Foto: Vida Press
Šogad kino pasaule atvadījusies no vairākiem spožiem vārdiem, tostarp aktiera Čedvika Bousmena, kura dzīves līnija pēc cīņas ar vēzi izdzisa augusta nogalē. Šodien, 29. novembrī, Bousmens būtu svinējis savu 44. dzimšanas dienu. Lielisko aktieri pieminot, atskatīsimies uz piecām no viņa labākajām un pārliecinošākajām lomām.

"Black Panther"


"Marvel" supervaroņu filma "Black Panther" 2018. gadā kļuva par īstu kases grāvēju, un tā ASV kinoakadēmijas balvām tika nominēta septiņās kategorijās. Filmas milzīgajiem panākumiem lielā mērā paldies jāsaka tieši Bousmena lieliskajam tēlojumam, kas nereti tiek saukts par ievērojamāko viņa karjerā. Filmas darbība norisinās Vakandā, kas nav tikai acīm noslēpta vieta, bet arī daudzu alkatīgo, kas iekārojuši unikālos derīgos izrakteņus, galamērķis. Apspiestos aizsargā neviens cits kā savannas gars – Melnā Pantera.

"Marshall"


Bousmens ļoti daudzās filmās uzņēmās atveidot lomas, kas aktualizē rasu diskriminācijas jautājumus, un 2017. gada kinolente "Marshall" nebija izņēmums. Tajā Bousmens atveidoja advokātu Turgūdu Maršalu, kurš dienu no dienas pavadīja strādājot pie tā, lai mazinātu plaisu starp dažādu rasu cilvēkiem. Lielākā daļa notikumu risinās ap vienu gadījumu (The State of Connecticut v. Joseph Spell).

Pārliecinošs šajā filmā bija viss – gan Bousmena tēlojums, gan arī viņa atveidotais varonis.

"Ma Rainey's Black Bottom"


Pēdējā kinolente, kurā Bousmens paspēja priecēt ar savu talantu, bija "Netflix" filma "Ma Rainey's Black Bottom", kas skatītājus ved uz Čikāgu un blūza pasauli. Galvenajā lomā ir vienmēr lieliskā Viola Deivisa, taču viņai pretī stājas Bousmena atveidotais trompetists Levijs, kurš iemieso arī viņas romantisko sāncensi.

"Strādāšana ar Čedviku šīs filmas veidošanā bija krāšņa pieredze," publiskajā paziņojumā pēc traģiskā notikuma paziņoja režisors Džordžs C. Vulfs. "Katru dienu mums bija iespēja vērot viņa talanta mežonību un sirds maigumu. Ļoti mīlošs, talantīgs un labsirdīgs cilvēks." Vēstīts, ka Bousmens ir viens no šī gada potenciālajiem pretendentiem uz "Oskaru" labākā aktiera kategorijā. Šai kinolentei, lielā mērā pateicoties Bousmena veikumam, tiek prognozēti lieli panākumi.

Vairāk par filmu lasi šeit.

"42"


Kā minēts iepriekš, Bousmens kinolentēs vairākkārt iejuties arī reālu personu ādā. Īpaši uzteikts viņa darbs, atveidojot beisbola leģendu Džekiju Robinsonu, kurš bija pirmais tumšas ādas krāsas šī sporta veida pārstāvis, kas spēlējis tik augstā līmenī. Taču jebkurš stāsts par Robinsonu sevī slēpj daudz vairāk, nekā tikai izklāstu par lielisku sportistu. Priekšplānā izvirzās cīņa pret rasismu, kā arī milzīgais takta trūkums, kuru šī iemesla dēļ viņš izjuta uz savas ādas.

Šajā lomā Bousmens spēja iejusties izcili. Drosmīgs, taču pazemīgs. Varonis uz laukuma, taču vienlaicīgi arī vienkāršs cilvēks, kurš spēja atainot sāpīgos pārdzīvojumus un pazemojumus. Vēl citas filmas, kas aktualizē diskrimināciju un segregāciju, lūko šajā rakstā.

"Da 5 Bloods"


Filma vēsta par Vjetnamas kara veterāniem – afroamerikāņiem –, kuri atgriežas Vjetnamā, lai atrastu sava līdera mirstīgās atliekas un kopā ar viņu apbedītās bagātības. Taču viņiem nācās saskarties arī ar kara radītajām sekām šajā valstī un pašu atmiņām. Tās režisors ir Spaiks Lī, un, kā raksta "Cinema Blend", tā nelīdzinās nekam iepriekš redzētam.

Bousmenam šajā kinolentē uzticēta ļoti interesanta loma. Viņš atveido kaujās kritušo, kas parādās kā rēgs un atmiņu tēls. Lai gan filmā viņš nav galvenais varonis, bez viņa tā pilnīgi noteikti nebūtu pilnīga.

Ja tev šķiet, ka Bousmenam ir kāda cita izcila loma, ar kuru pelnījis, lai viņu atcerētos, padalies komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!