Foto: Vida Press
Mēs visi laiku pa laikam jūtamies nomākti! Kad ir bijusi slikta diena, iespējams, pēdējais, ko vēlamies darīt, ir skatīties drūmu, vardarbīgu, depresīvu filmu, kas atspoguļo dzīves skarbākos aspektus. Tā vietā viens no labākajiem līdzekļiem nomāktā garastāvokļa "ārstēšanai" ir iekārtošanās dīvānā, ar uzkodām pie rokas un noskatīties kādu garastāvokli uzlabojošu filmu. Bet ko skatīties? Par laimi, esam par to parūpējušies! Esam izvēlējušies 12 jaukas un sirsnīgas filmas, kas garantēti liks tev pasmaidīt.

Protams, ka mums katram pacilājoša filma asociējas ar ko citu, vienam tā būs filma par neveiksmīgu spēlētāju, kurš uzvar sporta spēlēs bez jebkādām izredzēm, citam tā būs dziedāšana, dejošana un laimīgs mīlestības stāsts. Taču visām šīm filmām kopīgs ir tas, ka tās uz pāris stundām atrauj mūs no ikdienas likstām, beigu beigās liekot smaidīt un justies iedvesmotiem.

"Nevainīgs 40 gadu vecumā" ("The 40-Year-Old Virgin") (2005)


Seriāla "The Office" iemīļotais personāžs Maikls jeb aktieris un humorists Stīvs Karels joprojām turpina mūs smīdināt. Karels iemieso tik muļķīgu, nevainīgu šarmu, ka nevar beigt priecāties par viņu, kad viņš meklē mīlestību (un sāpīgi vaksē krūtis).

Filmā viņš iejūtas elektronikas veikala darbinieka Endija ādā, kurš savos 40 joprojām ir nevainīgs. Endija draugi izvirzījuši viņam uzdevumu – gūt vārtus... Un zibenīgi! Vai viņš būs saprātīgs, vai arī ļausies alkohola ietekmei? Vai viņš pārdzīvos draugu smieklīgi sliktos padomus? Bet varbūt tomēr atradīs patiesu mīlestību tur, kur vismazāk to gaida?

"Lauva" ("Lion") (2016)


Dažkārt izraudāšanās var būt tikpat pacilājoša kā kārtīgi smiekli, un šajā patiesajā stāstā par Sarū, piecus gadus jauno indiešu zēnu, kurš apmaldās Kalkutas ielās, tūkstošiem kilometru attālumā no mājām, ir vieta asarām.

Kinokritiķis Deivids Rūnijs atzinis: "Vienlīdz aizraujoša un emocionāla." "Lauva" ir viena no atmiņā paliekošākajām un aizkustinošākajām filmām.

Filma seko līdzi neatlaidīgajiem savu sakņu meklējumiem, kurus izdzīvo jauns puisis, kāda Austrālijas pāra adoptēts bērns, kurš ar Rūnijas Maras atveidotās draudzenes palīdzību ir nolēmis atrast savu pirms 25 gadiem pazaudēto māti un brāli.

Izmantodams "Google Earth" kā vienīgo palīglīdzekli sava ceļa meklējumos, Sarū kļūst teju vai apsēsts. Atrodoties starp divām pasaulēm ar atšķirīgām kultūrām, rodas lielisks kontrasts, kas neviļus atklāj, cik dzīve dažreiz var būt skarba, un liekot katram apdomāties par savējo.

Filmas stāsts liks noticēt brīnumiem un būt pateicīgam gan par ģimeni, gan par "Google" kartēm.

"Sātans Pradas brunčos" ("The Devil Wears Prada") (2006)


Ikoniska filma ar izcilu modi un lielisku vēstījumu par to, kā nepazaudēt sevi lielajā pilsētā.

Šajā apburošajā filmā Anna Hetaveja atveido topošo rakstnieci Endiju. Universitāti beigusī žurnāliste iegūst ietekmīga modes žurnāla (lai arī pati žurnāliste par modi neinteresējas) redaktores asistentes darbu. Viņai nav augstpapēžu kurpju, viņa pat īsti nezina, kas ir "Runway Magazine" un kāda ir tā nozīme. Neievērotai no priekšnieces puses, viņai ir jālaužas cauri modes pasaules džungļiem.

