Foto: Vida Press

2020. gads daudzās frontēs nesis drūmumu, bezcerības sajūtu un vilšanos, taču arī pat šādā gadā kāds mazs notikums var patīkami iepriecināt. Kino pasaulē šajā kategorijā ierakstās jaunais "Netflix" miniseriāls "Queen's Gambit", kas gan ārzemju mediju, gan arī pašmāju skatītāju vidū tiek vērtēts kā ļoti veiksmīgs.

Gudrs, aizraujošs un nedaudz pat seksīgs – šādi seriālu raksturo "USA Today". Lai gan daudziem šahs nešķiet pasaules interesantākā nodarbe, ļoti iespējams, šis seriāls liks uz prātu asinošo spēli paskatīties no cita rakursa.

View this post on Instagram

A post shared by The Queen's Gambit (@the.queensgambitnetflix) on Oct 25, 2020 at 9:10am PDT


Filma ir par kādu ļoti talantīgu un teju vai brīnumbērnam pielīdzināmu meiteni vārdā Beta Harmone, kura daļu savas dzīves pavadījusi bērnu namā, kur arī apguvusi taktiskās šaha viltības. Skatītājs kopā ar aktieriem ceļo laikā uz pagājušā gadsimta sešdesmito gadu Ameriku, sekojot jaunās sievietes centieniem iekarot šaha spēles virsotnes. Ceļojumi pa pasauli, piedalīšanās starptautiskos turnīros un uz pusi vecāku vīriešu pieveikšana stratēģiskajā cīņā kļūst par viņas ikdienu. Izklausās pēc veiksmes stāsta, ne tā? Taču viss nav tik vienkārši, jo starp uzvarām iezogas arī atkarība, un ar to cīņa ir daudz smagāka nekā šaha spēlē.

View this post on Instagram

A post shared by The Queen's Gambit (@the.queensgambitnetflix) on Oct 25, 2020 at 8:56am PDT


Betas lomā ir šobrīd lielu popularitāti iemantojusī Anja Teilore-Džoja, kuras viens no nākamajiem lielajiem soļiem kinopasaulē būs imperatores Furiozas atveide no "Trakā Maksa" frančīzes. Tajā aktrise skatītājiem atrādīs, kāds ir bijis dumpinieces liktenis pirms iepazīšanās ar vientuļnieku Maksu. Kopā ar Teilori-Džoju "Netflix" seriālā uzmirdz arī Bils Kamps, Tomass Brodijs-Sangsters, Mariella Hellere un citi.

Tieši Teilores-Džojas prasmes, spēcīgais aktieru sastāvs, kā arī pareizi atrastais balanss starp spēlēm un uzvarām arī garantējis filmai tik lielus panākumus. Taču, kā norāda "The Guardian", puse no uzvaras ir ar tādu pašu nosaukumu izvēlētā novele, uz kuras balstās visa filma. Tās autors ir leģendārais īso stāstu meistars Valters Teviss.

Skota Frenka septiņu sēriju miniseriālā, kas skatāms straumēšanas giganta "Netflix" skatītājiem, jaunā, talantīgā un savā ziņā arī apsēstības pārņemtā sieviete cenšas uzvarēt daudzās cīņās. Lai gan stāsts ir visnotaļ intensīvs un piesātināts, tajā ir veiksmīgi arī atrasta vieta vieglumam un priekam. Tāpat kā pozitīva iezīme tiek minēta galvenās varones bērnības atveide, kas palīdz labāk saprast viņas nu jau pieaugušā cilvēka dzīvi un rakstura šķautnes. Ņemot vērā, ka attiecības ar cilvēkiem Betai neveidojas pēc klasiskā principa un "kā būtu pieņemts", asajam prātam seko arī vairākas negatīvas iezīmes.

View this post on Instagram

A post shared by The Queen's Gambit (@the.queensgambitnetflix) on Oct 25, 2020 at 8:38am PDT


Mūsdienās netrūkst lielisku filmu par ģēnijiem un arī nastu, ko šādas spējas cilvēkam uzliek, taču lielākoties galvenajā lomā tomēr ir vīrieši. Kā piemēru var minēt Rasela Krova atveidoto Džonu Nešu filmā "The Beautiful Mind" vai Meta Deimona atveidoto Vilu Hantingu no "Good Will Hunting".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!