Foto: AP/Scanpix/LETA
Ja galvenais faktors ir statistika, filmai "Coda", kas ieguva "Oskaru" par labāko filmu, nemaz nevajadzēja būt spēcīgam pretendentam uz prestižo balvu, ziņo BBC. Kāpēc tā?

Jau rakstījām, ka ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" kā labākā filma šogad saņēmusi Šanas Hederes (Sian Heder) veidotā "Coda" – stāsts par dzirdīgu pusaudzi nedzirdīgo ģimenē, viņas pārdzīvojumiem un centieniem veidot dziedātājas karjeru. Kopumā filma saņēmusi trīs "Oskara" balvas.

Lai gan mazajai filmai bija tikai trīs nominācijas, tā no 94. Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas mājup devās ar visām trim trofejām, ieskaitot lielāko – labākās filmas balvu.

Velsas aktrise Emīlija Džounsa, kas filmā atveido galveno lomu, apgalvojusi, ka ir ļoti sajūsmināta par filmas "Oskara" panākumiem. "Manuprāt, tas, ko ir paveikusi mūsu filma, ir savedusi kopā cilvēkus... un es patiešām ceru, ka tā atvērs durvis," viņa stāstīja BBC "Vanity Fair Oscars Party". "Man bija tik daudz ko mācīties par šo filmu," viņa piebilda. "Filma ir par kultūru un ģimeni, kas reti redzama uz ekrāna. Un tas sniedz cilvēkiem ieskatu šajā kultūrā. Pirms šīs filmas neko nezināju par nedzirdīgo kultūru. Bet tā māca cilvēkiem, ka neatkarīgi no tā, kādā valodā runājat vai no kurienes esat, mīlestība ir mīlestība."

Aizkustinošajā brīdī skatītāji aplaudēja zīmju valodā, kad aktieru sastāvs un komanda saņēma labākās filmas balvu.

"Ir bijis patiešām skaisti vērot, kā cilvēki pielāgojas un mainās, uzzinot vairāk par zīmju valodu," sacīja Džonsa, kura pati apguva zīmju valodu, lai varētu piedalīties filmā. "Es godīgi esmu ļoti laimīga".

Marlijas Matlinas saviļņojums bija līdzīgs. "Daudzi cilvēki tagad domās par nedzirdīgiem aktieriem, domās par idejām, scenārijiem un sadarbībām," viņa sacīja BBC. "Tas ir apbrīnojami, ka beidzot mūsu kustība ir sadzirdēta un mēs esam izlauzušies cauri visām barjerām. Cilvēki mūs novērtē un godina – tas ir brīnišķīgi."

Viņa piebilda: "Ir pagājis ilgs laiks. 35 gadus es gaidīju, lai pastāstītu cilvēkiem, ka ir arī nedzirdīgi aktieri, kas vēlas strādāt."

Pēc labākā otrā plāna aktiera balvas iegūšanas Kotsurs savu uzvaru veltīja "nedzirdīgo kopienai, "Coda" kopienai un invalīdu kopienai", piebilstot: "Šis ir mūsu brīdis".

Tomēr filmu "Coda" ne visi mīlēja. Nedzirdīgo kritiķis Liams O'Dells pastāstīja, ka skatītāji tiek "baroti" ar stāstījumu, ka nedzirdīgiem cilvēkiem "ir jāsamierinās ar nepieejamo vidi sev apkārt..."

""Coda" izstaro nepareizo gaismu, tas ir gan kaitīgs, gan bīstams vēstījums auditorijai," viņš piebilda.

Džemina Edvardsa, kura ir daļa no "Coda UK & Ireland" un kuras abi vecāki ir nedzirdīgi, pastāstīja: "Tā nekad nebūs ideāla filma, kas aptvertu ikviena pieredzi, jo katrai "Coda" ir atšķirīga pieredze." "Daži fragmenti man šķita neērti, šķita, ka tas bija vairāk paredzēts dzirdīgai auditorijai, nevis nedzirdīgajiem."

Tad kāpēc tā uzvarēja?

Kad februāra sākumā tika paziņotas nominācijas, Kinoakadēmijas rindās nebija jūtama liela mīlestība pret "Coda". Pēcāk vēlētāji lūkoja meklēt, kurus kinomākslas darbus palaiduši garām, un tajā brīdī filma pēkšņi kļuva ļoti populāra.

Atšķirībā no citām kategorijām, labāko filmu nosaka ar preferenciālo balsojumu. Piemēram, "The Power of the Dog" ir ārkārtīgi dīvaina filma, un, lai gan daudzi to vērtēja kā labāko, visticamāk, lielai daļai Akadēmijas pārstāvju tā ieņēma arī pēdējo vietu. Tas savukārt nozīmēja, ka tāda filma kā "Coda," kas, visticamāk, ieguva daudz balsu par 2., 3. un 4. vietu, beigās tika izvēlēta uzvarētājas balvai, ziņo BBC.

Džounsa ir raksturojusi pēdējos dažus mēnešus kā "brīnišķīgu braucienu", piebilstot: "Es jūtos ļoti laimīga un pateicīga, ka cilvēki ir tik jauki par filmu, tāpēc tas nozīmē, ka mēs varam turpināt to reklamēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!