Foto: Vida Press
Lina-Manuela Mirandas mūzikls, kam uz ekrāniem vajadzēja iznākt 2020. gadā, jau labu laiku kino faniem visā pasaulē licis nepacietībā berzēt rokas. Tiesa, pār tā veidotāju galvām šobrīd sākusi velties pamatīga neizpratnes un pārmetumu gūzma – tiek norādīts, ka filmā, kuras galvenā darbība noris Ņujorkā un kas runā par visu sabiedrības locekļu iekļaušanu, nevienā no galvenajām lomām nav redzams tumšas ādas krāsas latīņamerikāņu aktieris, raksta "Deadline".

Plašākas diskusijas šis temats izpelnījies pēc tam, kad to aktualizēja izdevums "The Root". Šo adaptāciju Brodvejas mūziklam skatītāji gaida jau labu laiku, taču drīz pēc pirmā tīzera parādīšanās lielu daļu uztrauca tikai viens jautājums – kāpēc galvenajās lomās ir tikai gaišas ādas krāsas latīņamerikāņi? Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka kinolentē ir redzami tumšas ādas krāsas ļaudis, kas sēž frizieru salonos vai staigā pa ielu, taču viņu stāsti nav izcelti sižeta priekšplānā. Taču, ja reiz darbība norisinās Ņujorkas apkaimē "Washington Heights", tā tam nevajadzētu būt, raksta "The Root".


Situāciju un radušos jautājumus komentējis arī pats Miranda, kurš publiski atvainojies un atzinis pieļauto kļūdu. "Es sāku rakstīt "In The Heights", jo nejutos pamanīts. Un viss, ko esmu vēlējies pēdējos 20 gadus, ir tas, lai mēs visi justos redzami. Es lasu šo diskusiju par afro-latīņamerikāņu reprezentāciju mūsu filmā, un ir skaidrs, ka daudzi šīs sabiedrības daļas locekļi nejūtas gana reprezentēti, jo īpaši galvenajās lomās," publiskajā "Twitter" paziņojumā rakstījis Miranda.

Viņš noradījis, ka labi saprot cilvēku sāpi un vilšanos, un bez tumšas ādas krāsas latīņamerikāņu reprezentācijas darbs zaudē potenciālo prieku un lepnumu, kas tajā ticis iekļauts. "Cenšoties salikt kopā šīs sabiedrības kopienas mozaīku, mēs nesasniedzām vēlamo rezultātu. Man ir ļoti žēl. Es mācos no cilvēku atsauksmēm, paldies, ka šo jautājumu esat pacēluši. Es jūs klausos," sacījis Miranda. Filmas veidotājs un aktieris norādījis, ka šobrīd cenšas savas sajūtas balansēt starp prieku par veikumu un atbildību par šī aspekta neizdošanos. Viņš apsolījis nākotnē šādas kļūdas vairs nepieļaut un turpināt izglītoties, lai sabiedrības daudzveidība tiktu cienīta.

Taču diskusiju epicentrā nav tikai Miranda viens. Šo jautājumu, viesojoties "The Late Show With Stephen Colbert", lai prezentētu savu dokumentālo filmu, aktualizēja arī aktrise Rita Moreno, kura norādījusi – notiekošais viņu ļoti skumdina. "Izskatās, ka tu nekad nevari izdarīt pareizi," sacījusi Moreno, uzsverot, ka tieši Miranda bijis cilvēks, kurš latīņamerikāņu un puertorikāņu būtību atvedis uz Ameriku. "Es to nespēju. Gribētu teikt, ka spēju, bet nē."

Kolberts precizējis, vai sanāk – Moreno saprot cilvēku bažas, taču uzskata, ka Mirandas virzienā vērstā kritika ir nevietā? Uz to Moreno atbildējusi: "Es vienkārši saku – vai jūs varētu nedaudz pagaidīt un atstāt to mierā? Ir arī daudzi puertorikāņu, kas ir no Gvatelamas, kas ir tumšas ādas krāsas un arī gaišas."


Pēcāk gan viņa pati atvainojusies par saviem izteikumiem. Aktrise skaidrojusi, ka jūtas vīlusies sevī, norādot, ka skaidri apzinās, cik svarīga ir afro-latīņamerikāņu reprezentāciju uz lielajiem ekrāniem.


"In The Heights" pamatā ir mūzikls ar tādu pašu nosaukumu, kas plūcis laurus "Tony" ceremonijā. Tās režisors ir Džons M. Ču, bet lomās iejūtas Entonijs Ramoss, Korijs Hokinss, Leslija Greisa, Melisa Barrera, Stefānija Beatrise, Daša Polanko, Marks Entonijs, kā arī Lins-Manuels Miranda.

Filmas darbība norisinās Ņujorkas apkaimē ar nosaukumu "Washington Heights". Kad kopienas harismātiskais veikala īpašnieks nolemj piepildīt savu sapni un doties uz salu, kuru vecāki sauca par mājām, viņa iemīļotā apkaimē uzsāk maiņu uz mūžīgiem laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!