Foto: AP/Scanpix/LETA

"Disney" atkal nonācis pretrunā ar Persijas līča cenzūru, šoreiz saistībā ar gaidāmās filmas "Bazs Gaismasgads" ("Lightyear") iznākšanu. Jaunākā "Pixar" filma aizliegta vairākās Vidējo Austrumu valstīs, jo tajā iekļauta viendzimuma pāra skūpstīšanās aina, ziņo "Reuters". Maz ticams, ka filma tiks atrādīta Ķīnā – pasaules lielākajā filmu tirgū.

Vēl pirms pasaules pirmizrādes ārzemju mediji šai animācijas filmai piedēvēja grāvēja statusu. Nav pārsteigums! Skatītāji visā pasaulē jau bija iemīlējuši kosmisko cīkstoni Bazu Gaismasgadu no filmu sērijas "Rotaļlietu stāsts". Arī šoreiz galveno varoni sagaida neaprakstāmi piedzīvojumi plašajā Visumā, kas ne vienmēr būs labvēlīgi. Tomēr, spītējot visam, viņš kopā ar savu komandu un mīļo kaķi centīsies rast ceļu uz mājām.

13. jūnijā Apvienoto Arābu Emirātu Mediju regulēšanas birojs paziņoja, ka "Pixar" filma nav licencēta publiskai demonstrēšanai. Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu regulēšanas biroja sniegto informāciju, lēmums pieņemts, "pārkāpjot valsts mediju satura standartus".

"Hollywood Reporter" atklājis, ka avoti atklājuši, ka lēmums aizliegt gaidāmo "Pixar" piedzīvojumu filmu bija saistīts ar viendzimuma skūpstīšanās ainu. Šī aina sākotnēji tika izgriezta no filmas, taču studija nolēma to iekļaut pēc tam, kad "Pixar" darbinieki apsūdzēja "Disney" par viendzimuma pāru ierobežošanu. Tā kā filmā iekļauta minētā aina, filmu "Bazs Gaismasgads" nevarēs demonstrēt Vidējo Austrumu valstīs, piemēram, Saūda Arābijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, jo homoseksualitāte visā reģionā ir nelikumīga.

Jau kādu laiku atpakaļ tika saņemtas "Pixar" darbinieku rakstītas vēstules, kurās apgalvots, ka "Disney" dažās no viņu nesenajām filmām, piemēram, "Turning Red", cenzējis viendzimuma mīlestību.

Kriss Evanss izdevumam "Vanity Fair" šā mēneša sākumā sacīja par "Bazs Gaismasgads" skūpsta atjaunošanu filmā: "Ir lieliski, ka tas atkal ir iekļauts filmā. Manuprāt, žēl, ka tas ir tāds stāsts. Tam vajadzētu būt vairāk normalizētam, bet es priecājos, ka mēs veicām šos soļus."

"Disney" nav saņēmis atbildi no Ķīnas varasiestādēm par to, vai tās atļaus filmu rādīt kinoteātros, sacīja filmas producente Galina Susmena. Taču viņa sacīja, ka filmas veidotāji neko nemainīs filmā. Kā zināms, Ķīna jau noraidījusi citus homoseksualitātes attēlojumus uz lielā ekrāna.

"BBC News" ziņoja, ka cita nesenā "Disney" filma "Doktors Streindžs neprāta multivisumā" arī netika atskaņota Saūda Arābijā pēc tam, kad valsts lūdza izņemt "LGBTQ atsauces".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!