Foto: Vida Press

Viena slepkavība, viens vai divi izmeklētāji un vairāki aizdomās turamie – šis ir klasisks detektīvžanra filmu scenārijs, kas neļauj skatītājam ne uz sekundi novērsties no ekrāna, lai nepalaistu garām kādu svarīgu detaļu. Tādi vārdi kā Erkils Puaro, Šerloks Holmss, Mis Mārpla un Džesika Flečere laika gaitā kļuvuši par firmas zīmēm, taču slepkavību un pazušanas mistērijas gan drāmu, gan komēdiju stilā tīri labi prot risināt ne tikai citi izmeklētāji, bet arī tie, kuri vēl dēvējami tikai par šī lauciņa amatieriem.

"Seven"


Ja jau atsevišķi Morgans Frīmens un Breds Pits ir lieliski aktieri, kuri saucami par Holivudas spīdekļiem, tad varam apmēram iedomāties, kas notiek, ja kā detektīvus abus noliek plecu pie pleca. Tieši šo tandēmu darbībā varam novērtēt 1995. gada filmā "Seven", kas stāsta par kādu baisu sērijveida slepkavu. Pita atveidotais varonis, detektīvs Deivids Milss, tajā cīnās ar Kevina Speisija tēloto slepkavu-psihopātu, par kura upuriem kļuva arī Milsa sieva un nedzimušais bērns.

Filmu un seriālu novērtēšanas platformas "Rotten Tomatoes" atsauksmēs kinolente saņēmusi ļoti atzinīgus vērtējumus gan no skatītājiem, gan arī kritiķiem. Lai gan sākums var šķist nedaudz gauss, vēstīts, ka tālākie šausmu filmas un trillera cienīgie notikumi ātri vien ierauj savos valgos.


Knives Out


Jau drīz Daniels Kreigs noliks savas Džeimsa Bonda pilnvaras, dodot iespēju šajā lomā sevi pierādīt kādam citam censonim. Tas gan nenozīmē, ka lielo lomu laiks beidzies – 2019. gadā uz ekrāniem iznāca kriminālkomēdija "Knives Out" ("Uz nažiem"), kurā Kreigs atveidoja ar izmeklētājiem vareni labo ožu apveltīto Benua Blanku, un šo ceļu viņš uzņēmies turpināt. Tuvākā un tālākā nākotnē "Netflix" paspārnē iznāks vēl divi nu jau franšīzes turpinājumi, taču, kamēr gaidām jaunumus, vērts noskatīties vai atsvaidzināt atmiņu ar kinolenti, kas skatītājus jau pašā pamatā tik ļoti aizrāva.

"Uz nažiem" sižeta notikumi risinās ap slepkavību. Šoreiz nelaiķis ir Harlans Trombijs – detektīvromānu autors un kuplas ģimenes patriarhs, kurš nogalināts īsi pēc savas 85. jubilejas. Slepkavības izmeklēšanu uzsāk harizmātiskais un uz sīkumiem aci piešāvušais detektīvs Blanks, kuram acumirklī kļūst skaidrs – slepkavību ir pastrādājis kāds no Trombija plašās ģimenes locekļiem. Bet – kurš tieši?

Aizdomās turamos filmā atveido Holivudas pasaulei ne būt ne sveši vārdi – zvaigžņotajā sastāvā ir Kriss Evanss, Lakīts Stenfīlds, Maikls Šenons, Ana de Armasa, Dons Džonsons, Džeimija Lī Kērtisa, Tonija Kolete un Kristofers Plamers.


The Girl on the Train


Trilleris "The Girl on the Train" ("Meitene vilcienā") vēsta par Reičelu – nesen šķīrušos, ar alkohola atkarību sirgsošo sievieti, kura ik dienas brauc vilcienā garām namam, kur dzīvo viņas idealizēts un apskausts sapņu pāris. Kādu dienu ierastajā maršrutā viņa pamana kaut ko, kas maina ikdienas ritējumu un ierauj viņu pazudušas meitenes meklējumos. Un te arī sākas darbs detektīviem abās ekrāna pusēs!

