Foto: Vida Press
Sākot no 28. aprīļa gaidīšanai būs pielikts punkts – ar 10 sērijām un negaidītiem notikumiem ekrānos atgriezīsies milzīgu popularitāti iemantojušais seriāls "Kalpones stāsts" ("Handmaid's Tale"). Kamēr vēl gaidām 4. sezonas starta signālu, paskatīsimies, kādi interesanti fakti slēpjas zem tā nosaukuma.

"Kalpones stāsta" pamatā ir rakstnieces Mārgaretas Atvudas 1985. gada romāns ar tādu pašu nosaukumu. "Kalpones stāstā" attēlota totalitāra nākotnes sabiedrība ASV, kur sievietes ir pakļautas seksuālai kalpībai. Darbība noris vietā ar nosaukumu Gileāda, kur tiek uzturēts militarizēts, fanātisks un hierarhisks režīms. Likums sievietēm aizliedz strādāt, rīkoties ar naudu un pat lasīt. Elizabetes Mosas varone – bezbailīga viedokļa līdere Džūna jeb Ofreda stāsies pretim Gileādai un tieksies pēc taisnības, taču šim riskam uz papēžiem min jauni izaicinājumi un sarežģījumi.

Kā notikumi risināsies, būs vien jāskatās pašam, bet te, lūk, daži interesanti pieturas punkti seriāla tapšanā!

1. Seriāla pašā pirmajā epizodē iepazināmies ne tikai ar galvenajiem varoņiem, vidi un sižetu, bet, kā izrādās, arī ar pašu grāmatas autori, kuri piedalījusies seriāla tapšana. Atvuda ekrānos parādas neskaidri, taču visnotaļ zīmīgi, iesitot Mosas varonei pa pakausi. Kā raksta portāls "EW", viņa par to nebijusi sajūsmā, taču aktrise pati rakstnieci uz to iedrošinājusi.


2. Ikoniskās galvassegas, kuras seriālā valkā kalpones, izvēlētas tieši šādas, lai vēl izteiktāk slēptu viņu sejas no apkārtējiem un liktu sajusties kā fiziskā, mentālā un emocionālā krātiņā. Tieši tāpēc aktieriem bijis ļoti svarīgi iepazīt vienam otra balsis, jo, ja runātājs neatrodas tieši priekšā, par viņa identitāti var būt tikai aptuvena nojausma.

3. Lai gan daudzi Atvudas stāstu sauc par zinātnisko fantastiku, pati autore šo faktu noliedz. Viņa vairākkārt norādījusi, ka speciāli iekļāvusi notikumus, kuri kādreiz vēsturē kādā sabiedrībā patiesi ir notikuši.

4. Neapšaubāmi, tieši seriāls ļāva novelei parādīties skatītājiem jaunā gaismā un pacelties jaunā līmenī, taču šī daudzsēriju kinolente nebūt nav pirmais mēģinājusi to iedzīvināt ārpus grāmatas vākiem. Pēc grāmatas motīviem iepriekš uzņemta filma, iestudēta opera un balets, teātra izrādes un radiouzvedumi.

5. Pirms darbam tika dots nosaukums "Handmaid's Tale", autore to dēvējusi galvenās varones vārdā, tātad – "Ofreda". Un tam ir vairāki iemesli. Angļu valodā "Offred" sastāv no divām daļām – vīrieši vārda "Fred" un "Of", kas norāda uz piederību kādam un tieši sasaucas ar sižetu. Tāpat tas ir ļoti līdzīgs vārdam "offered" (tulkojumā – piedāvāt), un to Atvuda saistījusi piedāvājumu upurēšanai vai reliģisko piedāvājumu.

6. Seriāla galvenās lomas atveidotāja kameru priekšā stājas absolūti bez meikapa, kas kino industrijā ir retums. Intervijā "Time" Mosa un Atvuda atklājušas, ka tā bijusi seriāla producenta Brūsa Millera ideja, jo tādā veidā pat vismazāk nervu gala noraustīšanās būs redzama un patiesa. "Jo sliktāk [izskatījos – red.], jo labāk," tā Mosa.

Foto: Kadrs no filmas

7. Nikam, kuru atveido Maks Mingela, grāmatā nav uzvārda, taču seriāla veidotāji viņam piešķīra piederību "Bleinu" dzimtai. Oficiāli nav apstiprināts, ka uzvārdam ir kāds sakars ar 1942. gada kinolenti "Kasablanka", kurā Hamfrijs Bogarts atveido fonētiski ļoti līdzīgo Riku Bleinu, taču fanu vidū šāda teorija tomēr pastāv.

8. Rīda Morano, kas režisēja pirmās trīs pirmās sezonas sērijas, strādājusi pie Bejonsas albuma "Lemonade".

9. Grāmatā visus tumšās ādas krāsas cilvēkus Gileādas rasistiskais režīms izraidīja no pilsētas, taču Millers uzskatīja, ka to nav iespējams pārnest uz ekrāna. Sekoja garas diskusijas ar autori par šīs detaļas nomaiņu. Viņš sacījis: "Uz lapas ir viegli uzrakstīt: "Un tad visus tumšās ādas krāsas cilvēkus izraidīja", taču redzēt to visu televīzijas ekrānā ir daudz grūtāk."

10. Ir vairāki iemesli, kāpēc kalpones staigā tikai sarkanās drēbēs. Šī krāsa reprezentē dzemdību laikā zaudētās asinis. Tāpat tā ir arī uzmanību piesaistoša, tāpēc ir maza iespējamība, sarkanās drēbēs tērptam, aizbēgt nepamanītam. Lai gan tērps pats par sevi simbolizē daudz ko negatīvu, Mosa intervijā "Vox" atklājusi, ka viņai ļoti patika sarkanā kleita, piebilstot, ka pati saprot, cik tas dīvaini un nepareizi varētu izklausīties.

Nelielajā 4. sezonas reklāmas videorullītī redzam, ka Džūna beidzot teikusi ardievas savai kalpones garderobei un jaunajā izskatā izgājusi ielās. Sarkano kleitu un balto aubi nomainījis dzeltens džemperis un beisbola cepure. Skatītājs no jauna satiekas ar Džūnu, kas vienatnē ar mugursomu plecos soļo pa pamestu pilsētas ielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!