Foto: Vida Press
Narkotiku pasaulē parasti dominē divi personāži – tirgotājs vai lietotājs. Būt abās pusēs ir vienlīdz bīstami, taču lielākoties vienmēr un visur cilvēkus vada neapmierināma kāre pēc varas un naudas. Šī industrija cilvēkiem ''parastajiem'' ir sveša, taču sava veida ieskatu mums tajā dod mūsdienu kino un seriālu pasaule.

Šoreiz ielūkosimies piecos seriālos, kuri paver skatu narko-biznesa pasaulei dažādās zemeslodes vietās un no dažādiem skatu punktiem!

"Queen of the South"

Pierasts redzēt, ka nelegālo peripētiju seriālos dīleri un vadoņi ir vīrieši, taču "Queen of South" to vidū ir izņēmums. Tā dēvētā "Lady Narcos", kas būtu sieviešu versija seriālam "Narcos", lieliski izceļas līdzīga žanra seriālos, parādot sieviešu viedokli un skatījumu šajā pasaulē. Seriāla pamatā ir Arturo Peresa-Revertes romāns "La Reina Del Sur", kas tulkojumā nozīmē to pašu "Queen of South" jeb "Dienvidu karaliene".

Stāsts ir par Teresu Mendosu un viņas izaicinājumiem klāto ceļu līdz narkotiku impērijas tronim dienvidos. Viss sākas pavisam nevainīgi – ar patiesu mīlestību. Teresa sāk lolot romantiskas jūtas pret vienu no karteļa pārstāvjiem, paslepus cerot, ka šī mīlestība palīdzēs viņai izkļūt no dzīves bezcerības. Taču šķietami mierīgā dzīve uzmet vairākus kūleņus brīdī, kad viņas mīļotais tiek noslepkavots un Teresa ir spiesta cīnīties par savu dzīvību. Tumšo notikumu pārpilnais seriāls attēlo narkotiku karteļa iekšējo darbību un varas dinamiku, kad atbildīgā ir spēcīga sieviete.

"Narcos"

Pablo Eskobars, nauda un kokaīns – šie trīs vārdi precīzi raksturo šo seriālu. To vērts noskatīties, jo tas attēlo reālus "narkotiku karus" Dienvidamerikā starp bēdīgi slavenajiem karteļiem un ierēdņiem, kas cenšas noziedzniekus vest tiesas priekšā.

"Narcos" fokusā ir Pablo Eskobara biznesa attīstība un pēcāk cīņa par izdzīvošanu. Uzaugot nabadzīgā valstī un ģimenē, jebkurš meklēs izeju no tās – Pablo Eskobara variants bija narkotiku ražošana un tirgošana. Nelegālā nodarbe gāja kā pa diedziņu, un 28 gadu vecumā naudas viņam bija tik daudz, ka to vairs pat nevarēja saskaitīt. Viņi to apraka un pat dedzināja – vienkārši, lai uzturētu siltumu. Nenoliedzami, lai līdz šādiem panākumiem tiktu, bija jāizlīst daudzu cilvēku asinīm. Seriāla pamatā ir patiesi notikumi, kas aizsākās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

"Ozark"

"Ozark" ir nedaudz atšķirīga žanra "gangsteru" seriāls, kura epicentrā ir vidusslāņa cilvēku – Mārtija un Vendijas – dzīve. Galvenie notikumi risinās tieši ap Mārtiju, kurš ar partneri vada veiksmīgu finanšu konsultāciju uzņēmumu. Viss jau būtu labi, ja tajā netiktu atmazgāts liels daudzums meksikāņu karteļa naudas… Pāri visam Mārtijs ir ģimenes cilvēks, kuru mājās ik vakaru sagaida sieva un divi bērni. Notikumi kļūst vēl samudžinātāki, taču vienlaicīgi arī pārsteidzošāki, kad stāsta laikā atklājas īsta slepkavu un naudas atmazgātāju sāga.

Pēc tam, kad Mārtija naudas atmazgāšanas shēma nogājusi greizi, viņam zaudējumi jāatlīdzina. Kopā ar ģimeni Mārtijs pārceļas uz dzīvi Ozarkas ezera tuvumā, kur turpina viņu labā veikt dažādus šaubīgus darījumus.

"El Chapo"

Hoakinu "El Chapo" Gusmanu daudzi zina kā cilvēku, kuram, caur pazemes tuneli braucot ar motociklu, izdevās izbēgt no stingras drošības cietuma Meksikā. Ar šo izgājienu viņa ļaundara statuss sabiedrībā tikai pieauga.

"Netflix" sērijas seko pa pēdā Sinaloa karteļa vadītāja dzīvei noziedzības ēnā, sākot no pirmsākumiem Gvadalaharas kartelī 1980. gados līdz pat lielākajiem panākumiem un pēdējam elpas vilcienam. Sprādzieni, apšaudes, spīdzināšana un neiedomāja cilvēku cietsirdība – tas viss parādās šī seriāla atveidotajā narkotiku karteļa ikdienā.

"Breaking Bad"

Cilvēku dabā ir mainīt darbavietas un profesijas, taču seriāla "Pārkāpt robežu" ("Breaking Bad") galvenais varonis Valters Vaits šo maiņu pārcēla jaunā līmenī. Pēc tam, kad ārsta slēdzienā viņam konstatēts vēzis un ārstēšanās kursam nepieciešamie līdzekļi nav pa kabatai, paralēli vidusskolas ķīmijas skolotāja darbam viņš sāk ražot metamfetamīnu. Viņa zināšanas ļauj izgatavot augstākās kvalitātes "mantu", vīrietim aizsegā pamazām kļūstot par lielāko narko-karali, kāds redzēts.

Kā savu partneri Vaits izvēlas bijušo skolēnu Džesiju Pinkmenu, kurš ar saviem kontaktiem varētu palīdzēt tikt pie ātras peļņas. Kā tas šādos gadījumos mēdz būt, diezgan ātri viss aiziet šķērsām. Kāre pēc varas, naudas un atzinības aizēno galvenajam varonim skatu uz realitāti – viņu mierīgā ikdienas dzīve pārvēršas milzīgā haosā, kur uz katra stūra draud jaunas briesmas un iespēja tikt atklātiem.

Visi seriāli skatāmi straumēšanas platformā "Netflix".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!