Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Izvēloties brīvā laika izklaidi seriālu un filmu veidolā, bieži vien noteicošais faktors ir žanrs – vai gribas pasmieties, paraudāt vai padomāt. Taču nereti svarīgāks par visu ir fakts, ka sižets nav izdomāts no zila gaisa. Tas patiešām ir noticis, un ar filmas palīdzību atstāsta pagātnes notikumu virkni.

"The 33" (2015)


Uz patiesiem notikumiem balstītā stāsta centrā ir 33 prātam neaptverami spēcīgi vīri, kas 69 dienas pavadīja iesprostoti 700 metru dziļumā zem zemes. 2010. gada 5. augustā 800 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Čīles galvaspilsētas Santjago notika nogruvums, kas strādniekus "iemūrēja" pazemes iekārtu sistēmā. Lai gan sākotnēji zaudētas cerības atrast kādu izdzīvojušo, liktenis izrādījās daudz labvēlīgāks.

Viens no filmas galvenajiem varoņiem ir leģendārais Antonio "Zorro" Banderass, kurš šogad nosvinējis apaļo 60. dzimšanas dienu. Ar dažādiem interesantiem viņa dzīves notikumiem iepazīsties šajā rakstā.

"The Boy Who Harnessed the Wind" (2019)


Kad zudušas visas cerības izdzīvot, nepieciešams tikai viens mazs zēns, kurš ar savām zināšanām un gribasspēku spēj par 180 grādiem mainīt cilvēku dzīves. Filmas pamatā ir stāsts par puiku vārdā Viljams Kamkvaba, kurš paglāba savas kopienas iedzīvotājus no bada, uzbūvējot vējdzirnavas un nodrošinot ļaudis ar elektrību un ūdeni.

Viljams "Ted Talk" šovā skaidrojis, ka naudas trūkuma dēļ viņam bija jāpamet skola, bet bibliotēkā puisis atradis grāmatu "Using Energy" jeb "Elektrības izmantošana". Tad arī radusies doma par vējdzirnavām. Ņemot vērā, ka Viljamam nebija pieejami grāmatā norādītie izejmateriāli, būvniecībā tika izmantots riteņa rāmis, plastmasas caurules u.c.

"The Blind Side" (2009)


Amerikāņu sporta drāma "Neredzamā puse" jeb "Blind Side" ir lielisks asprātīgu joku un pārdomu graudu samiksējums, kas stāsta par Maikla Oera dzīvi. Maikla augums un fiziskās spējas ir kā radītas sportam, taču sarežģītās un ne tikai laimīgās mazotnes dēļ viņš filmā atveidotajā laikā vēl aizvien ir bērna prātā. Pusaudžu gados viņu savā paspārnē pieņem kāda turīga un sirdssilta ģimene, kas palīdz viņam ne tikai iejusties sabiedrībā, bet arī attīstīt savas prāta un sportiskās spējas.

Oera lomu filmā atveido Kventins Ārons, savukārt mammas un tēta – vienmēr lieliskie Sandra Buloka un Tims Makgrovs.

"22 July" (2018)


Filma "22 July" stāsta par traģiskiem notikumiem Norvēģijas vēsturē – labējā ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka 2011. gada 22. jūlija pastrādātajiem uzbrukumiem, kuros gāja bojā 77 cilvēki. Ekstrēmists atzinis, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Sižeta centrā ir kāda jaunieša, daudzu sērojošu ģimeņu, kā arī valsts kopējie centieni ceļā uz taisnīgu tiesu.

"Kiss&Cry" (2017)


Karlija Alisone dzīvoja pavisam parastas meitenes dzīvi – viņai bija hobiji, attiecības un uzticami tuvinieki, taču liktenis 18 gadus veco jaunieti pārsteidza nesagatavotu. Daiļslidotājai un dziedātājai tika atklāts ļoti rets kakla audzējs, kas, kā vēsta filmas apraksts, konstatēts vienam no 3,5 miljardiem cilvēku. Stāsts ir par jaunas meitenes cīņu ar sarkomu, mīlošām attiecībām un atgriešanos uz ledus.

