Foto: Kadrs no video
Bieži vien tiek runāts par filmām, no kurām gluži kā citrona tiek izspiesta otrā daļa, lai gan tas ir absolūti lieki. Lai gan nereti turpinājumu daļas mēdz sabojāt oriģināla lielisko veikumu, mēdz gadīties arī tieši pretēji varianti – otrā daļa "izglābj ballīti", vairo filmu sērijas simpātijas skatītāju vidū vai pat pārsit uzlikto latiņu.

Lai gan, protams, par gaumi nestrīdas un šis vērtējums var nesakrist ar tavām izjūtām, iedvesmojoties no portāliem "The Time" un "Collider", iepazīstinām ar 10 filmām, kurām vērts noskatīties arī turpinājumu!

"Mad Max: Fury Road"

Filmas režisors Džordžs Millers pārspēja pats sevi, uz lielajiem ekrāniem ļaujot soli pa solim sekot Trakā Maksa (Mad Max) gaitām bezgalīgajā, neauglīgajā tuksnesī, kurā siro motorizētas bandas. Vēstīts, ka "Trakais Makss: Skarbais ceļš" ir labākā no piedzīvojumu filmas sērijas daļām, kurā tiek daudz veiksmīgāk izmantoti tehnoloģiskie risinājumi. Tāpat īpaši uzteikta ir uzmanības pievēršana feminisma jautājumiem, kas to padarīja par interesantāku un nozīmīgāku kinomākslas darbu.

Filmas galvenā varoņa lomā iejūtas Toms Hārdijs, veiksmīgi sadarbojoties ar Šarlīzi Teronu, kas attēlo Furiozu – dumpīgu imperatori, ko Makss sastop savā ceļā. Starp citu, Terona pati filmas kontekstā esot ierosinājusi noskūt matus.

"Harry Potter and the Prisoner of Azkaban"

Jā, šajā gadījuma runa ir par turpinājuma turpinājumu. Lai gan pirmās divas filmas par Hariju Poteru un Filozofu akmeni, kā arī Noslēpumu kambari bija patiesi interesantas, īsto līmeni parādīja tieši stāsts par Azkabanas gūstekni. Ar šo filmu tās atveidojums no bērnu darba par pusaudžu burvi pārtapa tumšā un noslēpumainā stāstā pieaugušajiem. Ja pirmās daļas visnotaļ secīgi un rūpīgi seko Džoannas Ketlīnas Roulingas rakstītajam, tad režisors Alfonso Kuarons, kurš pārņēma stafetes kociņu no Krisa Kolambusa, daudz vairāk tai piešķīra savu māksliniecisko skatījumu.

Starp citu, šogad, teju 20 gadu pēc nonākšanas uz lielajiem ekrāniem, "Harry Potter and the Philosophers Stone" pievienojusies filmu-miljardieru sarakstam.

"Paddington 2"

Filmas "Paddington" skatītāju un kritiķu vērtējumam tika nodota 2015. gadā, taču Hjū Grants otrajā daļā to pacēla jaunā līmenī, atveidojot narcisistisku ļaundari, kas cenšas izjaukt lācēna Padingtona plānus. Filmas galvenais varonis lācēna veidolā nes iedvesmojošu vēstījumu ikvienam, kas noguris no merkantilās un alkatīgās sabiedrības peripetijām.

"The Godfather Part II"

Ļoti iespējams, leģendārās itāliešu-amerikāņu mafijas sāgas otrā daļa ir populārākais filmas turpinājums, kāds jebkad radīts. Režisora Frensisa Forda Kopolas veikums pēc otrās daļas iznākšanas ieguva vēl vairāk "Oskaru" nekā pirmais, taču nevar noliegt – ja pirmā daļa nebūtu izrādījusies tik veiksmīga un 6,5 miljonu dolāru lielā budžeta filma nenopelnītu 268 miljonus, otrā daļa varēja arī nemaz neiznākt.

Sākotnēji Kopola nebija vēlējies veidot filmas turpinājumu. Pēc ilgām pārdomām viņš deva savu piekrišanu tikai tad, kad akceptēja ideju par plašu Vito Korleonas jaunības dienu atspoguļojumu, ko uzticēts attēlot nevienam citam kā Robertam de Niro, norāda "Time". Vēstīts, ka tieši šādā veidā dots plašāks konteksts un dziļāks ieskats Korleonu ģimenes psiholoģijā un tik ļoti varu alkstošajos vīriešos.

"The Hunger Games: Catching Fire"

Pirms tautās tika palaista filmas pirmā daļa, kinopasauli māca bažas, ka šis varētu būt vēl viens mēģinājums pelnīt ievērojamas summas uz "Krēslai" līdzīga mīlasstāsta pamatiem. Taču skeptiski noskaņotajiem bija jāņem savi vārdi atpakaļ, jo jau pirmais veikums parādīja ļoti dziļu un svarīgiem aspektiem pilnu zinātniski fantastisku ceļojumu.

Lai gan filnas pirmā daļa jau bija uzteikšanas vērta, otrā atstāja vēl lielāku iespaidu. Par vienu no pēdējās desmitgades veiksmīgākajiem izklaides žanra kinomākslas darbiem paldies jāsaka režisoram Francisam Lorensam ar visu zvaigžņoto aktieru ansambli.

