Pavisam īsu brīdi pēc tam, kad filma "Monstru medniece" ("Monster Hunter") piedzīvojusi pirmizrādi Ķīnas kinoteātros, tā izņemta no repertuāriem. Iemesls meklējams konkrētā ainā, kuru vietējie skatītāji uztvēruši kā aizvainojošu un rasistisku, vēsta ārvalstu mediji.

Jaunās kinolentes režisors ir Pols Andersons, galvenā loma uzticēta ukraiņu izcelsmes aktrisei Milai Jovovičai, kura atveido kapteini Artimisu. Filmas pamatā ir slavenās "Monster Hunter" videospēļu sērijas. Jovovičas komanda negaidīti nonāk pasaulē, kuru pārņēmušas milzu radības. Jovovičas varonei monstru un briesmoņu apdzīvotā vide ir kaut kas pilnībā svešs, tāpēc šādā veidā mēģināts pietuvoties realitātei, parādot, kā jūtas un ko redz cilvēks, kura ceļi nekad iepriekš nav krustojušies ar "Monster Hunter" spēli.


Ainā, kas radījusi sašutumu Ķīnas iedzīvotāju vidū, aziātu-amerikāņu reperis un aktieris Jin Au-Yeung, kuru labāk atpazīst pēc skatuves vārda MC Jin, braucot pāri tuksnesim, lūdz savam kolēģim apskatīt viņa ceļus. "Kādi ceļi šie ir?" viņš vaicā. "Ķīniešu!" (tulkojumā no angļu valodu – "What kind of knees are these? Chinese!") Skaidrots, ka vietējie šo frāzi sasaistījuši ar kādu senu, rasistisku rīmi, kas izmantota bērnu vidū, lai aizskartu aziātus ("Chinese, Japanese, dirty knees, look at these"), raksta "Variety". Situāciju vēl vairāk saasināja mēģinājumi ķīniešu valodas subtitros filmā dzirdamo sasaistīt ar citu teicienu, par ko aizsākusies vēl lielāka šūmēšanās vietējās soctīklu platformās, skaidro "Huff Post".

"Deadline" norāda, ka pēc viņu pieejamās informācijas šobrīd noris iesaistīto pušu sarunas par iespējām situāciju nolīdzināt – izņemt konkrēto ainu no filmas. Vēstīts gan, ka šis solis automātiski negarantēs kinolentes atgriešanos kinoteātros. Tāpat nav zināms, vai šis notikums ietekmēs filmas decembra nogalē plānoto parādīšanos uz lielajiem ekrāniem ASV.

Šogad viegli nenācās vēl kādas kinolentes veidotājiem. Lielbudžeta filma "Mulana" izraisīja politisku skandālu, kad tās zvaigzne Liu Jifei bija paudusi atbalstu Honkongas policijai laikā, kad tā pērn brutāli apspieda demokrātijas piekritēju protestus. Taču pēc pirmizrādes sašutumu izraisījis fakts, ka filmas veidotāji titros īpašu pateicību izsaka astoņām Ķīnas valdības iestādēm Siņdzjanā, arī sabiedriskās drošības birojam Turpanā – pilsētā Siņdzjanas austrumos, kur atrodas vairākas koncentrācijas nometnes. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!