Foto: Shutterstock

Bieži vien mēdz teikt, ka suņi ir cilvēka labākie draugi, un nekur tas nav skaidrāk ilustrēts kā uz lielā ekrāna. Mūsu pūkainie draugi ir bijuši kinofilmās kopš 20. gadsimta sākuma, kad kollijs kļuva par pirmo suņu filmu zvaigzni filmā "Rover Rescued". Kopš tā laika ir tapušas simtiem ar suņiem saistītu filmu. Portāla "Money.co.uk" eksperti izpētījuši "IMDb" lietotāju dotos reitingus, proti, kurām suņu filmām ir visaugstākais skatītāju vērtējums un balsu skaits.

Vislabāk novērtētās suņu filmas

1. vietā: "Hachi: A Dog’s Tale" (2009)


IMDb vērtējums: 8,1 (balsojuši 269 tūkstoši)

Sirdi plosošā filma parāda lojalitātes un draudzības patieso nozīmi, sekojot Japānas Akitai, vārdā Hačiko. Suns katru dienu pulksten 17 gaida satikšanos ar savu saimnieku dzelzceļa stacijā, pat pēc īpašnieka nāves.

2. vietā: "Togo" (2019)


IMDb vērtējums: 8 (balsojuši 44 tūkstoši)

"Togo" stāsta par 1925. gadu, demonstrējot, kā Aļaskas ciemats Nome ir nomocīts ar difteriju, un vienīgais veids, kā pārvadāt vakcīnas, ir suņu stafete ar ragaviņām. Togo vada kamanu suņu baru, kas veic vislielāko distanci pa vissarežģītāko reljefu un pārlauž ledu. Fenomenālā saikne starp Togo un viņa treneri Leonhardu Sepalu (Vilems Dafo) padara šo filmu neparastu. Var redzēt, cik krasi mainās viņu attiecības gadu gaitā.

3. vietā: "Isle of Dogs" (2018)


IMDb vērtējums: 7,9 (balsojuši 155 tūkstoši)

"Stop motion" animētā zinātniskās fantastikas komēdijas filma stāsta par nākotnes suņu gripas pandēmiju, kuras rezultātā visus suņus izraidīja uz vientuļu salu.

4. vietā "The Art of Racing in the Rain" (2019)


IMDb vērtējums: 7,6 (balsojuši 28 tūkstoši)

Pateicoties saiknei ar savu īpašnieku, topošo Pirmās formulas sacīkšu auto vadītāju Deniju, zelta retrīvers Enzo uzzina, ka sacīkšu trasē nepieciešamos paņēmienus var izmantot arī, lai veiksmīgi virzītos savas dzīves ceļojumā.

5. vietā: "Sounder" (1972)


IMDb vērtējums: 7,6 (balsojuši 4 tūkstoši)

Morganu ģimene, nabadzīgu melnādainu ģimene depresijas nomocītajos dienvidos, cīnās, lai atrastu pietiekami daudz ēdamā, neskatoties uz viņu medību suņa Soundera palīdzību. Kad tēvs Neitans dodas zagt pārtiku, viņu notver policija un nosūta uz cietumu. Viņa sieva Rebeka tiek atstāta rūpēties par viņu dēlu Deividu. Lai gan Sounders (suns) ir aizbēdzis, Deivids neatmet cerību, ka viņa suns reiz atgriezīsies, tāpat kā viņš tic, ka kādreiz atkal satiks savu tēvu.

6. vietā: "Pick of the Litter" (2018)


IMDb vērtējums: 7,6 (balsojuši 1,5 tūkstoši)

Filma "Pick of the Litter" seko kucēnu metienam no brīža, kad tie piedzimst un sāk savus meklējumus, lai kļūtu par suņiem-pavadoņiem, kas tiek uzskatīta par izcilāko suņu karjeru. Kameras seko šiem kucēniem, kad tos apmāca kļūt par suņiem, kuru galvenais pienākums ir pasargāt savus aklos partnerus no ļaunuma. Pa ceļam suņi satiek kādu īpašu cilvēku, kas apmāca viņus darīt pārsteidzošas, dzīvi mainošas lietas, kalpojot savam cilvēkam. Likmes ir augstas, un ne katrs suns var veikt šo soli. Tikai labākais no labākajiem.

7. vietā: "Best in Show" (2000)


IMDb vērtējums: 7,5 (balsojuši 60 tūkstoši)

Filmā atspoguļota ļoti konkurētspējīgas un nežēlīgas suņu izstāžu pasaules aizkulises no suņu īpašnieku grupas skatupunkta.

8. vietā: "A Dog's Journey" (2019)


IMDb vērtējums: 7,5 (balsojuši 23 tūkstoši)

Suns Beilijs laimīgi dzīvo kādā fermā Mičiganā kopā ar savu zēnu Ītanu un viņa sievu Hannnu. Viņam pat ir jauna rotaļu biedrene – Ītana un Hannas mazmeitiņa Sīdžeja. Diemžēl kādudien Sīdžejas mamma nolemj aizvest meitenīti prom. Kad Beilija dvēsele gatavojas pamest šo dzīvi, lai sāktu jaunu, viņš apsola Ītanam, ka atradīs Sīdžeju un sargās viņu, lai ko tas prasītu. Tā sākas Beilija ceļojums cauri daudzām dzīvēm, kas piepildītas ar mīlestību, draudzību un uzticību.

9. vietā: "Cruella" (2021)


IMDb vērtējums: 7,4 (balsojuši 194 tūkstoši)

Filmas darbība norisināsies 1970. gadu Londonā. Lai gan "Cruella" iedvesmas avots ir "101 dalmācieties", tā tomēr nav tieša klasikas adaptācija. Jaunā filma dos ieskatu Kruelas jaunības dzīvē, pirms viņā dzima nepārvarama kāre pēc kažokādām, kā tas tika parādīts iepriekšējās filmās.

10. vietā: "Red Dog" (2011)


IMDb vērtējums: 7,4 (balsojuši 18 tūkstoši)

Pamatojoties uz leģendāro patieso stāstu par Sarkano suni, kurš apvienoja atšķirīgu vietējo kopienu, klejojot pa Austrālijas nomalēm, meklējot savu sen pazudušo saimnieku.

Vissliktāk novērtētās suņu filmas:


1. "The Karate Dog" (2005) IMDb vērtējums: 2,8 (balsojuši 1,5 tūkstoši)

2. "Beverly Hills Chihuahua" (2008) IMDb vērtējums: 3,8 (balsojuši 24 tūkstoši)

3. "Show Dogs" (2018) IMDb vērtējums: 3,9 (balsojuši 4,6 tūkstoši)

4. "Dr Dolittle: Million Dollar Mutts" (2009) IMDb vērtējums: 3,9 (balsojuši 1,8 tūkstoši)

5. "Marmaduke" (2010) IMDb vērtējums: 4,3 (balsojuši 15 tūkstoši)

Filma "The Karate Dog" (2005) ir pēdējā vietā, ko lietotāji novērtējuši kā sliktāko suņu tematikas filmu. Izmeklējot veca ķīnieša slepkavību, policijas virsnieks Pīters Foulers ar nožēlu konstatē, ka tās vienīgais liecinieks ir vecā vīra suns. Taču kāds suns! Vienīgais visā pasaulē, kas spēj runāt cilvēku valodā, bet ne tikai! Čo čo ir arī eksperts austrumu cīņās.

Visas piecas vissliktāk novērtētās filmas par suņu tēmu ir komēdijas, savukārt vislabāk novērtētajās filmās ir lielāks žanru sajaukums.

Pētījumu iespējams atrast portālā "The Knowledge Academy".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!