Foto: Vida Press
"Staigājošo miroņu" ("The Walking Dead") fani sarosās! Ar jauno sezonu drīzumā atgriezīsies seriāls "Pasauļu karš" ("War of the Worlds"), kas ir kārtējā interpretācija angļu rakstnieka, fantasta Herberta Džordža Velsa mūžīgi aktuālajam romānam ar tādu pašu nosaukumu. Ja pirmajā sezonā varoņi piedzīvoja citplanētiešu iebrukumu, kas teju pilnībā iznīcināja civilizāciju, tad otrajā sezonā izdzīvojušie jau ņems grožus savās rokās un uzsāks mērķtiecīgu cīņu pret svešajām būtnēm.

Otrā sezona sākas tur, kur pirmajai ir likts punkts. Kopš atvadām no varoņiem pagājuši seši mēneši, un nu citpanētieši, kuru dēļ dzīvības zaudējuši daudzi tuvie, iepazīti jau detalizētāk. Neirozinātnieks Bils, kuru seriālā atveido slavenais īru aktieris Gabriels Bērns, ir nonācis tuvāk patiesībai, taču viņa atklājumi liecina, ka starp cilvēkiem un citplanētiešiem ir ārkārtīgi daudz līdzību. To Bils nevar izskaidrot. Vislielākā līdzība saistāma starp svešajiem ar Emīliju, bet – kāda gan īsti ir šī dīvainā saistība?

Paralēli Francijā atkal sastapsimies ar Katerīnu un Sofiju, kuras līdz ar jaunajām personīgajām likstām cenšas tikt galā ar ārpasaules draudu. Tāpat Katrīna sev laika gaitā arī met izaicinājumu – atrast profesoru Bilu Vordu. Milzīgais izmisums un vēlme dzīvot liks dažiem apsvērt iespēju pakāpt visdrastiskākās robežas. Vai kāds būs gatavs ziedot "savējo", lai glābtu cilvēci?

Seriāla autors ir BAFTA apbalvojuma ieguvējs Hovards Overmens ("Misfits", "Crazyhead", "Merlin"). Kā liecina jau pats seriāla apraksts, tajā izdzīvo retais, tāpēc nereti skatītājam var rasties sajūta, ka šāds liktenis sagaida pilnībā visus varoņus. Iespējams, viņš pat meklē zīmes, kas par to liecina! Hovards "press junket" žurnālistiem norādījis, ka robeža ir ļoti šaura – tad cilvēkiem šķiet, ka mirst pārāk daudz, bet tad jau pārāk maz, taču viņš un komanda vēlējušies stāstu padarīt pēc iespējas reālāku. "Un, lai tas tāds kļūtu, visu laiku jāpastāv iespējamībai, ka cilvēks, kuru pazīsti, nomirs," viņš sacījis, piebilstot, ka varoņi netiek "nogalināti" tāpat vien. Viņu aiziešanai stāsta kontekstā jāsniedz pievienotā vērtība – tai ir jāmaina cilvēki.

Taujāts, vai viņu nebaidīja fakts, ka ar tik daudz reižu ekranizētu darbu varētu atkārtoties un skatītājos radīt "déjà vu" sajūtu, Overmans skaidrojis – lai gan seriālam paņemts rakstītā veikuma nosaukums, viņa mērķis nekad nav bijis to kopēt. "Pagātnē jau ir pieredzēts simtiem filmu par citplanētiešu iebrukumiem, un visdrīzāk tā būs arī nākotnē, tāpēc man vienkārši jācenšas savu radīt pēc iespējas labāku. Tādu, kas izceltos, veidojot varoņus, kuri skatītājiem rūp," viņš sacījis.

Daudzās filmās, kuru pamatā ir apokaliptiski stāsti, bieži vien cilvēki, cīnoties par izdzīvošanas resursiem vai izmantojot situāciju, vēršas viens pret otru. "WOTW" pirmajā sezonā savstarpējās sacelšanās īsti netiek pielietotas, tāpēc sajūta par situāciju kopumā skatītājam var veidoties optimistiskāka. Overmens norādījis, ka pirmajā iebrukumā tik daudz cilvēku gāja bojā, ka par primāro resursu – pārtiku – vienkārši nebija nepieciešamības cīnīties. Tāpat viņš uzskata, ka kopējais ienaidnieks ir prioritāte – cilvēki cīnās par izdzīvošanu pret svešajiem, un tikai tad seko citas ambīcijas, tomēr šis aspekts vairāk tiks attīstīts otrajā seriāla sezonā.

Uz jautājumu, kurš no varoņiem otrajā sezonā ir visvairāk mainījies, Overmens nosaucis Toma (Tajs Tenants) vārdu. Viņš skaidrojis, ka Toms no nevainīga koledžas puikas sešu mēnešu laikā pārtapis īstenā kareivī. Arī Bils esot mainījies, jo pēc Helēnas nāves viņā ir saglabājušās dusmas un rūgtums. "Manuprāt, mainījušies ir visi – daži vairāk nekā citi. Man gribētos domāt, ka viņiem visiem priekšā ir interesants ceļš," pārdomās dalījies Overmens.

Lea Drukeres atveidotā Katerīna no pārējiem galvenajiem varoņiem ir nodalīta. Lai gan viņa ar citiem nav "saistīta" ainās, "press junket" aktrise norādījusi, ka ir izlasījusi visu scenāriju un ir lietas kursā par notiekošo. "Pirmā sezona bija par postu, to, kā tiekam iznīcināti. Savukārt otrā ir vairāk par atgūšanos – vai un kā varam turpināt dzīvot," sacījusi Drukere. "Tāpēc ir neliela cerība, kuru es neatminos pirmajā sezonā."

Foto: Vida Press

Neatklājot pārāk daudz detaļu, producents Džulians Mērfijs teicis, ka jaunajai sezonai būs skaidrs iznākums, taču tas esot diezgan pārsteidzošs. "Manuprāt, lielākā daļa par citplanētiešiem un iebrukumu ir izskaidrota otrās sezonas laikā," sacījis Mērfijs. Viņš arī piebildis, ka katrs seriāla varonis iziet cauri milzīgam piedzīvojumu un pārdzīvojumu ceļam. Un visiem šiem dzīvesstāstiem dažādos veidos ir iznākums, kas sniedz gandarījumu, viņš uzskata.

Jau iemīļotajiem seriāla aktieriem jaunajā sezonā pievienosies arī jaunas sejas. Viena no tām būs aktrise Pērla Čanda, kas atveidos militāro līderi Zoju, kura gatava pieveikt citplanētiešus par jebkādu cenu. Aktrise norāda, ka viens no iemesliem, kāpēc iejušanās kolektīvā un seriāla dinamikā kā jauniņajai bijusi vieglāka, saistāma ar to, ka arī ne visi pirmās sezonas varoņi iepriekš savā starpā sadarbojušies. "Jaunajā sezonā varat sagaidīt, ka Zoja daudziem uzkritīs uz nerviem. Bet viņa arī daudzus izglābj," savas varones gaitas iezīmē Čanda. Viņa norādījusi, ka šaušanas ainās pārdzīvojusi lielu emocionālo pieplūdumu, atminoties reizi, kad dienas beigās atgriezās viesnīcā un juta, ka sirds sitas ārkārtīgi strauji. Tā bijusi šaušana uz reāliem cilvēkiem, un šādas dienas izrādās grūtākas, nekā sākumā varēja šķist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!