Foto: Publicitātes attēli

Režisors Henriks Evertsons, kura izmeklējošās dokumentālās filmas dēļ atjaunoja prāmja "Estonia" nogrimšanas lietas izmeklēšanu, sagatavojis jaunu dokumentālo filmu "Surrounded by Enemies" par labējo ekstrēmisma vilni Eiropā un Skandināvijā. Viņam izdevies iekļūt vairākās radikāli noskaņotās organizācijās, tostarp ziemeļvalstu lielākajā neonacistu grupā "Nordic Resistance Movement".

Sešu sēriju dokumentālajā seriālā autors ielūkojas vairākās galēji labēji noskaņotās grupās Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā un Dānijā, lai sekotu līdzi galvenajiem dalībniekiem reālā vidē, kas ir pilna naida un neuzticēšanās sabiedrībai, kā arī demokrātijai. Sarunās tiek izzināts, kas viņiem liek dzīvot tik ekstremālu dzīvi, no kurienes viņi nākuši un kurp tagad dodas. Henriks Evertsons, veidojot dokumentālo seriālu, runāja ar šo organizāciju vadītājiem, kustības pētniekiem un valsts amatpersonām, lai saprastu, kāpēc labējais ekstrēmisms ziemeļvalstīs turpina attīstīties.

"Ir svarīgi runāt ar viņiem, nevis par viņiem, lai saprastu, kāpēc ir šāda radikāla nostāja. Tieši caur sarunām mēs centāmies noskaidrot, kas ir tā ekstrēmisma pamatā. Seriālā ir unikālas epizodes, kas iepriekš nav atspoguļotas televīzijā, un cita starpā mēs parādām arī to, kā iespējams aiziet no organizācijas, kas kā notikums ir liels retums," saka Henriks Evertsons.

Henriks Evertsons iekaroja igauņu sirdis 2020. gada rudenī ar dokumentālo seriālu "Estonia — Finding That Changes Everything", kas izraisīja jaunu interesi par prāmja "Estonia" nogrimšanu, meklējot arvien jaunus pierādījumus, kā rezultātā izmeklēšana par notikušā apstākļiem tika atjaunota.

"2021. gadā mēs uzzinājām vairāk par dāņu sērijveida izvarotāju un slepkavu Marselu Hansenu, kā arī dokumentālajā filmā "The Prize of Silence" iedziļinājāmies skandālā, kas satricināja Zviedrijas Akadēmiju saistībā ar seksuālu uzmākšanos. Šogad mēs turpināsim veidot tikpat vērtīgas un oriģinālas augstākās kvalitātes dokumentālās filmas, tostarp viena no tām ir "Surrounded by Enemies". Jau ilgu laiku Henriks Evertsons ir iedziļinājies vairākās visnoslēgtākajās radikālajās organizācijās ziemeļvalstīs, lai atsegtu to motīvus un atspoguļotu galēji ekstrēmos pasākumus. Tādējādi ir izveidots šis spēcīgais seriāls, kas sniedz svarīgu priekšstatu par labējā ekstrēmisma vidi, kurā darbība parasti norisinās slepeni un veicina kopējo sabiedrības šķelšanos," saka "NENT Group" satura direktore Filipa Vallestama.

Dokumentālā seriāla "Surrounded by Enemies" pirmizrāde notiks straumēšanas platformā "Viaplay" jau 20. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!