Foto: Vida Press
Ilgi gaidītā asa sižeta komēdija "Brīvais" ("Free Guy") ar Raienu Reinoldsu galvenajā lomā ir sagaidījusi savu zvaigžņu stundu, un no 13. augusta kinolenti būs iespējams novērtēt arī skatītājiem mūsu platuma grādos. Jau no pirmajiem publicētajiem kadriem tapa skaidrs, ka liela uzmanība tiks vērsta videospēļu pasaulei, taču veidotāji norāda, ka tā ir kas daudz vairāk par spēlīšu filmu.

Jau 2019. gada decembrī publicētais tīzeris lika domāt, ka filmā varētu būs vairāk filozofisku domugraudu nekā, iespējams, faniem iepriekš varēja šķist. "Brīvais" galvenajā lomā redzēsim lielisko Raienu Reinoldsu, kurš iejutīsies veiksmīga bankas darbinieka ādā un viņa lieliskajā dzīvē Brīvajā pilsētā. Taču par milzīgu putru ikdienas dzīve pārvērtīsies brīdī, kad jaunais vīrietis atskārtīs – visa apkārtējā pasaule ir iespaidīga videospēle. Un apkārtējo personu darbības, atšķirībā no viņa, vada cilvēki otrpus ekrāniem.

Šajā pasaulē ir ļauts darīt to, kas vien ienāk prātā, taču tam, nenoliedzami, draud neatgriezeniskas sekas. Kā jau filmā pienākas, ir tikai viens cilvēks, kas var izglābt cilvēci no iznīcības. Un tas, protams, ir Reinoldsa atveidotais Gajs, kura vēlmi kaut ko mainīt vēl vairāk pastiprina garlaicība un rutīna, ko nebūt nevarētu teikt par citu filmā redzamo tēlu dzīvi.

Jaunās filmas režisors ir Šons Līvaijs, kurš palīdzējis tādam grāvējam kā "Stranger Things" iekarot daudzu simpātijas, savukārt ekrāna otrā pusē kopā ar Reinoldsu redzēsim uzmirdzam vēl citas kinozvaigznes – Džodiju Komeri, Džo Kīriju, Taiku Vaititi u.c. Filma ir zinātniskās fantastikas, asa sižeta kinolentes un komēdijas savienojums – ļoti iespējams, tieši šādu filmu tu jau visu vasaru gaidīji uz lielajiem ekrāniem!

Šī loma iezīmē pilnībā jaunu ēru Reinoldsa karjerā. "Šis man ir kaut kas pilnībā jauns," citējot aktieri, raksta BBC. "Naiva un nevainīga varoņa atveidošanā ir kaut kas brīnišķīgs. Tāpat man šķiet, ka ir ļoti interesanti pētīt lietas ar jaunu skatu, un tieši šāda iespēja manam varonim tiek dota. Un vēl tas viss tiek filtrēts caur komēdijas un arī cinisma prizmu. Man ļoti patīk atveidot varoņus, kas no aizmugurējā plāna pārkāpj priekšpusē un kļūst par jaunu cilvēku."

Lai arī cik ļoti ievainots būtu, Gajs katru rītu pamostas kā jauns cilvēks. Šķiet, ka tāds ir viņa liktenis – vienu un to pašu dienu pieredzēt visu mūžu, veidojot lielisku fonu citu varoņu gaitās. Aptvert skarbo realitāti viņam palīdz "Molotov Girl", kuras darbības un rīcības reālajā pasaulē vada meitene vārdā Millija. Tieši viņa pierunā Gaju palīdzēt pie vietas nolikt Taikas Vaititi atveidoto "Antwan", kurš, pēc sievietes vārdiem, nozadzis viņas kodu un intelektuālo īpašumu.

Vaititi varonis ir viens no interesantākajiem visā kinolentē. Viņš atveido raksturā ļoti nepatīkamo video spēļu uzņēmuma vadītāju, kurš dažādos šaubīgos veidos cenšas gūt peļņu.

Izlasot aprakstu, daudziem, iespējams, prātā ienākusi doma, ka "Brīvais" ir daļa no kādas filmu franšīzes vai balstīta kādā komiksu grāmatā. Un tas nebūtu arī nekāds brīnums, ņemot vērā, ka šobrīd lielai daļai grāvēju tiešā veidā ir saistība ar kādu kinolenšu sēriju. Taču "Brīvais" ir absolūts jaunums, ko mūsdienās Holivudā pieredzam visai reti. "Ir grūti uztaisīt jaunu filmu," faktu apstiprinājis arī pats Reinolds. "Ir grūti izveidot kaut ko tādu, kas nebalstītos uz jau eksistējošu intelektuālo mantojumu, komiksu grāmatu. Tas ir ļoti izaicinoši."

Reinoldss arī atklājis, ka šādas filmas ir piņķerīgas no vēl kāda skatu punkta. Tajā brīdī, kad šķiet – esi radījis perfektu filmu un scenāriju, bet pēc tam jāmēģina to padarīt vēl par 30 procentiem labāku. "Tāpēc, ka nepastāv iespēja paļauties uz jau eksistējošu pieredzi vai fanu bāzi. Tev vienkārši ir jāiet un jācenšas pierādīt to vecmodīgajos veidos," tā aktieris. Viņam piebalsojis arī filmas režisors Šons Līvaijs, norādot, ka mūsdienās ļoti reti kāda studija ļauj veidot pilnībā jaunu lielbudžeta kinolenti.

Kritiķi, kuri kinolenti jau noskatījušies, filmu un seriālu novērtēšanas platformā "Rotten Tomatoes" to novērtējuši ar 7,1 ballēm no 10. Vēstīts, ka tai ir ļoti gudri veidots koncepts, tā ietver maigu un nepārspīlētu humoru, kā arī ļoti uzteicamu aktieru sastāvu, tāpēc kopumā dēvējama par vieglu un patīkamu izklaidi. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!