Foto: Publicitātes attēli
Martā, svinot un izceļot sieviešu spēku un jaudu, "Disney+" aicina skatītājus paplašināt savu redzesloku ar izglītojošām dokumentālajām filmām, padziļinātu ieskatu vēsturē vai jaunu skatījumu uz aizmirstiem sieviešu stāstiem!

No 17. marta "Disney+" straumēšanas platformā būs pieejama godalgotā scenārista un režisora Meta Raskina filma "Boston Strangler", kas ir patiesiem notikumiem veltīts trilleris par drosmīgām reportierēm, kuras atklāja stāstu par bēdīgi slavenajām Bostonas žņaudzēja slepkavībām pagājušā gadsimta 60. gados.

Filmas sižeta centrā ir izcilās britu aktrises Keiras Naitlijas atveidotā neatlaidīgā avīzes "Boston record American" žurnāliste Loreta Maklaflina (Loretta McLaughlin). Spītējot tā laika uzskatam par sieviešu lomu sabiedrībā un viedokli, ka daiļā dzimuma pārstāvēm jāraksta par modi un izklaidi, nevis jāšķetina nopietni noziegumi, Loreta un viņas kolēģe Džīna Koula (Jean Cole) atklāj, ka Bostonā notikušās sieviešu nožņaugšanas ir savstarpēji saistītas, un tās paveicis sērijveida slepkava. Loretas četru rakstu sērijas nosaukums bija "Bostonas žņaudzējs", kas arī iegāja vēsturē.

Bēdīgi slavenā Bostonas žņaudzēja slepkavību sērija sākās 1962. gada 14. jūnijā ar latviešu izcelsmes imigrantes Annas Elzas Šleseres nonāvēšanu. 56 gadus vecā sieviete bija nožņaugta savā dzīvoklī ar rītasvārku jostu.

Anna bija dzimusi 1905. gadā Valmierā, taču trimdas gaitas viņu kopā ar ģimeni sākumā aizvedušas uz Vāciju un vēlāk arī uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Bostonā Anna strādājusi par šuvēju.

Šai slepkavībai sekoja citas, viena pēc otras nežēlīgāka. Laikposmā no 1962. gada jūnija līdz 1964. gada janvārim Bostonas žņaudzējs nogalināja 13 sievietes.

Viņa jaunākais upuris bija 19 gadus jauna meitene, bet vecākajai sievietei, kuru viņš nonāvēja, bija 85 gadi. Jāpiebilst, ka vairums no viņām pirms nāves bija arī izvarotas. Kopīgais visiem upuriem bija tas, ka viņas visas dzīvoja vienas. Policija nevienā no gadījumiem neatklāja ielaušanās pēdas, kas liek domāt, ka slepkava bija ielaists labprātīgi.

Kas īsti bija Bostonas žņaudzējs?

1964. gada rudenī izvarošanas izmeklēšanā policija nonāca līdz galvenajam aizdomās turamajam Bostonas žņaudzēja lietā. Proti, uzbrucējs bija iekļuvis jaunās sievietes dzīvoklī, piesējis viņu pie gultas un ar varu iesaistījis dzimumaktā. Pēc tam viņš strauji devies prom, pasakot – "Piedod!". Cietušās detalizētais varmākas apraksts ļāva policistiem saprast, kas ir šis noziedznieks.

Kad viņa foto pēc policijas lūguma publicēja vietējā avīzē, pieteicās vēl vairāki upuri, kas atpazinuši savu pāridarītāju.

Desalvo arestēja un 1967. gadā viņam bija piespriests mūža ieslodzījums. Jau būdams cietumā, viņš kameras biedram atzinies, ka tieši viņš ir Bostonas žņaudzējs. 1973. gadā viņu sadūra citi ieslodzītie, un viņš no gūtajiem ievainojumiem mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!