Foto: Vida Press

Ķīnas straumēšanas platforma "Tencent Video" daļēji atjaunojusi filmas "Cīņas klubs" sākotnējo nobeigumu pēc tam, kad filmai tika piešķirts citāds nobeigums, ziņo "The Guardian".

Pagājušajā mēnesī starp pasaules ziņu virsrakstiem atgriezās 1999. gada filma "Cīņas klubs", kurā galvenās lomas atveido Breds Pits, Edvards Nortons un Helēna Bonema Kārtere.

Filmas "Cīņas klubs" Ķīnas noslēguma versijā bija redzams, ka Edvarda Nortona varonis, Stāstītājs, joprojām nogalina savu iedomāto alter ego Taileru, taču tika izgriezta nākamā aina, kurā redzams, kā tiek spridzinātas augstceltnes. Tā vietā skatītājiem tika parādīts tukšs ekrāns ar tekstu, kas vēstīja, ka varas iestādes izjaukušas anarhisko planu.

"Izmantojot Tailera sniegto pavedienu, policija ātri izdomāja visu plānu un arestēja visus noziedzniekus, veiksmīgi novēršot spridzināšanu. Pēc tiesas Tailers tika nosūtīts uz psihiatrisko klīniku ārstēties. Viņš tika izrakstīts no slimnīcas 2012. gadā," teikts titros.

Lēmums izraisīja spraigas diskusijas par kinematogrāfisko cenzūru Ķīnā.

Pekinā ir viena no pasaulē stingrākajām cenzūrām, un varas iestādes katru gadu apstiprina iznākšanai tikai dažas ārzemju filmas — dažreiz ar ievērojamiem ierobežojumiem. Nav nekā neparasta tajā, ka Ķīnas raidorganizācijas cenzē visu, ko var uzskatīt par politiski vai kultūras ziņā sensitīvu saturu. Taču atgriešanās pie pirmsākumiem ir tiešām ļoti reta parādība.

Izmaiņas nāca gaismā pēc tam, kad skatītāji Ķīnā, kuri bija redzējuši oriģinālu, noskatījās vietējiem pieejamo izdevumu. Kā minēts, cenzūra vai ārzemju filmu aizliegšana Ķīnā ir izplatīta parādība, taču "Fight Club" beigu maiņa izraisīja šoku un jautrību.

""Tencent Video" mums apgalvo, ka viņi ne tikai dzēš ainas, bet arī papildina sižetu," sūdzējās vietnes lietotājs.

Nedēļas nogalē filmas oriģinālās beigas daļēji tika atjaunotas. Tiek ziņots, ka jaunākajā "Tencent" versijā atjaunotas apmēram 12 iepriekš izgrieztās filmas minūtes. Arī šis lēmums izpelnījies kritiku. Daži interneta lietotāji teica, ka tas liecina, ka "Tencent" atzīst – sākotnējā cenzūra bijusi "par daudz". Cits jautāja: “Ja var palaist arī sākotnējo versiju, kāpēc "Tencent" to modificēja bez atļaujas?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!