Foto: Vida Press
Jauns gads daudziem nozīmē jaunas cerības un apņemšanās, un filmām piemīt lieliska spēja iedvesmot uz pārmaiņām. Lai uzlādētu sevi jaunajam – 2023. gadam – "Rotten Tomatoes" piedāvā 23 iedvesmojošas filmas, kuras palīdzēs tev pāršķirt jaunu dzīves lappusi.

"Brīnišķais prāts" ("A Beautiful Mind")

Šī 2001. gada drāma veidota, iedvesmojoties no Silvijas Nasaras grāmatas ar tādu pašu nosaukumu (turklāt nominēta Pulicera balvai!) un stāsta par matemātiķi Džonu Nešu, Nobela prēmijas laureātu ekonomikā.

"Brittany Runs a Marathon"

2019. gada komēdija stāsta par ballīšu karalieni, kura pēc vizītes pie ārsta uzzina, ka viņas dzīvesveids sadragājis veselību. Motivēta zaudēt svaru, viņa sāk skrien, lai sagatavotos savam jaunajam galvenajam mērķim – startēt Ņujorkas maratonā.

"Pims nolikt karoti" ("The Bucket List")

Džeks Nikolsons un Morgans Frīmens filmā veido iedvesmojošo un neparastu tandēmu – miljardieris (Nikolsons) un automehāniķis (Frīmens) satiekas slimnīcas palātā, un atklāj, ka viņiem ir divas kopīgas lietas: nepieciešamība samierināties ar to, kas viņi ir un ko paveikuši dzīvē, un vēlme pabeigt sarakstu ar lietām, ko vēlas redzēt un paveikt pirms nāves. Pretēji ārsta ieteikumiem, vīrieši pamet slimnīcu un dodas sava mūža lielākajā piedzīvojumā.

"Ugunīgie kaujas rati" ("Chariots of Fire")

Ar sabiedrības sociālajām lomām apsēstajā un reliģiski sašķeltajā Apvienotajā Karalistē 20. gadu sākumā divi apņēmīgi jaunie skrējēji trenējas 1924. gada Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Viens ir dievbijīgs kristietis, kurš dzimis skotu misionāru ģimenē Ķīnā un skriešanu uzskata par daļu no Dieva godināšanas, tādēļ atsakās trenēties vai sacensties sabatā. Otrs pārvar antisemītismu un šķiru aizspriedumus, taču savā ceļā un mērķu sasniegšanā atstāj nevērš uzmanību savai mīļotajai sievietei.

"Šefpavārs uz riteņiem" ("Chef")

Filmas sižets ir par šefpavāru, kurš pamet darbu prestižā Losandželosas restorānā un, mēģinot saprast, ko tālāk darīt ar savu dzīvi, nonāk Maiami. Tur viņš apvieno spēkus ar savu bijušo sievu, dēlu un labāko draugu, lai uzsāktu pats savu biznesu. Šis negaidītais pavērsiens dzīvē sniedz iespēju no jauna viņam gūt aizrautību pret ēst gatavošanu un gūt dzīvesprieku no tā.

"Viss visur vienlaikus" ("Everything Everywhere All at Once")

Kad starpdimensionāls pārrāvums maina realitāti, veļas mazgātavas īpašnieces rokās ir izmantot savas jauniegūtās spējas, lai cīnītos ar dīvainām un mulsinošām briesmām laikā, kad pasaules liktenis karājas mata galā. Turklāt negaidītu notikumu virkne piedāvā sievietei ieskatīties paralēlās pasaulēs un atklāj dažādus scenārijus, kā būtu izvērtusies viņas dzīve, ja jaunībā viņa būtu pieņēmusi citus lēmumus.

"Forests Gamps" ("Forrest Gump")

Komēdijdrāmas sižets balstīts uz Vinstona Grūma 1986. gada tāda paša nosaukuma romānu un stāsta par naivā un lēnprātīgā Foresta Gampa dzīvi. Jaunais vīrietis ar savu optimismu iedvesmo apkārtējos, bet cilvēku, kas viņam rūp visvairāk – viņa bērnības mīlestību –, kura cieš no atkarībām, viņam izglābt ir visgrūtāk.

