Foto: AP/Scanpix/LETA
18. decembrī suminām vienu no Holivudas spīdekļiem – Bredu Pitu, kas licis par sevi runāt gan vētrainās privātās dzīves, gan arī ļoti veiksmīgu kinoprojektu sakarā. Sveicot aktieri 57. dzimšanas dienā, paceļosim laikā un atcerēsimies dažas no visu laiku izcilākajām filmām, kuras vērts skatīties pat vairākas reizes.

Kopš 2004. gada Pita vārds nesaraujami saistīts ar citu Holivudas zvaigzni – Andželīnu Džoliju. Abi iemīlējās un uzsāka attiecības, filmējoties kinolentē "Smita kungs un kundze" ("Mr. & Mrs. Smith"), savukārt oficiāli šī savienība tika reģistrēta tikai 10 gadus vēlāk. Abi jau no sākta gala kļuva par vienu no ietekmīgākajām slavenību ģimenēm pasaulē, pēcāk audzinot arī sešus bērnus, bet 2016. gada septembrī pasauli pāršalca šokējoša vēsts – sapņu pāris šķiras. Vēl aizvien viņu starpā turpinās ķildas, kas saistītas ar bērnu audzināšanu, kā arī nerimst ziņas par Pita romāniem.

Taču, privāto dzīvi noliekot otrajā plānā, Pitam izdevusies patiesi iespaidīga karjera. Viņa kontā ir neskaitāmas veiksmīgas kinolomas, septiņas "Oskara" nominācijas un divas uzvaras, godpilnās pirmās vietas veiksmīgāko un skaistāko aktieru topos un miljoniem fanu mīlestība. Lai sekotu savam sapnim kļūt par aktieri, viņš nepabeidza universitāti, kur studēja žurnālistiku, bet devās uz Losandželosu – tur 1987. gadā ar epizodiskām lomām seriālos un filmās sākās viņa ceļš uz panākumiem.

Pirmā lielā kinoloma puisim tika uzticēta 1988. gadā ASV un Dienvidslāvijas kopīgi veidotajā filmā "Saules tumšā puse" (tās iznākšana gan tika gadiem atlikta), bet trīs gadus vēlāk viņš plašāku atpazīstamību guva ar lomu filmā "Telma un Luīze", kam sekoja virkne kinodarbu, kas nodrošinājuši Pitam pasaules slavu – "Rudens leģendas", "Intervija ar vampīru", "Septiņi gadi Tibetā" un daudzi citi.

Kādos interesantos tēlos laika gaitā Pits iejuties, lasi turpinājumā!

Tailers Dērdens no "Fight Club"


Ja runājam par Bredu Pitu, neiespējami nepieminēt Tailera Dērdena lomu "Fight Club" ("Cīņas klubs"). Deivida Finčera drāma balstīta Čaka Palanjuka 1996. gada tāda paša nosaukuma romānā. "Cīņas klubs" ir stāsts par izdegušu un dzīves bezjēdzīgā un merkantilā monotonuma notrulinātu bezvārda balto apkaklīti, kas cieš no hroniska bezmiega. Kopā ar netīšām iepazīto ziepju pārdevēju Dērdenu viņš izveido "Cīņas klubu", nonākot ne tikai sadistiskās attiecībās ar viņu, bet arī izlaidīgo Mārlu Singeri, kura allaž redzama ar cigareti zobos.

Kopā ar Pitu plecu pie pleca savas lomas lieliski atveido Edvards Nortons un Helēna Bonema Kārtere.

Billijs Bīns no "MoneyBall"


"Moneyball" ("Naudas spēle") ir biogrāfiska sporta drāma, kuras režisors ir Benets Millers. Tajā Pits iejūtas 2002. gada Oklendas beisbola komandas menedžera ādā. Filma atklāj, ar kādām grūtībām viņam kopā ar savu asistentu, ko atveido Džona Hillls, nācās iziet, lai ar ierobežotu budžetu savāktu sportistu sastāvu, kas veidots no talantīgiem, taču nenovērtētiem spēlētājiem.

Uz lielajiem ekrāniem tā nonāca 2011. gadā. Loma šajā filmā Pitam nopelnīja arī "Oskara" nomināciju labākā aktiera kategorijā. Daudzi uzskatīja, ka neviens cits aktieris lomai nav tik piemērots kā Pits, raksta "International Business Times".

Klifs Būts no "Once Upon a Time in Hollywood"


Šī bija filma, kurā Breds Pits atkal apvienojās ar Kventinu Tarantīno. Filmas aktieru ansambļa priekšgalā nostājās Leonardo Dikaprio, Margota Robija un, protams, arī pats Pits. Tās darbība norisinās 1969. gada Losandželosā un atveido dažu zināmu Holivudas zvaigžņu dzīves, piedāvājot savu versiju Tarantino stilā par vienu no šaušalīgākajiem notikumiem Holivudas vēsturē.

Kopumā filma tika nominēta 10 "Oskariem", mājās pārnesot divas balvas. Par vienu no tām paldies jāsaka tieši Bredam Pitam, kurš blakus labākā otrā plāna aktiera lomai par veiksmīgo tēlojumu nolika arī "Zelta Globusu".

Bendžamins Batons no "Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu"


Deivids Finčers un Breds Pits vēl vienu kopīgu kinolenti sagatavoja 2008. gadā, uzfilmējot romantisku drāmu ar pamatīgu fantastikas piesitienu. Tajā iepazīstamies ar Bendžaminu Batonu – vīrieti, kurš ar gadiem kļūst tikai jaunāks, kā arī Keitas Blanšetas atveidoto varoni Deiziju, kas iemieso viņa mūža mīlestību.

Toreiz filma saņēma visvairāk ASV Kinoakadēmijas "Oskara" nomināciju, kopskaitā – 13.

Leitnants Aldo Raine no "Inglourious Basterds"


"Inglourious Basterds" jeb "Bēdīgi slavenie mērgļi" ir vēl viens Kventina Tarantino darbs, kurā Pits sadarbojies ar Kristofu Valcu. Sižets ietver un atklāj alternatīvus scenārijus divu izdomātu Nacistiskās Vācijas vadoņu slepkavībai. Kad filma iznāca, uz to brīdi tā kļuva par visienesīgāko Tarantino kinolenti, norādīts "Screen Rant".

Kas interesanti, filmas beigās Pita varonis izliekas par itāliešu aktieri vārdā Enzo Girolami, kas patiesībā ir 1978. gada filmas "The Inglorious Bastards" režisora īstais vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!