Foto: AP/Scanpix/LETA

Straumēšanas platforma "Netflix" šī gada "Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā nostiprināja savu popularitāti televīzijas nozarē, saņemot godalgas par seriāliem "The Crown" un "The Queen's, kā arī uzvaras laurus plūca seriāls "Apple Tv+" "Ted Lasso".

Satriecošs sasniegums: "Emmy" godalgu ceremonijā svētdienas vakarā "Netflix" tika pie 10 trofejām, taču pirms nedēļas ieguva 34 uzvaras "Creative Arts Emmy" nominācijās, kas galvenokārt veltītas tehniskām kategorijām. Šogad kopumā "Netflix" ieguva 44 vadošās balvas, apsteidzot "HBO" un "HBO Max". Iegūtās balvas ir vienādas ar apraides tīkla rekordu, proti, 1974. gadā "CBS" (Televīzijas apraides uzņēmums) arī nopelnīja 44 godalgas, taču tas bija krasi citādāks laikmets, pirms kabeļu un straumēšanas iespēju "sprādziena".

Svētdien, 19. septembrī, pēc trim iepriekšējiem mēģinājumiem, "Emmy" godalgu ceremonijā prestižāko labākās drāmas balvu saņēma seriāls "The Crown" (par britu karaļnama dzīvi), saņemot arī citas godalgas drāmas kategorijā. Savukārt komēdijas kategorijas uzvarētājs bija straumēšanas platformas "Apple TV+" seriāls "Ted Lasso". Šie seriāli uzvarēja ne tikai galvenajās kategorijās, kurās tiem bija paredzēts saņemt balvas, bet arī pārsteidza sacensībās, kurās viņu kandidāti sākotnēji netika prognozēti kā iespējamie uzvarētāji.

"Emmy" vakars patiešām galvenokārt bija par "The Crown" un "Ted Lasso", arī Filips Makgrevs pārraides vidū visiem apgalvoja: "Ja vēlaties iegūt "Emmy" balvu, tad rezervējiet sev vietu seriālos "The Lasso" vai "The Crown"."

"The Crown" kopā ar tehniskajām kategorijām saņēma 11 godalgas. Iegūtās balvas ir tieši tikpat, cik šogad saņēma arī miniseriāls "The Queens's Gambit". "The Crown" Elizabetes II atveidotāja Olīvija Kolmena saņēma drāmas seriāla galvenās aktrises godalgu, taču aktiera godalgu saņēma prinča Čārlza lomas atveidotājs Džoss O'Konors. Zelta balvas mājās veda arī Džiliana Andersone un Tobiass Menzijs, kas nozīmē, ka "The Crown" 4. sezona ir pirmā TV sezona, kurā saņemtas četras "Emmy" balvas aktiermeistarībā.

"Ted Lasso" šogad uzvaras par labāko otrā plāna aktrisi un aktieri komēdijā ieguva Hanna Vadingema, kā arī Brets Goldšteins. Savukārt Džeisons Sudeikis triumfēja kā galvenais aktieris komēdijā. Kopumā komēdija saņēma septiņas trofejas.

Par šaha meistarību "The Queens's Gambit' saņēma tikai pāris balvu, piemēram, balva režisoram Skotam Frenkam. Liela daļu skatītāju bija pārliecināti, ka labākās mini seriāla aktrises godā bija jāieceļ Anja Teilore-Džoja, tomēr laurus plūca Keita Vinsleta. Deviņas uzvaras no iepriekšējām ceremonijām kopumā sniedza 11 balvas, kas rezultējās ar to, ka "The Queens`s Gambit" kopā ar "The Crown" ieņēma līderpozīcijas.

"Emmy" vadītāji norādīja, ka iestājas par daudzveidību, taču realitātē tik pozitīva aina nepavērās - atkal tiek pārmests tās trūkums, ņemot vērā, ka galvenā un otrā plāna aktieru kategorijā balvas tika piešķirtas gaišas ādas krāsas izpildītājiem. Tomēr vairākas balvas saņēma arī tumšās ādas krāsas izpildītājs Ru Pauls.

Lai gan jau sākotnēji tik prognozētas uzvaras lielajiem seriāliem, vakars tomēr sagādāja daudz pārsteigumu. Televīzijas zvaigznes pirmo reizi divu gadu laikā pulcējās klātienes ceremonijā, kas šogad, ievērojot piesardzības pasākumus, daļēji notika ārpus telpām. Vakaru pārņēma arī skumjas, kad vairāki uzvarētāji stāstīja par tuvinieku zaudējumiem, saistībā ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!