Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Laika gaitā Holivudas "zelta puisēna" statusā gozējušies vairāki zināmi vārdi, tostarp Viljams Holdens, Roberts Redfords, Breds Pits. Šķiet, ka mūsdienās šo sarakstu varētu paturpināt ar vēl vienu jaunu vārdu, kuram tituls piestāvētu pat ļoti labi. Dāmas un kungi, tas ir jaunais un talantīgais Timotijs Šalamē!

Timotijs Šalamē dzimis 1995. gada 27. decembrī Manhetenā, Ņujorkā, un šogad atzīmē savu 25. dzimšanas dienu. Aktieris ienācis Nikolas Flenderes un Marka Šalamē ģimenē, kurā audzis kopā ar māsu Polīnu. Arī viņa, starp citu, kļuvusi par veiksmīgu aktrisi, raksta portāls "Imdb".

Augot mākslinieku ģimenē, Šalamē jau agrā vecumā bija redzams dažādās reklāmās, savukārt zinības guvis "La Guardia" Mūzikas un mākslas vidusskolā kopā ar aktieri Anselu Elgortu. Kas interesanti, 2017. gadā abi aktieri tika nominēti prestižajai "Zelta Globusa" balvai. Tāpat Šalamē mācījies arī Kolumbijas Universitātē.

Filmu pasaulē talantīgais aktieris debitēja 2014. gadā, atveidojot vidusskolnieku kinolentē ar nosaukumu "Men, Women & Children", kā arī Metjū Makonahija 15 gadus veco dēlu Kristofera Nolana grāvējā "Interstellar" ("Starp zvaigznēm"). Pēcāk viņš vairākkārt piedalījās visdažādāko žanru filmās, piemēram, iejūtoties Stefana Eliota jaunības ādā ("The Adderall Diaries"), galvenā varoņa tēlā "One and Two", kā arī Billija lomā no "Miss Stevens".


Taču milzīgs kāpiens viņa karjerā aizsākās 2017. gadā, kad Šalamē vairākkārt veiksmīgi atveidojis tēlus otrā plāna lomās. Kā piemēru var minēt atveidojumu vesternā "Hostiles", kā arī vidusskolas čabulīša Kaila lomu "Lady Bird". Tomēr viens no viņa labākajiem veikumiem redzams filmā "Call Me by Your Name" ("Sauc mani savā vārdā"). Filmas, kuras režisors ir Luka Guadagnino un scenārija autors Džeimss Aivorijs, pamatā ir rakstnieka Andrē Asimana romāns.

Filmas darbība notiek 1983. gada vasarā. Septiņpadsmitgadīgais amerikānis Elio, kuru atveido Šalamē, dienas pavada ģimenes īpašumā, gleznainā 17. gadsimta villā Itālijā, laiskojoties, lasot grāmatas, pierakstot klasiskās mūzikas notis un flirtējot ar savu draudzeni Marciju. Taču rāmais ikdienas plūdums sašūpojas, kad villā ierodas 24 gadus vecais Olivers, Elio tēva, grieķu-romiešu kultūras profesora, asistents. Intelektuāli apdāvinātais un izglītotais jauneklis Elio ir šķietami jau pieaudzis, taču pirmo mīlestību viņš piedzīvos tikai šajā vasarā. Filma saņēma pozitīvas atsauksmes galvenokārt par estētiku, aktierspēli un mūziku, kā arī tika nominēta četriem "Oskariem", tostarp Šalamē labākā aktiera kategorijā.

Šalamē veikumu iespējams novērtēt arī tādās filmās kā "Little Woman", "Beautiful Boy" un "The King".

Plānots, ka šogad uz ekrāniem Šalamē ieraudzīsim vēl kādā potenciāli ļoti veiksmīgā filmā – "Kāpa" ("Dune"). Frenka Herberta (Frank Herbert) zinātniskās fantastikas romānu "Dune" (1965) jau 1984. gadā ekranizēja Deivids Linčs. Viņa veikums kino pasaulē netika īpaši veiksmīgi vērtēts, tāpēc šī filma tiek gaidīta divtik nepacietīgi. Jaunai pilnmetrāžas kino versijai ķērās klāt Deniss Vilnēvs (Denis Villeneuve), turpinot savu zinātniskās fantastikas sēriju. Diemžēl, jaunā koronavīrusa radītās pandēmijas dēļ tās pirmizrāde vairākkārt pārcelta, un šobrīd plānots to uz ekrāniem izrādīt, sākot no 2021. gada oktobra.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tāpat Šalamē redzēsim vēl kādā ļoti "zvaigžņotā" kinolentē – tās nosaukums ir "Don't Look Up", kurā jaunais talants darbosies plecu pie pleca ar Leonardo Dikaprio, Merilu Strīpu, Arianu Grandi un daudziem citiem. Vairāk par filmu lasi šeit.

Aktiera šarms un tēlotprasme palīdzējis viņam ap sevi pulcēt ievērojamu talanta cienītāju bariņu. Par to liecina arī neskaitāmi daudzie fanu profili, kuros tiek sekots līdzi ne tikai karjeras, bet arī ikdienas gaitām, tostarp – mīlas dzīvei. 17 gadu vecumā Šalamē izdevās ar amoru bultu skart Madonnas meitas Lurdesas Leonas sirdi, ar kuru iepazinās vidusskolā, raksta portāls "Cosmopolitan". 2018. gadā uzplaiksnīja runas par romānu ar Džonija Depa un Vanesas Paradī meitu Liliju Rozu. Abi viens otrā ieskatījušies "Netflix" kinolentes "The King" uzņemšanas laukumā. Neminētu iemeslu dēļ Šalamē un Lilijas Rozas ceļi šķīrās 2020. gada aprīlī.

"Elle" norāda, ka šī gada vasarā uzņemtās fotogrāfijas lika domāt – Šalamē uzsācis romānu ar Eizu Gonzalesu. Pēcāk avoti vēstīja, ka šai savienībai nebijis lemts sagaidīt rudeni, precīzāk – attiecības palikušas atvaļinājuma romāna statusā. Intervijās privātās dzīves detaļas Šalamē lielākoties patur pie sevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!