"Krietnais Vils Hantings" ("Good Will Hunting")


Par spīti tam, ka Vils Hantings ir ģēnijs ar neticami augstu IQ, jaunais vīrietis strādā par sētnieku universitātē. Bet, kad viņš atrisina sarežģītu matemātikas uzdevumu, viņa talantu atklāj profesors Džeralds Lambo, kurš nolemj palīdzēt jaunietim sasniegt savu potenciālu.

"Murkšķa diena" ("Groundhog Day")

Cinisks un augstprātīgs TV laika ziņu moderators atkal un atkal izdzīvo vienu un to pašu dienu, kad viņš dodas uz mazu pilsētiņu Panksatoniju, kurā ik gadu tiek svinēta Murkša diena. Vīrietim ir apnicis viņa darbs un viņš necieš tradicionālo festivālu, kas viņam jāapmeklē, bet, nokļūstot laika cilpā, viņam jāatrod risinājums, kā no tās izkļūt.

"Vienādojums ar nezināmajiem" ("Hidden Figures")

2016. gada ASV biogrāfiskās drāmas sižets veidots pēc Margotas Lī Šeterlijas grāmatas ar tādu pašu nosaukumu un stāsta par trīs afroamerikāņu matemātiķēm, kas strādāja NASA un izrēķināja lidošanas trajektorijas "Mercury" un citiem projektiem, sniedzot nenovērtētu ieguldījumu vēsturē.

"Neaizskaramie" ("Intouchables")

Francijas komēdijdrāma "Neaizskaramie" stāsta par paralizēto bagāto aristokrātu Filipu un viņa kopēju Drisu, kas nesen ticis atbrīvots no cietuma un nemaz nevēlas šo darbu. Tomēr laika gaitā abi vīrieši satuvinās un starp viņiem izveidojas cieša saikne un negaidīta draudzība.

"Džulī un Džūlija" ("Julie & Julia")

Neapmierināta ar savu darbu, ņujorkiete Džūlija Pauela jeb Džulī uzsāk drosmīgu projektu – viņa apņemas sagatavot visas 524 receptes, kas iekļautas Džūlijas Čaildas pavārgrāmatā "Franču gatavošanas mākslas apgūšana". Džulī apņemšanās savijas ar stāstu par pašu Džūliju Čaildu un to, kā ar aizrautību, bezbailību un daudz sviesta viņa iekaroja franču virtuvi.

"Pēdējās brīvdienas" ("Last Holiday")

Atklājot, ka viņai ir neārstējama slimība, introvertā pārdevēja Džordžija Bērda sāk pārdomāt savas dzīves izvēles, kuras vienmēr pieņēmusi ļoti piesardzīgi. Lai beidzot sāktu dzīvot pilnu krūti, Džordžija izņem savus mūža iekrājumus un dodas uz Eiropu, lai dzīvotu miljonāriem piestāvošu dzīvi. Viņas dzīvesprieks un aizrautība pret dzīvi apbūr ikvienu, ko viņa satiek, tostarp slaveno šefpavāru Didjē. Taču vienīgais, kas trūkst viņas jaunajā dzīvē, ir vīrietis, pret kuru Džordžija gadiem izjutusi romantiskas jūtas.

"Pī dzīve" ("Life of Pi")

2012. gada piedzīvojumu filma ir par indiešu pusaudzi Pī, kas izdzīvo kuģa katastrofā, kurā gāja bojā viņa ģimene, un mazā laivā 227 dienas kuģo pa okeānu kopā ar tīģeri, hiēnu, orangutanu un zebru.

"Lion"

Piecus gadus vecais Sarū apmaldās vilcienā, kas viņu aizved tūkstošiem jūdžu pāri Indijai, prom no mājām un ģimenes. Sarū jāiemācās izdzīvot vienam Kolkatā, līdz viņu adoptē pāris no Austrālijas. 25 gadus vēlāk, bruņojies tikai ar atmiņām, savu nelokāmo apņēmību un "Google Earth", jaunietis nolemj atrast savu pazudušo ģimeni un beidzot atgriezties mājās.