Galveno lomu kinolentē, kuras pamatā ir Paulas Hokinsas debijas romāns "Meitene vilcienā", atveido Emīlija Blanta, kuras portfolio glabājas ne viens vien trilleris. Filmu noteikti būs interesanti vērot tiem, kuri lasījuši arī oriģināldarbu – kaut tik tāpēc, lai salīdzinātu, kurš stāsta izklāstīšanas variants tad ir veiksmīgāks!


Who Killed Sara


Ja ar divām stundām kino prieka tev nepietiek, labs variants ir ķerties klāt kādam seriālam, kurš rūpīgi šķetina kādas slepkavības gaitu. Daudzsēriju kinolentes "Who Killed Sara" pamatā ir stāsts, kas notika pirms 18 gadiem. Tajā nelaimīgajā vasaras dienā, pārtrūkstot paraplāna virvēm, bojā gāja Aleksa māsa Sāra, un viņš, jauns būdams, ļāvās sevi apmānīt un uzņemties vainu par notikušo. Pēc cietumā pavadītajiem gadiem vīrietis ir nolēmis atriebties ģimenei, kas, viņaprāt, laupīja ne tikai māsas un mammas dzīvību, bet arī atņēma cerības uz normālu un laimīgu dzīvi. Protams, pa vidu neiztrūkst arī attiecību peripētijas un daudzi citi atklājumi, par kuru eksistenci galvenais varonis pat nenojauta.

Šis meksikāņu veikums skatāms straumēšanas platformā "Netflix" – nupat tam iznākusi arī otrā sezona, kopā piedāvājot novērtēt 18 sērijas.


Murder Mystery


"Slepkavības mistērija" parāda, kā šausminoša atgadījuma izmeklēšanā iederas humors un citi komēdijas elementi. Galvenās lomas filmā atveido žanra meistars Adams Sandlers un Dženifera "Reičela Grīna" Anistone, iejūtoties ne tikai precēta pāra lomā, bet arī kļūstot par galvenajiem aizdomās turamajiem slepkavības lietā. Šis ir viens no visu laiku skatītākajiem "Netflix" oriģinālgabaliem.

Lidmašīnā iepazīstoties ar kādu valdzinošu svešinieku, dzīves rutīnā ieslīgušie Niks un Odrija tiek laipni uzaicināti uz luksusa jahtas klāja, kur valda absolūta bezrūpība. Baudot dzīves skaistumu, abi jaunpienācēji zaudē modrību, vienā mirklī no sauļošanās krēsla nonākot uz apsūdzēto sola. Ātri vien "jauniņie" saprot – vienīgais veids, kā no sava medusmēneša atgriezties ar veselu ādu, ir ņemt grožus savās rokās un bez citu palīdzības noskaidrot, kurš tad īsti nelaiķim iedūra dunci.


Dark Places


Pamatīgs prāta mežģis ir Deivida Finčera kinolente "Gone Girl", kas balstīta Gilianas Flinnas grāmatā, kurai mistēriju detektīvžanrā ievirzītu darbu rakstīšana šķiet ir asinīs. Šī dāma ir arī "Dark Places" autore, kas savu ekranizāciju piedzīvoja 2015. gadā. Starmešu gaismas kinolentē pagrieztas šarmantās Šarlīzes Tēronas virzienā – viņa atveido sievieti vārdā Lībija, kura astoņu gadu vecumā piedzīvoja šaušalīgāko dienu savā mūžā. Nelaimīgajā naktī tika nogalināta Lībijas mamma un māsa. Toreiz mazā meitene par vainīgo nosauca savu brāli, taču vēl aizvien pēc daudziem gadiem viņu nepamet doma, vai tik aiz šīs stāsta neslēpjas kaut kas dziļāks un tumšāks.

Ja pēc "Dark Place" noskatīšanās Tēronas talants tevi uzrunās tik ļoti, ka vēlēsies viņu darbībā redzēt vēl un vēl, ielūkojies šajā rakstā, kurā apkopotas dažas no viņas visu laiku veiksmīgākajām lomām.


