Foto: Vida Press

Oktobra beigās pirmizrādi piedzīvoja Roberta Zemeka melnā humora piesātinātā filma "Raganas", kuras pamatā patiesībā ietverts visnotaļ sirsnīgs stāsts. Taču sabiedrības nopēlumu jaunā kinolente izpelnījusies Galvenās raganas ārējā izskata dēļ – filmā tā attēlota ar trim pirkstiem, kas raisījis sašutumu to cilvēku vidū, kuri slimības vai citu iemeslu dēļ ir spiesti sadzīvot ar kādu ekstremitāšu redukciju, norāda "Hollywood Reporter".

Filmas "Raganas" pamatā ir Roalda Dāla grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Jāpiebilst gan, ka šis darbs 1990. gadā piedzīvojis ekranizāciju, tāpēc režisora uzdevums to parādīt jaunā kvalitātē noteikti nav bijis no vienkāršākajiem. Toreiz to skatītājiem piedāvāja Nikolass Rogs, galveno lomu atveidi ieliekot Andželikas Hjūstones un Rovana Atkinsona rokās. Nekādus milzu panākumus finansiālajā sektorā tā gan nenesa, taču par iekarotajām simpātijām sūdzēties nevarēja.

Jaunajā versijā galvenā loma uzticēta talantīgajai Annai Hatavejai. Viņas tēlojums gan šobrīd nolikts malā, priekšplānā izvirzoties jautājumam par raganas ārējā tēla detaļām, precīzāk – trīs pirkstu atveidojumam, kas pēc skata līdzinās ekstremitāšu anomālijai.

"Vai "Warner.Bros" bija padomājuši par to, kādu iespaidu ekstremitāšu daļu atšķirības atveidojums atstās sabiedrības kopienu, kam tā ir ikdiena?" savā "Twitter" kontā vaicājusi paralimpiete Eimija Marrena. Ierakstā sieviete nav slēpusi vilšanos par to, ka velnišķīgajai būtnei piecu pirkstu vietā ir tikai trīs. "Es saprotu, ka šī filma ir par raganām un savā būtībā tās ir jāatveido kā briesmīgi radījumi. Taču mani uztrauc tas, ka bērni noskatīsies filmu, neuztvers šos pārspīlējumus un pieņems, ka no ekstremitāšu atšķirībām ir jābaidās," norādījusi Marrena.


Dāla oriģinālajā darbā nav minēts, ka raganām būtu mazāk par pieciem pirkstiem, norāda "Hollywood Reporter". Tāpat pieci pirksti bija arī Hjūstones atveidotajai Galvenajai raganai 1990. gada kinolentē. Ar Marenas ierakstu dalījusies arī Paralimpisko spēļu "Twitter" konta uzturētāji, piebilstot, ka par šāda veida atšķirībām nav jākaunas un tā jāpieņem kā norma.


Sociālajos tīklos daudzi cilvēki izteikuši savu sašutumu, izmantojot mirkļbirku #NotAWitch un atklājot savas izjūtas un stāstus par šo tēmu. Daļa šo tēmturi rakstījuši arī uz sava ķermeņa.


Kā norāda "Deadline", publiskajā paziņojumā studijas pārstāvis sacījis: "Mēs, filmas veidotāji un "Warner Bros.", esam ļoti apbēdināti, ka izdomāto varoņu attēlojums filmā "Raganas" varētu aizvainot cilvēkus ar invaliditāti, kā arī nožēlojam, ka šāda situācija radusies. Adaptējot oriģinālo stāstu, mēs strādājām ar māksliniekiem, lai radītu jaunu interpretāciju "kaķa nagiem" līdzīgajām rokām, kā tās aprakstītas grāmatā. Nekādā gadījumā mūsu mērķis nebija šīs neīstās būtnes pārvērst skatītāju reprezentācijā. Filma ir par labestības un draudzības spēku. Mēs ļoti ceram, ka bērni un ģimenes ar bērniem spēs izbaudīt filmu un sajust mīlestības pilno vēstījumu."

Amerikā šīs filmas pirmizrāde bija plānota oktobra sākumā, taču, tāpat kā daudzas citas priekšgājējas, aizokeāna pirmizrādi kinoteātros filma tā arī nepiedzīvoja. Tā pārcēlās uz interneta vidi, precīzāk – platformu "HBO Max", kur skatāma no 22. oktobra. Kopā ar Annu Hataveju filmā piedalās Oktāvija Spensera, Kriss Roks, Stenlijs Tuči, Džazirs Kazīms un Kristina Čenoveta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!