Foto: Publicitātes attēli

Jau piecus gadus Francijas un Beļģijas policija pratina zviedru teroristu Osamu Krajemu (Osama Krayem), kurš gaida savu spriedumu lielākajā terorakta prāvā Eiropas vēsturē. Izmantojot unikālu piekļuvi Osama Krajema pratināšanām, "Viaplay" dokumentālā daudzsēriju filma "The Swedish Terrorist" stāsta, kā Krajems no parasta zviedru futbola zēna kļuva par Islāma valsts teroristu.

Osama Krajems ir apsūdzēts par to, ka viņš bija viens no vīriešiem, kurš stāv aiz diviem no pēdējās desmitgades asiņainākajiem uzbrukumiem Beļģijā – Zajentemas lidostā un metro stacijā Briseles centrā – 2016. gada 22. martā, kuros dzīvību zaudēja 32 cilvēki, un Francijā – Bataklānas teātrī un Parīzes ielās – 2015. gada novembrī, kuros dzīvību zaudēja 130 cilvēku.

"Viņš man teica, – izdzirdot pirmo sprādzienu, man ir jānospiež poga un jāuzspridzina sevi," savā pratināšanā atklāj Osama Krajems.

2022. gada 29. jūnijā, viņam tika piespriests 30 gadu cietumsods.

Osama Krajems ir dzimis un audzis Rozengorā, Malmes rajonā, Zviedrijā. Jaunībā viņš spēlēja futbolu vietējā klubā un, šķiet, labi integrējies Zviedrijas sabiedrībā, taču 22 gadu vecumā Krajems aizceļoja uz Sīriju un pievienojās Islāma valstij, kas ir viena no zināmākajām teroristu organizācijām pasaulē.

"Es esmu daļa no Islāma valsts. Tā sniedz mums pierādījumus, ka tas, ko viņi dara, ir pareizi," savā pratināšanā sacīja Osama Krajems.

Tiek lēsts, ka Sīrijā un Irākā par Islāma valsti cīnījušies 40 000 ārvalstu kaujinieku un aptuveni 5000 no tiem nāk no Eiropas.

"Tā nav nejaušība, ka tik daudzi, īpaši jauni vīrieši, kuri dodas uz dienvidiem, ir pievienojušies Islāma valstij. Viņus uzrunā grupējuma darbības būtība. Tas ir kā spēlēt Counter-Strike. tikai reālajā pasaulē," dokumentālajās sērijās stāsta dāņu terorisma pētnieks Tore Hamings (Tore Hamming).

Osama Krajems gadu pavada Islāma valsts sastāvā Sīrijā, pirms atgriežas Eiropā. Viņš apmetas uz dzīvi Briselē un sešus mēnešus dzīvo kopā ar Eiropas meklētākajiem teroristiem. 2016. gada pavasarī viņš un vēl viens vīrietis no teroristu apvienības saņems skaidru misiju, un jau drīz pēc tam Osama Krajems stāv Briseles metro ar bumbvesti mugurā.

Daudzsēriju filmas pirmizrāde plānota 18. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!