Filmā galveno varoni atveido Sāra Fišere. Viņa un Karlija bija draudzenes arī ikdienas dzīvē.

"Lost Girls" (2020)


Skumjā un traģisku notikumu pilnā filma ir adaptācija 2013. gadā izdotajai grāmatai ar tādu pašu nosaukumu. Galvenā varone Eimijas Raienas atveidojumā pārņem grožus savās rokās, kad viņas meitas pazušanas lietā nav nekādas kustības un jaunu pavedienu. Notikumiem attīstoties, bēdu pārņemtā māte palīdzējusi celt gaismā citu meiteņu slepkavības.

"Eat Pray Love" (2010)


Pamest visu un "izgaršot" pasaule – izklausās vienlaicīgi tik neaprakstāmi aizraujoši un absolūti dulli, ne tā? Taču tieši par to rakstniece Elizabete Gilberte stāstīja savā ceļojuma memuārā, kas pēc četriem gadiem tika pārvērst pasaulslavenā filmā. Pēc šķiršanās Liza nolemj kardināli mainīt dzīvi, pametot savu ikdienu un dodoties meklēt brīnumaini gardus ēdienus, garīgumu un mieru, kā arī īstu mīlestību.

Protams, nevar nepieminēt arī stāsta galvenās varones atveidotāju – savu talantu filmā atrāda Holivudas zvaigzne Džūlija Robertsa.

"The Two Popes" (2019)


Filma pievēršas katoļu baznīcas vēsturiski nozīmīgajam notikumam 2013. gadā, kad pāvests Benedikts XVI nolēma atteikties no amata un viņa vietā stājās kardināls Horhe Mario Bergolio, tagadējais pāvests Francisks. Ievērojot tradīciju, Romas pāvests amatā tiek iecelts uz mūžu un katoļu baznīcas vēsturē līdz šim bijis tikai viens gadījums, kad pāvests no amata atsakās – 1415. gadā Georgijs XII.

Biogrāfisko drāmu par nesenajiem notikumiem katoļu baznīcas vadībā veidojis režsiors Fernando Meirelles.

"Catch Me If You Can" (2002)


2002. gada darbs ar dāmu mīluli Leonardo Dikapro galvenajā lomā atklāj notikumu virkni, kas noveda Frenku Abagneilu līdz ne visai glaimojošajam titulam – visjaunākais noziedznieks, kas iekļauts ASV "Desmit vismeklētāko noziedznieku sarakstā". Jaunietim filmas laikā uz papēžiem min profesionālu izmeklētāju komanda, taču, vai viņam izdosies visu laiku būt vienu soli priekšā?

Dzīves laikā Abagneils paspējis pastrādāt par galveno ārstu slimnīcā, vadīt lidmašīnu, iefiltrējoties "Pan Am" aviosabiedrībā, vēstures profesoru, kā arī izkrāpt ievērojamu naudas summu.

"Lion" (2016)


1986. gadā Sarū bija pieci gadi. Viņš dzīvoja Indijas lauku teritorijā, trūcīgā, taču laimīgā ģimenē. Reiz, ar brāli dodoties izbraucienā, Sarū neveiksmīgi pazūd, attopoties vilcienā, kas dodas uz vairāk nekā pusotru tūkstoti kilometru tālo Kalkutu. Pēc klīšanas un dzīvošanas bērnu namā Sarū adoptē kāda ģimene no Tasmānijas, kas sniedz viņam visu nepieciešamo laimīgai dzīvei. Taču pēc 25 gadiem viņš ir apņēmības pilns no jauna atrast savu bioloģisko ģimeni.

Ja, lasot šo sarakstu, prātā iešāvās vēl kāds kinomākslas darbs, kura radīšanas iedvesma rasta patiesos notikumos un kuru būtu vērts noskatīties arī citiem, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!