Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Franču-irāņu izcelsmes rakstnieces un režisores Marjanes Satrapi biogrāfiskā drāma "Radioactive" ("Radioaktīvs") atklāj zinātnieces Marijas Kirī darbības aizsākumus 19. gadsimta beigās Parīzē. Galvenajā lomā filmā redzama Bonda meitene Rozamunda Paika.

"Radioactive" ir balstīta amerikāņu rakstnieces un mākslinieces grafiskajā romānā "Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout". Apņēmības pilnā jaunā zinātniece sastop domubiedru Pjēru Kirī (viņu atveido Sems Railijs), lai kopā pierādītu radioaktivitātes fenomenu.

"Zinātne mainās, un tie daži cilvēki, kas šobrīd to virza, ir cilvēki, kuri tic, ka pasaule ir plakana. Es pierādīšu, ka viņi kļūdās," filmas sākumā saka Paikas atveidotā poļu izcelsmes franču zinātniece.

1903. gadā pāris ieguva Nobela prēmiju fizikā par radioaktivitātes pētīšanu, savukārt 1911. gadā viņa saņēma Nobela prēmiju ķīmijā par ķīmisko elementu rādija un polonija atklāšanu un to radioaktīvo īpašību pētīšanu, tādējādi kļūstot par pirmo sievieti, kas saņēmusi Nobela prēmiju.

Pirmizrādi filma pieredzēja pērnā gada Toronto starptautiskajā filmu festivālā. Paredzēts, ka uz ekrāniem tā nonāks 24. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!