Foto: Vida Press

Pēc skata skarbais puisis, zem kura ārējās fasādes slēpjas izcils dejotājs! Šis ir stāsts ir par nevienu citu kā Džonu Travoltu, kura veiksmes Holivudā bruģējušas ceļu uz fanu sirdīm visā pasaulē. Aktieris visu savu dzīvi pavadījis dialogos ar ekrāna partneriem un skatītājiem, pierādot – viņš uz saviem pleciem spēj iznest gan komēdijas, gan arī asa sižeta trillerus.

Travolta ir viens no tiem Holivudas veiksminiekiem, kurš nav pat pabeidzis vidusskolu – 17 gadu vecumā viņš kino dēļ mācībās pameta, un panākumi bija tik strauji un reibinoši, ka par nepieciešamību pēc diploma gluži vienkārši nebija laika domāt. Pirmā nozīmīgā kino loma puisim bija šausmu filmā "Carrie" 1976. gadā, bet pasaules slavu Travolta iemantoja pēc dalības muzikālajās filmās "Saturday Night Fever" (1977) un "Grease", kas uz ekrāniem nonāca 1978. gadā – šajās kinolentēs viņš savaldzināja skatītājus un kritiķus ne tikai ar enerģisko dejošanu, bet arī dziedāšanu, un durvis uz lielo kino bija vaļā.

Atzīmējot Travoltas 67. dzimšanas dienas nedēļu, sumināsim aktieri arī mēs, atceroties dažas no viņa spilgtākajām filmām un lomām.

"Hairspry" (2007)

2007. gadā Travolta atgriezās mūziklu žanrā, kuru gadu desmitiem bija nolicis otrajā plānā. Viņš pieņēma izaicināju atdzīvināt Džona Vatersa darbu "Hairspry", kurā aktierim tika uzticēta sievietes – Ednas Tērnbladas loma. Jāpiebilst, ka šī bija pirmā reize Travoltas raibajā aktiera karjerā, kad viņš pārkāpa sieviešu kurpēs.

Kinolentes galvenie notikumi risinās ap Ednas meitu Treisiju Tērnbladu, kura ir liela izmēra meitene ar liela izmēra frizūru un plaša izmēra sirdi, kuras vienīgā kaislība ir dejas. Pēc tam, kad Treisijai paveras iespēja atrādīt savas deju prasmes televīzijā, viņa ar savu ierašanos priekšplānā izvirza mūžam aktuālo jautājumu par skaistuma standartiem. Savukārt Travolta par tēlojumu saņēma pat "Zelta globusa" nomināciju "Labākā otrā plāna aktiera lomā".

"Primary Colors" (1998)

Drāmā ar humoristisko piesitienu Travoltam uzticēta gubernatora Džeka Stentona loma, kurš realizē kampaņu, lai kļūtu par ASV prezidentu. Politiskā līdera empātija un siltā uzņemšana apbur jaunpienācēju Henriju Burtonu, kura uzdevums ir palīdzēt Travoltas varonim sasniegt politikas virsotnes. Pierādot sevi profesionālajā lauciņā, Stentons pielaiž Burtonu sev tuvāk, iepazīstinot ar savām uzticības personām un atklājot citus pagātnes noslēpumus, kā arī iejaucot savos pagātnes notikumos, tostarp – seksa skandālā.

Arī par lomu šajā kinolentē Travolta tika nominēts "Zelta globusam".

"Welcome Back, Kotter" (1975-79)

Ņemot vērā, ka pēc piedalīšanās šajā seriālā Travoltam pavērās milzum daudz karjeras durvju, nevar novērtēt par zemu Vinnija Barbarino lomas nozīmi viņa dzīvi. Seriāls turpinājās četrus gadus, un aktieris redzams kopumā 82 sērijās. Notikumu centrā ir sirsnīgais skolotājs Koters, kurš atgriežas mazajā pilsētiņā, lai ne tiem apķērīgākajiem pieaugušajiem bērniem palīdzētu apgūt dažādas prasmes. Un Vinnijs nepavisam Kotera dzīvi nepadara vieglāku.

"Get Shorty" (1995)

Čili Palmera lomā varam redzēt vismierīgāko, nosvērtāko un par sevi pārliecinātāko ekrāna Džonu Travoltu. "Get Shorty" ir Berija Zonnenfelda kriminālkomēdija, kuras pamatā ir Elmora Leonarda tāda paša nosaukuma romāns. Galveno varoni Čili iepazīstam kā mafijas vadoni, kurš nolēmis ielauzties Holivudas šovbiznesa pasaulē. Liels gan ir viņa pārsteigums, kad vīrietis secina – arī šī pasaule ir tikpat bīstama, korumpēta un vardarbīga kā noziedzīgās dzīves krustugunīs, kur vienmēr kāds negaidīti var iedurt dunci mugurā.

Čili Palmera loma Travoltam atnesa "Zelta globusu".

"Pulp Fiction" (1994)

Neapšaubāmi, Kventina Tarantino filma "Lubene" ("Pulp Fiction") vēl aizvien ir un paliek Travoltas labākais veikums karjerā. Ļoti iespējams, tā pat arī ir viena no visu laiku izcilākajām filmām kino vēsturē, un liels paldies par to jāsaka arī Travoltas atveidotajam Vinsentam Vegam – stilīgajam, smieklīgajam, bīstamajam un absolūti neprognozējamajam personāžam!

Lai gan šobrīd Vinsenta Vegas lomā nevaram iedomāties nevienu citu aktieri, sākumā tā tika piedāvāta aktierim Maiklam Madsenam un Danielam Dejam-Lūisam. Savukārt viņa pārinieka Džūlza lomu Tarantino rakstīja tieši Semjuelam Lī Džeksonam, kuram neatradās vieta režsora iepriekšējā filmā "Reservoir Dogs".

Arī dejotprasmei Travoltas publiskā tēla tapšanā bijusi liela nozīme – 1985. gadā aktieris Baltā nama rīkotā pieņemšanā tika pie iespējas izdancināt princesi Diānu, bet Vinsenta Vegas un aktrises Umas Tūrmanes deja kļuvusi par vienu no slavenākajām ainām kino vēsturē, un to apzināti vai neviļus deju plačos mēģinājuši atkārtot daudzi.

Starp citu, 1964. gada "Chevelle Malibu", ar ko filmā pārvietojas Vinsents Vega, patiesībā bija paša Tarantino automašīna. Vairāk par "Lubeni" un interesantiem aizkadra notikumiem lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!