"Tiesības uz laimi" ("The Pursuit of Happyness")


"Tiesības uz laimi" ir stāsts par vientuļo tēvu, kuram jāiztur vairākas grūtības, cenšoties izveidot labāku dzīvi sev un savam dēlam. Uz patiesiem notikumiem balstītā filma stāsta par cilvēku, kurš, pateicoties apņēmībai, kļuva par miljonāru.

"Atceries titānus" ("Remember the Titans")

Virdžīnijā vidusskolas futbols ir dzīvesveids un katra spēle tiek svinēta greznāk nekā Ziemassvētki un katra izslēgšanas spēle tiek gaidīta vērienīgāk nekā jebkuri valsts svētki. 1971. gadā vidusskolas futbols iedzīvotājiem bija viss. Bet, kad vietējā skolu padome tiek spiesta integrēt melnādaino un baltādaino skolas, tiek pārbaudītas pat futbola tradīcijas.

"Rokijs" ("Rocky")

Rokijs, bokseris no strādnieku šķiras, tiek izvēlēts, lai stātos pretī vadošajam pasaules čempionam smagajā svarā pēc tam, kad cīkstoņa pretinieks tiek savainots. Apņēmīgais Rokijs pensionētā boksera Mikija Goldmila vadībā sāk treniņus, lai pierādītu sev un pasaule, ka ir kaut kā vērts.

"Voltera Mitija slepenā dzīve" ("The Secret Life of Walter Mitty")


Žurnāla "Life" darbinieks Valters Mitijs pavada vienmuļu ikdienu, tāpēc, lai aizbēgtu no garlaicības, viņš izveidot aizraujošu sapņu pasauli, kurā viņš pats ir varonis. Iespēja izdzīvot īstu piedzīvojumu Valteram rodas, kad žurnāla jaunie īpašnieki nosūta viņu misijā, lai iegūtu perfekto fotoattēlu žurnāla pēdējam izdevumam.

"Bēgšana no Šaušenkas" ("The Shawshank Redemption")

1994. gada filma ir par baņķieri Endiju Dufrensu, kam piespriesti divi mūža ieslodzījumi par sievas un viņas mīļākā nogalināšanu. Tomēr tikai Endijs zina, ka noziegumu nav pastrādājis. Atrodoties cietumā, viņš sadraudzējas ar Elisu Boidu "Redu" Redingu, piedzīvo cietuma dzīves brutalitāti, pielāgojas jaunajiem dzīves apstākļiem un izmanto savas zināšanas finanšu nozarē, lai palīdzētu citiem ieslodzītajiem.

"Sērfotāja dvēsele" ("Soul Surfer")

2011. gada biogrāfiska drāma balstīta uz amerikāņu sērfotājas Betānijas Hamiltones autobiogrāfisko grāmatu. Tā stāsta par meiteni, kuras aizrautība un dzīves lielā mīlestība ir sērfošana. Bet kādu dienu Betānijai negaidīti uzbrūk haizivs un norauj meitenei kreiso roku. Kad Betānija atveseļojas no baisā uzbrukuma, viņai jāpārvar bailes no atgriešanās uz sērfošanas dēļa.

"Mežone" ("Wild")

Pēc mātes zaudējuma, šķiršanās un destruktīvas uzvedības, Šerila Straida pieņem lēmumu ņemt grožus savās rokās. Bez iepriekšējas pieredzes, bet tikai ar pašas gribu, Šerila viena dodas pārgājienā pa "Klusā okeāna kores taku" ("Pacific Crest trail") – vienu no Amerikas garākajām un grūtākajām pārgājienu takām.

"Vienmēr jā" ("Yes man")

2008. gada komēdijā Džima Kerija atveidotais varonis izaicina sevi veselu gadu visam teikt tikai "jā", lai padarītu savu dzīvi pozitīvāku. Taču jaunā apņēmība kļūst par iemeslu dažādiem pārpratumiem, ar kuriem vīrietim nu jātiek galā, ievērojot savas jaunās dzīves principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!