Foto: Publicitātes foto
Pēc Roberta Kirkmana komiksiem veidotais seriāls "Staigājošie miroņi" ir viens no populārākajiem televīzijas šoviem pasaulē. 11 gados pārraidītas 10 sezonas un piedzīvotas 153 sērijas, kuru laikā fani cītīgi sekoja līdzi savu iemīļoto varoņu gaitām. Tomēr arī aizkulisēs paliek daudz detaļu un noslēpumu, par kuriem nenojauš pat aizrautīgākie skatītāji.

Nesavtīgs un smags komandas darbs, nepadošanās "Covid-19" pandēmijas laikā, "zombiju skola" un neskaitāmi grima "knifiņi" – šī ir tikai daļa no tā, kas kulta seriālu šajos gados padarīja par šausmu drāmas fenomenu.

Gatavojoties 11. sezonai, ko TV ekrānos varēs vērot no pirmdienas, 23. augusta, pulksten 22 kanālā FOX, iepazīstinām ar pieciem interesantiem faktiem par filmēšanas aizkulisēm un aktieriem!

Stundas laikā top pat 50 zombiji

Izrādās, ka grima uzklāšana ir laikietilpīgs un smalks process ne tikai sievietēm, bet arī zombijiem. Turklāt tas nepavisam nav viena mākslinieka, bet gan veselas komandas darbs, kurā četri cilvēki pilda dažādus uzdevumus.

"Staigājošo miroņu" filmēšanas laukumā viena no vizāžistēm uzklāj ēnas ap acīm un vaigu kauliem, otra padara ādas krāsu gaišāku un akcentē kaulu struktūru, nākamā meistare parūpējas par mākslīgo asiņu uzklāšanu, bet pēdējais pie darba ķeras komandas dalībnieks, kas aktieriem ieliek matos kondicionieri. Grima mākslinieki ir iepraktizējušies stundas laikā paspēt uzkrāsot 40 līdz 50 zombijus. Seriāla veidotāji arī atklāj, ka visai bieži jāatjauno mākslīgo asiņu krājumi, jo trīs sērijās paspēj iztērēt teju 120 litrus.

Acu pārveidošana ir lielākais izaicinājums, tādēļ zombiji izmanto kontaktlēcas, kas paslēpj zīlīšu krāsu un padara tās nedzīvas. Zīmīgi, ka filmēšanas laukumā ir vismaz 60 lēcu komplekti, un katrs no tiem ir roku darbs.

Seriāla veidotāji par sarežģīto un pārsteidzoši reālistisko grimu saņēmuši pat divas "Emmy" balvas – 2011. un 2012. gadā kategorijā "Outstanding Prosthetic Makeup For A Series, Miniseries, Movie Or A Special" ("Balva par izcilu grimu"), kā arī citus apbalvojumus.

Pārtapt par zombiju – atbildīgs process

Būt par zombiju nemaz nav tik viegli. Proti, lai kļūtu par vienu no "staigājošajiem", jebkuram pretendentam ir jāapmeklē "Zombiju skola" ("Zombie school"), ko organizē seriāla veidotāji. Katrā sezonā piesaista vismaz 200 "staigājošos", kuri iegūst lomu seriālā.

Apmācības norisinās veselas dienas garumā, iemācot potenciālajam tēlam pareizu staigāšanu un dažādus "knifiņus", jo stīvi izstieptas rokas gaisā nebūt nav viss, kas jāprot īstam zombijam. Svarīgs ir gan acu skatiens, gan stāja un attieksme.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat "staigājošajiem" jāuzmanās, lai nemirkšķinātu acis, jo zombiji to nedara. Izpildīt šo uzdevumu visnotaļ nav viegli, jo vidēji cilvēks mirkšķina 15 līdz 20 reizes minūtē, tādēļ filmēšanas komanda pēcāk ar specefektu palīdzību veic uzlabojumus.

Nedrīkst aizmirst arī par to, ka zombiji ir pavadījuši daudzus gadus, bezmērķīgi klejojot apkārt saulē un citos nelabvēlīgos apstākļos. Lai varoņu izskats būtu vēl ticamāks, nedēļas laikā uz tiem izmanto teju piecas kondicioniera pudeles, jo tas padara matus taukainus un piekļauj galvai, liekot skatītājiem patiešām noticēt ekrānā redzamajiem briesmoņiem.

