Foto: Vida Press
Kad ilgi gaidītās filmas "Space Jam: A New Legacy" režisors Malkolms D. Lī 2019. gadā pirmo reizi noskatījās kinolenti ar Maiklu Džordanu galvenajā lomā, viens no varoņiem viņu ļoti samulsināja. Tā bija Lola Banija, kuras tēls, viņaprāt, nesaprotami un nepamatoti seksualizēts. Tieši šī iemesla dēļ viņš populārās varones ārējo izskatu izmainīja, tomēr ne visi par to ir sajūsmā.

"Lola tika ļoti seksualizēta – kā Betijas Būpas un Džesikas Rabitas samiksējums," sacījis režisors. 1996. gada kinolentē Lolas virzienā izskan tādas frāzes kā "Ou, she is hot!", ko parasti izmanto, lai apzīmētu efektīgu ārējo izskatu. "Lola nebija politiski korekta… Šī ir bērnu filma, kāpēc viņai mugurā ir "kroptops" [saīsināts krekls – red.]?" retoriski vaicājis Lī, piebilstot, ka tajā pašā laikā šāda prakse žanra filmās tiek piekopta jau labu laiku.

"Space Jam: Jauna leģenda", kas no 16. jūlija būs skatāma kinoteātros Latvijā, redzēsim Lolu jaunā ampluā. "Ir 2021. gads, tāpēc svarīgi atspoguļot spēcīgas un patstāvīgas varones," skaidrojis Lī. Viņš arī dalījies pārdomās, ka, iespējams, tagad Lola ir cilvēkiem vispietuvinātākais "Looney Tunes" varonis. "Mēs pārstrādājām daudz lietu – ne tikai viņas izskatu, t.i., pārliecinājāmies, ka viņas šorti ir attiecīgā garumā un, saglabājot sievišķību, viņa netiek uztverta kā objekts, bet arī iedevām Lolai īstu balsi."

Jaunajā filmā Lola vēl aizvien būs komandas labākais basketbola spēlētājs (uzreiz aiz Lebrona Džeimsa, protams), taču viņa uz pievienošanos vecajiem cīņu biedriem skatās visaturīgāk. Vēstīts, ka viņa ir kļuvusi par vienu no amazonēm (atsauce uz "Warner Bros." citu mega hitu "Brīnumsieviete"). Lolai savu balsi filmā aizdevusi Zendaja, kura, tāpat kā Lī, ir pārsteigta par cilvēku sašutumu saistībā ar Lolas izskatu.

Kad presē parādījās filmas fotogrāfijas, starp cilvēkiem sācies "ļoti dīvains" dialogs tieši par šo tēlu. "Man nebija ne jausmas, ka cilvēki tik ļoti protestēs par to, ka zaķēnam nav krūtis," pārdomās dalījies Lī. "Klau, es saprotu, ka cilvēki nevēlas, lai lietas mainās, taču man šķiet, ka ar viņu vajadzēja notikt attīstībai – lai viņa netiktu uztverta kā objekts, bet vienlaicīgi tiktu parādīta kā spēcīga un sievišķīga būtne." Viņš arī nenoliedz, ka pēc tam sekojis jautājums, vai tad sieviete nevar būt spēcīga un vienlaicīgi arī kuplu krūšu īpašniece, uz ko režisors atbildējis: "Protams, var, taču šeit mēs runājam nevis par sievieti, bet gan cartoon zaķi!"

Lī uzskata, ka jaunām meitenēm, jo īpaši tām, kurām interesē basketbols, Lola kļūs par elku, un viens no galvenajiem iemesliem būs spēcīgā sieviete, kas aiz viņas stāv. "Zendajai šobrīd ir lielisks brīdis dzīvē," norāda Lī, piebilstot, ka aktrise tieši tagad strādā un attīsta savu tēlu. "Godīgi sakot, viņa tiešām ir Lolas iemiesojums. Tieši tādu Lolas atveidojumu mēs vēlējāmies."

Arī pati Zendaja sākotnēji nedomāja, ka Lolas izmaiņas cilvēkus varētu tik ļoti satraukt, viņa atklājusi intervijā "EW". "Es noteikti zinu, ka mēs viņu mīlam, taču man nešķita, ka uz to būs vērsta tik liela uzmanība," atklājusi aktrise. "Taču es saprotu, viņa ir daudzu mīlēts varonis. Viņa daudziem ir svarīga." Zendaja arī skaidrojusi, ka saprot, kāpēc cilvēki tik ļoti vēlējušies saglabāt Lolas raksturīgo izskatu. "Lolai daudzu bērnībās ir īpaša vieta un šie cilvēki kopā ar viņu uzauguši, tāpēc varu saprast vēlmi viņu sargāt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!