"Toy Story" 2. un 3. daļa

Animācijas filmu pasaulē "Toy Story" jeb stāsts par rotaļlietām ienāca kā malks svaiga gaisa. Ar katru filmu bija vērojami uzlabojumi, piemēram, jau otrajā daļā iespējams novērtēt veiksmīgāk animētas ainas, galveno varoņu raksturu attīstību, kā arī mēģinājumus aizvien vairāk aizskart emocionālo stīgu. Tomēr emociju kulmināciju stāsts sasniedz 3. daļā, kad, iespējams, pat jāķeras pie kabatlakatiņa.

15 gadus pēc pirmās daļas iznākšanas Endijam ir laiks doties uz koledžu – tieši tāpat kā daudziem bērniem, kas ar viņu un rotaļlietām kopā uzauga. Kas interesanti, tikai uz mirkli filmas veidotāji pat liek skatītājam sabīties, ka iemīļotās rotaļlietas vairs patiešām nebūs aktuālas un tiks "izgrieztas" no filmas. Tajā ietvertais stāsts savā ziņā liek gremdēties un izjust vainas sajūtu ikvienam, kurš reiz savas rotaļlietas atstājis bēniņos vai tālākajā kastē zem gultas.

"Thor: Ragnarok"

Ar pirmo filmu par Toru skatītāji varēja iepazīties 2011. gadā, ko varētu saukt par vidusmēra darbu, kas neatstāja nekādu iespaidu. Ar dubli divi 2013. gadā tik mēģināts situācija glābt, tomēr arī tas bija visai neveiksmīgs. Savukārt jau nedaudz situāciju uzlaboja 2017. gadā iznākusī "Tors: Ragnarjoks", kuras veidošana tika uzticēta jaunzēlandiešu kinorežisoram Taikam Vaititi. Starp citu, šajā daļā Tors ticis arī pie jaunas frizūras un, šķiet, ka visi tās tapšanā iesaistītie filmēšanas procesu izbaudījuši pa īstam.

Galvenajā lomā iespējams redzēt par vienu no seksīgākajiem vīriešiem uzskatīto Krisu Hemsvortu, kā arī Keitu Blanšetu, Marku Rufalo, Tomu Hidlstonu un citas kinozvaigznes.

"Before Sunset"

1995. gadā iznāca filma ar nosaukumu "Before Sunrise". Tā atklāj stāstu par diviem jauniem cilvēkiem – Džesiju un Selīnu, kas nejauši satiekas vilcienā un, domājot, ka nekad viens otru vairs nesatiks, nolemj Vīnē kopā pavadīt tikai vienu dienu. Savukārt otrajā filmā "Before Sunset" jeb "Pirms saulrieta" varoņi satiekas pēc 10 gadiem, kad Džesijs ir uzrakstījis grāmatu par abu satikšanos un nakti Vīnē. Viņš ir ieradies Parīzē, lai reklamētu grāmatu. Triloģija noslēdzās ar filmu "Before Midnight", kad varoņi satiekas Grieķijā.

Visaugstāk tiek vērtēta tieši filmas otrā daļa, jo, ja pirmā ir par iemīlēšanos un trešā par mīlas pilnas dzīves saglabāšanu, tad otrā ir par vistīrāko mīlestību. Pēdējās divās filmās pie scenārija ir strādājuši arī abi galveno lomu atveidotāji – Džūlija Delfi un Ītans Hauks. Tieši par filmu "Before Sunset" scenārija autori tika nominēti "Oskaram".

"Terminator 2: Judgment Day"

Uzteicama ir filmas "Terminators" pirmā daļa, tomēr tā savā scenārijā un izpildījumā nevar sacensties ar otro – "Pastarās dienas" daļu. Ja arī Džeimsa Kamerona idejas reizēm nav līdz galam saprotamas vai pieņemamas, pēcāk viņš skeptiķiem pierāda pretējo. Viņš ļoti veiksmīgi Arnolda Švercneigera varoni pārvērta labajā tēlā, aizstāvot Sāru un Džonu. Tāpat viņš arī pacēla dažādu specefektu latiņu.

"22 Jump Street"

Ja asa sižeta un specefektiem bagātās filmās ir skaidrs, pie kā ķerties, lai turpinājumus padarītu labākus un iespaidīgākus, cits stāsts ir ar komēdijām. Ja pirmā daļa izdevusies veiksmīga, grūti skatītājiem piedāvāt tikpat labu vai pat labāku turpinājumu, taču "22 Jump Street" tas ir izdevies. Atraktīvajiem policistiem Šmitam un Dženko tiek piešķirts jauns uzdevums – no vidusskolas viņi pārceļas uz universitāti, kur iefiltrējas starp studentiem, lai atrastu un neitralizētu narkotiku tirgoņus.

Filmas turpinājumā izdevies veiksmīgi attīstīt galveno varoņu raksturus, tostarp komēdijas žanrā vēl veiksmīgāk iejuties viens no galvenās lomas atveidotājiem – Čennings Tatums. Jāteic gan – lai labāk izprastu otrajā daļā ietverto humoru, ieteicams noskatīties pirmo, jo atsevišķās vietās to konteksts pārklājas.

Nenoliedzami, šīs nav vienīgās filmu sērijas, pie kuru pirmās daļas nevajadzētu apstāties. Ja tev kāda īpaši iekritusi sirdī un atmiņā, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!