Bet kas ir priekšniece? "Runway Magazine" vada vienīgi zīmolā "Prada" ģērbtā Miranda Prīstlija. Būt par Mirandas asistenti nozīmē redzēt modes aizkulises, valkāt dizaineru drēbes, bet arī tikt līdz nemaņai izdzītai, pazemotai (bet nepamanītai) dažādos darba uzdevumos, taču joprojām miljons meiteņu būtu gatavas šī darba dēļ nogalināt.

Pačukstēsim kādu faktu – filmā tika izmantoti vairāku dizaineru un modes namu apģērbi un aksesuāri, tādējādi padarot šo par visu laiku dārgāko filmu kostīmu ziņā.

"Zvaigžņu putekļi" ("Stardust") (2007)


"Zvaigžņu putekļi" ir fantāzijas, piedzīvojumu un mīlestības pilns stāsts. Filmas sižeta pamatā ir Nīla Geimana romāns ar tādu pašu nosaukumu.

Kādā klusā Anglijas ciematā jauneklim vārdā Tristans viņa iecerētā Viktorija liek izturēt pārbaudījumu, lai iekarotu viņas sirdi. Viņam jāatrod un jāatnes viņai krītošā zvaigzne. Meklējot krītošo zvaigzni Īveinu, viņš nokļūst burvju pasaulē un sastop raganu Lamiju un pirātu – Kapteini Šekspīru. Uz katra soļa Tristanu gaida piedzīvojumi un pārbaudījumi, taču beigas, kā jau visās pasakās, būs laimīgas!

"Zvaigžņu putekļi" noteikti aizraus fantāzijas cienītājus no sākuma līdz pat beigām.

"Lācēna Padingtona piedzīvojumi" ("Paddington") (2014)


Komēdija visai ģimenei! Atceļojis no tāltālajiem Peru džungļiem, lācēns ierodas Londonā, lai uzsāktu dzīvi angļu stilā un kļūtu par īstenu džentlmeni. Kad lācēns nonāk Padingtonas stacijā, viņš apjauš, ka dzīvē ne viss notiek tik vienkārši, kā gribētos.

Tad lācēnu atrod Braunu ģimene un izlasa zīmīti, kas apsieta lācēnam ap kaklu: "Lūdzu, pieskatiet šo lācēnu! Paldies!" Viņi nosauc lācēnu stacijas vārdā par Padingtonu un uzaicina pārnakšņot pie viņiem mājās.

Ārzemju mediji raksta: "Ja Padingtons nepacels garastāvokli, nekas cits to nespēs! 100 procentīgi tīra sirds un humors. Viena no burvīgākajām ģimenes filmām."

Ar humora, piedzīvojumu un iespaidīgo vizuālo efektu sajaukumu Padingtons ir augstākā līmeņa ģimenes izklaide, kas cildina laipnības, pieņemšanas un savas vietas atrašanas nozīmi pasaulē.

"Svētdienas tētuks" ("That's My Boy") (2012)


Pusaudža vecumā Donijs (Adams Sandlers) kļūst par tēvu un audzina dēlu Todu (Endijs Sambergs), līdz kļūst pilngadīgs, bet pēc tam nozūd. Pēc daudziem gadiem Donijs atkal ielaužas dēla dzīvē, un viss tiek apgriezts kājām gaisā. Neaicināts, viņš "uzkrīt uz galvas" dēlam tieši viņa kāzu priekšvakarā. Savukārt vecpuišu ballīte izvērtīsies pavisam citādāka nekā iecerējis līgavainis.

Šī filma ir pretstats klasiskajām tēva un dēla attiecībām, drīzāk trakulīgs un necienīgs skatījums uz abiem radiniekiem, kuri virzas prom no savām nemierīgajām pagātnēm un mēģina izveidot saikni tagadnē.

