Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pie otras prestižākās kino balvas durvīm šogad klauvējušas pamatīgas problēmas. Daudzi industrijas pārstāvji – "Netflix", "Amazon", filmu studijas, kanāli un slaveni aktieri nolēmuši boikotēt "Zelta globusu", "Holivudas ārvalstu preses asociācijai" (The Hollywood Foreign Press Association (HFPA)), kas ir pasākuma organizatori, pārmetot daudzveidības trūkumu un apšaubāmus darījumus, raksta BBC.

HFPA tiek pārmestas diskriminējošas darbības, "dāvanu" pieņemšana, kā arī ētiskie pārkāpumi. Februārī "Los Angeles Times" atklāja, ka organizācijas 87 biedru sastāvā, kuri balso par labākajām filmām, nav neviena tumšas ādas krāsas speciālista. Tam sekoja plašāks skaidrojums par ētiskajiem un citiem pārkāpumiem, ziņo raidsabiedrība.

Maija sākumā organizācija izplatījusi paziņojumu, ar kādām reformām viņi centīsies to padarīt iekļaujošāku, piemēram, paplašinot biedru skaitu, liekot uzsvaru tieši uz tumšas ādas krāsas cilvēkiem, kā arī pieņemot darbā "daudzveidības padomnieku". Tāpat norādīts, ka organizācijas darbs vairs nebūs tik slepens un tiks mīkstināti uzņemšanas noteikumi. Organizācijas prezidents Ali Sārs publiskajā paziņojumā sacījis, ka tas ir apstiprinājums vēlmei mainīties.

Taču vairāki Holivudas aktieri norādījuši, ka šīs iniciatīvas nav gana pārliecinošas. Piemēram, Skārleta Johansone aicinājusi boikotēt "Zelta globusu" līdz brīdim, kad iekšējās izmaiņas būs patiesi nozīmīgas. 36 gadus vecā aktrise atminas, ka organizācijas biedru sakarā saskārusies ar seksistiskiem komentāriem un jautājumiem. Viņai pievienojās arī aktieris Marks Rufalo, kurš aicinājis labot pagātnes kļūdas. "Godīgi, kā viens no "Zelta globusa" saņēmējiem, es vienkārši nevaru par būt lepns vai priecīgs par šo balvu," savā "Twitter" kontā rakstījis Rufalo.

Paralēli par sadarbības pārtraukšanu paziņojuši arī straumēšanas giganti "Netflix" un "Amazon". Skaidrots, ka sadarbība iepauzēta līdz brīdim, kad HFPA patiesi turēs vārdu un veikts soļus izmaiņu virzienā. Pēc "LA Times" paziņojuma vairāk nekā 100 Holivudas sabiedrisko attiecību aģentūras brīdināja, ka sevis pārstāvētajām zvaigznēm ieteiks nesadarboties ar HFPA, ja nebūs vērojamas izmaiņas šajā kontekstā. Viņi apsūdzēja organizāciju "diskriminējošā rīcībā, neprofesionālismā, ētiskajā bezatbildībā un iespējamā finansiālajā korupcijā". BBC uz aicinājumu situāciju komentēt no HFPA atbildi nesaņēma.

10. maijā kanāls NBC paziņoja, ka 2022. gada "Zelta globusu" savā kanālā nepārraidīs, ziņo "Variety". Tas nozīmē, ka HFPA priekšā liels lēmums, kā un vai viņi turpinās nākotnē soļot uz priekšu bez sava pārraides partnera, un kā notiks izmaiņu ieviešana. "Mēs turpinām ticēt, ka HFPA ir apņēmušies veikt nozīmīgas reformas," vēstīts NBC paziņojumā. "Taču tik liela mēroga izmaiņas prasa darbu un laiku. Un mums patiesi šķiet, ka HFPA ir nepieciešams laiks, lai izdarītu darbu pareizi. Tieši tāpēc mēs nepārraidīsim 2022. gada "Zelta globusu". Pieņemot, ka organizācija pildīs noteikto plānu, mēs ceram, ka būsim situācijā, kad 2023. gada janvārī varam šovu pārraidīt."

"Globusu" ceremonija tiek uzskatīta par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā. "Zelta globuss" tiek pasniegts kopš 1944. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!