The Nice Guys

Detektīvkomēdijā ar asa sižeta pipariņu satiekas divi kardināli pretēji vīri – izsitējs un atlabstošais alkoholiķis Džeksons Heilijs un privātdetektīvs, alkoholiķis Hollands Mārčs. Ņemot vērā, ka abiem nepieciešama nauda, viņi spiesti uzņemties kādas izbijušas pornozvaigznes pašnāvības lietu, kuru, kā apgalvo meitenes tante, vēl pēc nāves izziņošanas redzējusi dzīvu. Pamazām abi saprot, ka tik vienkārši un viennozīmīgi nekas nemaz nav, un šis incidents saistīts ar ietekmīgajiem un varenajiem dūžiem.

Galvenajās lomās filmā iejūtas Raiens Goslings un Rasels Krovs, kurš, starp citu, vienā no viņa jaunākajiem projektiem atveidos gleznotāju Marku Rotko. Vairāk lasi šeit.


Mare of Easttown


Kā rāda klasiskie žanra darbi, dāmas spēj būt tikpat labas un vērīgas detektīves kā kungi. To jaunajā seriālā "Slepkavība Īsttaunā" mēģinās apstiprināt arī Keita Vinsleta, kuru skatītāji gan pieraduši redzēt romantiskākās lomās un kinolentēs. Šajā miniseriāla viņu sauks Mēra Šīhana. Sieviete ir mazas pilsētiņas detektīve, kura, neskatoties uz privātās dzīves likstām, ar pilnu jaudu metusies uzzināt, kas gan noticis ar meiteni, kura atrasta mirusi. Ja arī tu dzīvo mazā ciematiņā, iespējams, šis seriāls liks kārtīgi pārdomāt, vai tik tiešām visus kaimiņus labi pazīsti un esi lietas kursā par visām viņu gaitām.

Viena no seriāla panākumu atslēgām ir lieliski lomai izvēlētā aktrise. Kā Vinsleta sasniedza karjeras virsotnes un cik savdabīgā veidā viņas rokās iekrita Roza Devitas Bukasteres loma "Titānikā", lasi šeit.


Zodiac


Satura ziņā 2007. gada filma "Zodiaks" varētu atgādināt iepriekš aprakstīto "Seven". Šī kinolente balstīta patiesos notikumos un stāsta par sērijveida slepkavu, kurš Sanfrancisko apkārtnē sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados nogalināja vismaz 37 cilvēkus, taču tā arī netika notverts.

Filmā redzamas vairākas Holivudai nebūt ne svešas sejas, kuras aktīvi filmējas vēl šobaltdien. Roberts Daunijs juniors un Džeiks Gilenhols atveido Polu Eiveriju un Robertu Greismitu, laikraksta "San Francisco Chronicle" reportierus, kuri veica izmeklēšanu šajā lietā. Laikraksts toreiz bija kā starpnieks, ar kura palīdzību noziedznieks sazinājās ar amatpersonām. Savukārt Marks Rufalo spēlē slepkavību izmeklētāju, kurš bija atbildīgs par šīs lietas novešanu pie gala rezultāta.


How To Get Away With Murder


Kad 2014. gadā skatītāju vērtējumam tika nodots seriāls "How To Get Away With Murder", tas daudz pārsteidza nesagatavotus. Tiekot pie vairākiem apbalvojumiem un ar katru sezonu audzējot interesi par sevi, seriāls kopumā svinēja sešas sezonas, kurā profesore Analīse Kītinga (Viola Deivisa) jurisprudences studentiem pasniedza kursu, kuru pašai tīk devēt "Kā izbēgt no soda par slepkavību". Protams, vērts piebilst, ka visas sešas sezonas nebūs vērojama sēdēšana universitātes solā vien – jau pirmajās sērijās no perspektīvākajiem studentiem tiek izveidota profesores palīgu grupa, kuras dalībnieku mierīgā dzīve un laimīgā nākotne sāk brukt, kļūstot par slepkavības lieciniekiem. Bet – varbūt tomēr arī pašiem kļūstot par slepkavām?

Seriāla viens no galvenajiem motoriem bija producente Šonda Raimsa, kuras vārds šogad īpaši plaši izskanējis seriāla "Bridžertona" sakarā. Lai gan žanrs abiem seriāliem ir pilnībā atšķirīgs, tos vieno spēja noturēt skatītāju uzmanību ar notikumiem, kas aiz stūra it nemaz nav gaidāmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!