"Putnu būris" ("The Birdcage") (1996)


Šajā burvīgajā komēdijā Robins Viljamss atveido geju, kabarē vadītāju. Viņš uzzina, ka viņa dēls taisās precēties ar meiteni, kurai ir konservatīvi vecāki. Lai dēla līgavas vecāku priekšā izskatītos pēc iespējas labāk, Robina varonis piekrīt idejai pie sevis izveidot tradicionālu mājsaimniecību.

"Cik vien labi var būt" ("As Good As It Gets") (1997)


Romantiskās komēdijas centrā ir Melvins Udals, psihiski nelīdzsvarots ekscentrisks, nožēlojams, vientuļš Ņujorkas rakstnieks, kas neieredz pilnīgi visus sev apkārt. Ironiskā kārtā viņš ir visvairāk pārdotais romantisko romānu rakstnieks. Viņa dzīve strauji mainās, kad Melvina kaimiņš, mākslinieks un gejs, tiek aizvests uz slimnīcu un uztic viņa aprūpē savu suni. Piedevām Kerola, vienīgā viesmīle, kas ir pa prātam Melvinam, ir spiesta atstāt darbu, lai pieskatītu savu slimo dēlu. Tas liek viņam pieņemt daudzus negaidītus lēmumus...

Vientuļā māte un viesmīle, rakstnieks un mākslinieks sadraudzējas pēc tam, kad vienam no varoņiem uzbrūk laupīšanas laikā.

"Pirmklasīgās" ("Pitch Perfect") (2012)


No popmūzikas klasikas jaunā izpildījumā līdz mūsdienu hitiem, "Pirmklasīgās" ir izcila muzikālākā komēdija! Turklāt – dziedāšana ir kā narkotika dvēselei!

Kad Beka uzsāk mācības jaunajā koledžā, viņa iesaistās a capella vokālajā grupā, kas vieno visdažādākās meitenes – augstprātīgās sabiedrības dāmas, naivās sapņotājas un arī pāris dīvainītes. Viņas gaida nežēlīga cīņa – koledžu a capella vokālo grupu konkurss. Tā būs viņu trakākā vai arī pati foršākā pieredze (vai arī mazliet no katras).

Filma ir smieklīga, pacilājoša un dod spēku, uzlabojot garastāvokli un liekot pasmaidīt.

"Kā zaudēt puisi 10 dienās" ("How to Lose a Guy in 10 Days") (2003)


Bendžamins Barijs, reklāmas izpildītājs un siržu lauzējs, sader, ka desmit dienu laikā viņš liks sievietei sevī iemīlēties. Endija Andersone raksta sleju "Kā..." žurnālā "Composure", un viņai tiek uzticēts rakstīt rakstu "Kā zaudēt puisi 10 dienu laikā". Abi satiekas bārā neilgi pēc derībām.

"Mis Saulstariņš" ("Little Miss Sunshine") (2006)


Kā gan nesmaidīt, skatoties, kā šī ģimene pieliek pūles, lai īstenotu savas meitas sapņus?

Filma par vienu visdīvainākajām ģimenēm kino vēsturē – Hūveriem. Lai piepildītu jaunākās meitas Olivas sapni – piedalīties skaistuma un talantu konkursā, viņi dodas ceļā uz Kaliforniju. Olivas tēvs Ričards ir veiksminieku programmas sludinātājs, viņas krusttēvs Frenks ir suicidāli noskaņots gejs, brālis Dveins ir Nīčes sekotājs un devis klusēšanas zvērestu, savukārt vectēvs nav atteicies no paraduma lietot narkotikas un tieši viņš gatavo mazmeitu konkursam. Pa ceļam Hūveriem jātiek galā ar sagrautiem sapņiem, salūzušu hipiju busiņu un vectēva nāvi (kur likt viņa mirstīgās atliekas?), kas vainagojas ar pilnīgi neparedzētu mīļās meitas izgājienu konkursā.

"Krāpnieces" ("The Hustle") (2019)


Filma sniegs tik ļoti nepieciešamo iedvesmu papildu ienākumu avotam, jo filmā tiek stāstīts par divām krāpniecēm Džozefīni un Peniju, kuras apvienojas, lai apkrāptu tos vīriešus, kuri pret abām izturējušies netaisnīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!