Foto: Vida Press

Pūšam taures un metam gaisā konfeti! No 3. septembra kinoteātros uz palikšanu ieradusies asa sižeta piedzīvojumu filma "Šanči un leģenda par desmit gredzeniem" ("Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings"), kas ir otrais šī gada veikums no "Marvel" dārglietu lādītes. Šī filma kardināli atšķirsies no iepriekš redzētajām supervaroņu kinolentēm – ar ko tieši, par to turpinājumā.

Filma sekos pa pēdām austrumu cīņu mākslas lietpratējam Šanči, kuru jau no bērnu kājas noslēpumainā "Desmit gredzenu" organizācija trenējusi nogalināt. Taču Šanči vēlējās no šīs pasaules izbēgt. Ar cerību par normālu dzīvi viņš aizmucis uz Sanfrancisko, taču mierīgā ikdiena neturpinājās mūžīgi, un nu viņam atkal jāieskatās acīs savai pagātnei.

Galvenās lomas atveidotājs ir Simu Liu. Kinolentes aktieru sastāvu papildina arī Tonijs Lengs, kas dēvējams par vienu no lielākajām Āzijas filmu zvaigznēm, kas nu nonākusi arī līdz Holivudai, Akvafina, Fala Čena, Mišela Jeo un citi. Tās režisors ir Destins Daniels Kretons.

Filmu kā prioritāti "Marvel" nostādīja 2018. gadā – pēc tam, kad "Black Panther" un "Crazy Rich Asians" sasniedza ievērojamus panākumus, raksta "The Hollywood Reporter". Tās mērķis bija MCU skatītājiem pirmo reizi dot iespēju baudīt filmu, kuras galvenais varonis ir aziāts, bet pašā kinolentē samiksēt Āzijas un Amerikas Savienoto Valstu kultūras. Un, lai gan MCU pasaulē vairākās filmās neiztiek bez cīņas mākslas elementiem, "Šanči un leģenda par desmit gredzeniem" uzskatāma par pirmo pilnvērtīgo studijas cīņas mākslas kinolenti.

Jāteic, ka iepriekšējie "Marvel" centieni filmās pavērt plašāku skatu Āzijai sagaidīti ar divējādām sajūtām. 2017. gadā "Netflix" nonāca pretrunīgi vērtētais seriāls "Iron Fist", kas saņēma sutu par galvenā varoņa izvēli (turīgs gaišas ādas krāsas personāžs, kas piekopj Āzijas cīņas mākslas tradīcijas). Pēc divām sezonām seriāla tapšanu apturēja. Savukārt 2016. gadā skatītāju neizpratni saņēma filmas "Doctor Strange" veidotāji, kuri aziātu komiksu varones "Ancient One" lomu uzticēja aktrisei Tildai Svintonei. Toreiz šis lēmums skaidrots ar vēlēšanos izvairīties no stereotipiem, kas valda par aziātiem, taču šādā veidā etniskā piederība no kinolentes pilnībā dzēsta.

Skaidrs ir viens – asa sižeta piedzīvojumu filmas "Šanči un leģenda par desmit gredzeniem" nodošana skatītājiem bijis ilgi gaidīts notikums, kas pāršķirs jaunu lappusi "Marvel" supervaroņu pasaulē, taču diemžēl svinīgo brīdī pabojājis kāds izteikums sociālajā vidē. Pēc tam, kad "Disney" pārstāvis Bobs Čapeks filmu bija nodēvējis par "interesantu eksperimentu", Lui savā "Instagram" kontā publicējis ierakstu, kur šim viedoklim absolūti nepiekrīt. "Mēs neesam interesants eksperiments," aktieris rakstījis, norādot, ka, viņaprāt, viņi ir nepelnīti nenovērtēti un kino pasauli vēl pārsteigs. Lui arī piebildis, ka jau nespēj sagaidīt, kad varēs pārrakstīt vēsturi.

Čapeks šo komentāru izteica "Disney" studijas ieņēmumu publiskās atskaites laikā. Jaunā kinolente "Disney+" platformā nonāks 45 dienas pēc pirmizrādes kinoteātrī, raksta "Deadline".

Intervijā "Collider" Lui vaicāts, kurš no viņa "burbuļa" bija vispriecīgākais par aktiera pievienošanos MCU, un aktierim prātā bija skaidra atbilde – viņa draugs Kriss, kurš ir supervaroņu filmu absolūts fans. "Kad MCU iznāk jauna filma, viņš vēlreiz noskatās visas iepriekšējās. "Šanči un leģenda par desmit gredzeniem" ir 25. MCU filma, un tas attiecīgi nozīmē, ka viņš vēlreiz skatījās 24 tās priekšgājējas," atklājis Lui, piebilstot, ka pirms "Melnās atraitnes" pirmizrādes viņš arī noskatījies pārējās 23 kinolentes. "Kriss bija ar mani uz sarkanā paklāja filmas pirmizrādē. Viņš izskatījās kā 12 gadus vecs zēns saldumu veikalā."

Taujāts, cik daudz "Marvel" pārstāvji aktierim atklājuši savus ilgtermiņa plānus, kas saistīti ar Šanči, viņš norāda: "Man šķiet, ka tas vairāk bija no sērijas – "Uzticies mums, mūsuprāt, mēs visu kontrolējam". Es pat īsti nezinu, vai tajā laikā viņiem bija nojausma. Zinu, ka daudzi cilvēki domā, ka "Marvel Studios" jau ir izplānojuši nākotni 20 gadus uz priekšu, taču, manuprāt, viss nemitīgi attīstās," sacījis Lui. "Man bija liels prieks ar viņiem sadarboties, bet man absolūti nav ne jausmas, kādi ir viņu plāni attiecībā uz šo varoni pēc filmas. Taču noteikti varu teikt, ka ceru – esmu daļa no tiem."

Foto: Vida Press

Kas interesanti, Lui savu balsi aizdevis arī "Star Wars: Visions" anime sērijām. Kāda bija atšķirība starp abām šīm pieredzēm? "Varu teikt, ka tie ir ļoti, ļoti atšķirīgi darbi. Vienā no tiem mani uz veselu gadu aizsūtīja uz Austrāliju," sacījis aktieris, kurš tur ne tikai izgājis fiziski grūtam treniņprocesam, bet arī mēnesi filmējis ainas autobusā, dodot pamatīgu slodzi savam ķermenim. "Savukārt otrajā darbā man vajadzēja uz dažām stundām vienkārši ieiet ar gaisa kondicionieri aprīkotā telpā un ierunāt dažas balsis. Ļoti atšķirīgas pieredzes."

Kā tad Liu treniņprocesa rezultāts izskatās dzīvē, lūko kinoteātros visā Latvijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!