No 3. decembra Pola Verhovena filma "Apmātība" beidzot būs pieejama ikvienam kino skatītājam visā Latvijā. Filmas darbība noris renesanses laika Itālijā kādā klosterī un vēsta par katoļu mūķeni Benedetu un viņas tuvajām attiecībām ar jaunpienācēju Bartolomeju. Proti, filmā mijas divas sižeta līnijas divu meiteņu mīlas stāsts un Benedetas pieaugošā loma katoļu baznīcas hierarhijā.

Filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2021. gada Kannu kinofestivālā un tika nominēta "Zelta palmas zaram", Latvijā izrādīta vienā festivāla "Baltijas pērle" seansā septembrī.

Par stāstu: kādu dienu uz Benedetas rokām parādās stigmas, un svētceļnieki sāk pulcēties klosterī, gatavi pasludināt viņu par svēto. Klosterī un aiz tā sienām sāk minēt, kas viņa ir patiesībā, – izredzētā vai viltvārde… Turklāt valsti sāk pārņemt mēra epidēmija.

"Lai ko uzņemtu Pols Verhovens ("Pamatinstinkts", "Šova meičas", "Viņa"), viņš allaž saglabā savu rokrakstu. Pat tad, ja režisors pievēršas viduslaiku mūķeņu dzīves aplūkojumam, sanāk tas pats – provocējoši šokējošs un satriecoši netikumīgs kino par neapvaldītu izlaidību un apmātību ar miesu un ticību," vēstīja festivāla "Baltijas pērle" rīkotāji.


Scenārija pamatā, ko veidojis pats Pols Verhovens (Paul Verhoeven) kopā ar Deividu Berku (David Birke), ir rakstnieces un vēsturnieces Džūditas Braunas (Judith C. Brown) dokumentālā grāmata "Nekautrīgā rīcība: mūķenes lesbietes dzīve renesanses laika Itālijā". "Tas ir tēlains un valdzinošs darbs, kas pēta reliģijas, seksualitātes un cilvēka ambīciju mijiedarbību ticības dominances un mēra epidēmijas laikos," tā par filmas scenāriju izteikusies grāmatas autore. Spožas ir galveno lomu atveidotājas Virdžīnija Efira (Virginie Efira), Dafne Patakija (Daphne Patakia).

Krievijā filmu izrādīt ir aizliegts un vairākās valstīs rekomendēts to neizrādīt izaicinošā sižeta un atklāto ainu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!