka bieži vien ainas tika uzņemtas no helikoptera, kas filmēšanas laikā regulāri esot kursējis apkārt. "Helikopters lidoja burtiski kādus 20 metrus no loga, balkona. Pati no mājām nestrādāju, bet bija reizes, kad pusdienslaikā iebraucu uz dzīvokli un varēju uz to visu smuki noskatīties."

"Nabaga cilvēki, kas tajā karstumā dabūja visu dienu sēdēt mašīnās un braukāt turpu, šurpu," teic Inga, uzsverot, ka laikapstākļi esot bijuši patiesi vasarīgi. Daudzi filmēšanā iesaistītie braukuši atpūsties uz Piritas pludmali, un Tallinas iedzīvotājiem bijusi iespēja arī redzēt lielās filmu zvaigznes tuvumā.

Sieviete dalās sajūtās, ka bijis ļoti patīkami skatīties jau tagad uz lielajiem ekrāniem pieejamo filmu, jo savā ziņā jutusies tai tuvāka. Filmas kadros redzama pat māja, kurā Inga vairākus mēnešus dzīvojusi.

Vēstīts, ka filmēts ticis arīdzan Tallinas Pilsētas hallē – pamestā, daudzfunkcionālā hallē pie ostas, kas tika uzbūvēta 1980. gada vasaras olimpisko spēļu vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!