Foto: Vida Press

Daudzie apbalvojumi, kurus "ceļā uz Oskariem" saņēma pāragri mūžībā aizgājušais Čedviks Bousmens, lika pamatoti prognozēt, ka tieši viņš tiks godināts ar prestižo balvu "Labākā aktiera" kategorijā. Lielai daļai par pārsteigumu tā vis tomēr nenotika. Trofeju savās rokās drīzumā saņems 83 gadus vecā kino leģenda Entonijs Hopkinss, kurš tādējādi kļuvis par vecāko šis balvas ieguvēju, kas aktīvi darbojas industrijā, raksta "Deadline".

Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana ir pēdējā lielā kino apbalvojumu ceremonija, kas tiek gaidīta ar lielu nepacietību. Pirms tam tiek sumināti "Zelta Globusu", "Amerikas producentu ģildes", "BAFTA", "Critic's Choice" un daudzu citu balvu ieguvēji, kas ļauj izdarīt secinājumus par potenciālajiem uzvarētājiem "Oskaru" ceremonijā. Taču šī ceremonija bija pierādījums, ka par 100 procentiem pārliecināts nekad nevar būt.

Šogad ar vairākām prestižām balvām par tēlojumu "Ma Rainey's Black Bottom" tika godināts aktieris Čedviks Bousmens, no kura pāragri atvadījāmies 2020. gada augusta nogalē. Šī bija pēdējā kinolente, kurā visā savā krāšņumā redzams 43 gadus vecais aktieris. Likumsakarīgi, viņš bija viens no pieciem kandidātiem arī uz "Oskaru" kategorijā "Labākais aktieris", un liels bija daudzu pārsteigums, kad Bousmena vārda vietā dzirdējām citu – Entonijs Hopkinss.

Cienījamais sers Filips Entonijs Hopkinss saņēma balvu par tēva lomu franču dramaturga un scenārista Floriana Zellera drāma "Tēvs" ("The Father"). Tas ir skaudrs stāsts, ko caurvij humors par pašcieņas pilnu novecošanu, ar kuru Zellers iesoļo kino režijā. Hopkinsa meitas lomā iejūtas aktrise Olīvija Kolmane (Olivia Colman), kura nolēmusi visiem spēkiem palīdzēt savam ar demenci sirgstošajam tēvam. Lai gan viņš uzstāj uz šīs palīdzības absurdumu un nevajadzību, pamazām apjukums ņem virsroku. Hopkinss cenšas rast izskaidrojumu izmaiņām, sākot apšaubīt ne tikai savus tuvos, bet arī pats savu saprātu.

Šis ir otrais "Oskars", kuru Hopkinss dzīves laikā ieliek savā kabatā. Pirmo viņš godam nopelnīja 1992. gadā par leģendārā sērijveida slepkavas Hanibāla Lektera atveidojumu filmā "Jēru klusēšana". Kopā Hopkinss bijis nominēts "Oskaram" sešas reizes, tostarp arī pagājušogad par pāvesta Benedikta XVI lomu filmā "Divi pāvesti".

Ar šo apbalvojumu Hopkinss ieies vēsturē kā visvecākais aktieris, kurš saņēmis "Oskaru". Kopš 2012. gada troņa virsotnē sēdēja Kristofers Plamers, kurš saņēma balvu par lomu filmā "Beginners". Toreiz aktierim bija 82 gadi.

Ņemot vērā, ka Hopkinss klātienē neapmeklēja balvu pasniegšanas ceremoniju, līdz nākamajai tikšanās reizei statueti savā azotē paglabās Hoakinss Fīnikss, kurš "Oskaru" saņēma pagājušajā gadā. Taču bez pateicības vārdiem neiztikt, kurus leģendārais aktieris publicējis savā "Instagram" kontā. Viņš norādījis, ka noteikti nav gaidījis 83 gadu vecumā vēl kļūt par šīs nominācijas uzvarētāju, tomēr ir ļoti pateicīgs par izrādīto godu. Zīmīgi, ka savā runā viņš izrādīja cieņu arī Čedvikam Bousmenam, kurš pāragri tika aizsaukts mūžībā.

Vērts piebilst, ka 2012. gada intervijā "Huffington Post" aktieris sacījis, ka visa "Oskaru" padarīšana viņam nav pieņemama. Hopkinss stāstījis, ka viņam ļoti labi zināma balvas "virtuve" – cik ļoti nākas pieglaimoties žūrijai, un viņam tas šķiet pretīgi. "Tas ir pilnībā pretēji manai dabai," skaidrojis Hopkinss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!