Kurš ir vislabāk apmaksātais aktieris seriālā?

Kad 2010. gadā seriāls nokļuva pie skatītājiem, vienas sērijas vidējās izmaksas pirmajā sezonā sasniedza teju trīs miljonus eiro. Tā ir liela summa šādam televīzijas seriālam, taču izdevumi ar laiku samazinājās. Milzīgais budžets izraisīja konfliktu starp šova veidotāju Frenku Darabonu un kabeļtelevīzijas kanālu AMC, kurā seriālu pārraidīja.

Pašlaik vienas šova sērijas radīšana izmaksā aptuveni 2,4 miljonus eiro. Salīdzinājumam – godalgotā un pasaulē slavenā seriāla "Troņu spēle" ("Game of Thrones") vienas sērijas izveide maksāja 8,6 miljonus eiro, kas ir teju četras reizes vairāk.

Protams, arī paši aktieri nepaliek bešā. Piemēram, "Staigājošo miroņu" zvaigzne Normans Rīduss otrajā sezonā par vienu sēriju saņēma teju 7300 eiro, bet 2021. gadā ik sērijā nopelnīja jau 850 000 eiro, kas ir augstākā samaksa starp visiem seriāla varoņiem. Savukārt "staigājošie" par lomu divu dienu laikā nopelna aptuveni 512 eiro, kā arī "bonusus" gada beigās.

"Atvadu vakariņas" tēliem, kas pamet seriālu

Līdzīgi kā izrādēs, kurās nogalina galvenos varoņus, arī "Staigājošo miroņu" komanda aizsākusi savu tradīciju, ieturot vakariņas par godu ikvienam tēlam, kurš zaudē dzīvību un pamet seriālu. Ideja sapulcēties un baudīt kopīgu maltīti, atvadoties no varoņa, radās šova veidotājam Frenkam Darabonam. Tikai seriāla kvēlākie fani var saskaitīt, cik "atvadu" vakariņu 10 gados organizējusi filmēšanas komanda.

Daudzi seriāla skatītāji, iespējams, ir aizdomājušies par to, ko "staigājošie" ēd, filmējot ainas ar plosīšanos caur cilvēku iekšām? Lai arī šis ir televīzijas šovs ar lielu budžetu, dažas vērtības paliek nemainīgas – šādām ainām izmanto vienkāršu šķiņķi, kas pārliets ar mākslīgajām asinīm, atdarinot cilvēku iekšējo orgānu izskatu. Agrāk, lai vieglāk "dabūtu lejā" gaļas gabalus, tos pārlēja ar barbekjū mērci, taču tajā esošais etiķis sabojāja aktieru grimu.

Izaicinājumi "Covid-19" pandēmijas laikā

Foto: Publicitātes foto

Ja kādam radošajā industrijā ir jābūt gatavam filmēšanas apstākļiem globālās pandēmijas laikā, tad tas viennozīmīgi būs seriāls par zombiju apokalipsi. Proti, lai arī jaunākās sezonas filmēšana aizkavējās, seriāla veidotāji bija apņēmības pilni pārvarēt šķēršļus un pārbaudījumus. Filmēšanas laukumā regulāri uzturējās epidemiologs, kurš uzraudzīja klātesošo veselību un sniedza konsultācijas. Tāpat izveidoja mobilo laboratoriju, kurā varēja nodot un apstrādāt Covid-19 testus.

Arī visas higiēnas prasības mainīja – aktieriem vairs nav kopīga friziera un vizāžista treilera, jo katrs atrodas atsevišķā telpā.

Seriāla režisors Derabons atklāj, ka bieži vien nācās domāt "ārpus kastes". Piemēram, 10. sezonā filmēšanas laukumā varēja atrasties noteikts skaits cilvēku, tāpēc ierastās ainas ar 300 tēliem nācās mainīt, atsakoties no masu skatiem un pārejot uz mazāku aktieru skaitu saspēli kadros.

Šova veidotāji atzīst, ka pandēmijas dēļ 10. sezonas beigās izmantoja sešas papildu sērijas, ko pārraidīja pavasarī, piedāvājot personiskākus stāstus par varoņu savstarpējām attiecībām. Savukārt 11. sezona pārsteigs ar kuplu aktieru skaitu un zombiju apokalipses cienīgām ainām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!