Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA
Šogad viena no gaidītākajām un lielākajām filmām, kas nonāks uz kinoteātra ekrāniem, ir režisora Kristofera Nolana biogrāfiskais darbs "Oppenheimer". Filmas centrā ir stāsts par fiziķi Robertu Openheimeru, kas tiek saukts par atombumbas tēvu. Galvenā loma uzticēta Kilianam Mērfijam, kurš atzinis, ka šīs filmas scenārijs ir labākais, ko viņš jebkad lasījis.

"Oppenheimer" ir biogrāfisks darbs, kuras pamatā ir ar Pulicera balvu godalgotā Kaja Bērda un Martina Šervina grāmata "Amerikāņu Prometejs" (2005). Tās centrā ir stāsts par fiziķi Robertu Openheimeru, kas Otrā pasaules kara laikā ar zinātnieku komandu strādāja pie kodolieroču izveides.

"Tas ir labākais scenārijs, ko jebkad esmu lasījis," Mērfijs stāstīja "Rolling Stone UK". Aktieris, kurš pirms savas lielās lomas filmā "Oppenheimer" atveidojis tikai otrā plāna lomas, novērtē, ka filmā stāsts atveidots pirmajā personā no Openheimera perspektīvas. Viņš biogrāfisko darbu novērtē kā "sensacionālu" un atzīst, ka, būdams liels kino cienītājs, ir režisora Krisa Nolana fans. Ar Nolanu īru aktieris sastrādājies jau iepriekš – "Betmena" filmu triloģijā (2005–2012) un "Pirmsākumā" ("Inception", 2010).

Oskaru ieguvušais režisors uzteicis savas filmas zvaigzni, sakot, ka Mērfijs ir viens no retajiem talantiem, kurš spēj atveidot "atombumbas tēva" Openheimera daudzslāņaino personību un aktiera dabiskā empātija pret cilvēkiem palīdzēs skatītājiem to saskatīt.

"Viņš projicē inteliģenci, kas ļauj skatītājiem justies tā, ka viņi saprot galveno varoni," slaveno režisoru citē "The Hollywood Reporter". "No Kiliāna atveidotajiem tēliem un no tiem tēliem, ar kuriem es pats esmu strādājis, Openheimers ir sarežģītākais un daudzslāņainākais no visiem. Kiliāns ir viens no retajiem talantiem, kas spēj atveidot un izprast daudzos šī cilvēka slāņus un atveidot to sarežģītības līmeni." Nolans paskaidroja, ka Mērfijs ar savu aktiermeistarību ne tikai projicē inteliģenci, bet spēj panākt, ka cilvēki viņā patiesi ieklausās.

Lai gan Mērfijs atturas plaši izklāstīt savu personisko viedokli par Openheimeru, kuru viņš iepriekš nosaucis par "sarežģītu un pretrunīgu personību", intervijā ar "Rolling Stone UK" viņš sniedza nelielu mājienu, ko viņš domā par "atombumbas tēvu". Aktieris paskaidroja, ka, atveidojot fiziķi filmā "Saules gaisma" ("Sunshine", 2007), viņš kādu laiku pavadīja kopā ar īstu fiziķi Braienu Koksu un no viņa daudz iemācījās. "Man nekad nepiemitīs intelektuālās spējas, ne daudziem no mums tādas ir, bet man patika klausīties," aktieris sacīja un turpinājumā izteicās par atombumbas radītāju. "Ar tādu intelektu, kas, manuprāt, patiesībā var būt ļoti liels slogs, tu neskati lietas tādā izpratnē kā mēs. Viss ir daudzpusīgs un kuru katru brīdi var sabrukt."

Filmā "Oppenheimer" piedalās arī Roberts Daunijs juniors, Emīlija Blanta, Mets Deimons, Florence Pjū, Rāmī Māleks u. c. Kinoteātros filma nonāks 21. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!