Foto: Vida Press
Holivuda vienmēr ir dievinājusi stāstus par diviem cilvēkiem, kuri pat visneticamākajos apstākļos ir spējuši atrast savu dvēseles radinieku. Taču ne vienmēr tā notiek! Dažas filmas izvēlas iedziļināties romantikas tumšākajā pusē – mīlas attiecībās, kas ātri nonāk iznīcībā. Bieži vien tas ir apzināti! Lūk, esam apkopojuši deviņas toksiskākās attiecības, kas jebkad redzētas filmās un seriālos…

"Neatrodamā" ("Gone Girl")

"Neatrodamā" ir galvenais piemērs tam, ka toksiskām attiecībām var būt izšķiroša nozīme filmas sižetā. Eimija un Niks no malas šķiet laimīgs pāris, taču pēc tam, kad Eimija pazūd viņu piektajā kāzu gadadienā, attiecību patiesais raksturs tiek apšaubīts, kad Niks kļūst par galveno aizdomās turamo par iespējamo slepkavību.

Filmas galvenajā sižeta pavērsienā tiek atklāts, ka Eimija ir dzīva un ir atbildīga par savas nāves viltošanu.. Skatītāji atklāj, ka, lai gan Niks bija slikts vīrs, viņš attālinājās un krāpa sievu, Eimija ir tā, kas šīs laulības toksiskumu paceļ pilnīgi jaunā līmenī. Pēc tam, kad viņas viltotais nāves plāns sabrūk, viņa atgriežas pie Nika un piespiež viņu stāstīt par viņu laimīgo atkalsatikšans. Lai cīnītos pret Nika plānu pamest sievu, viņa paliek stāvoklī...

Eimijas un Nika attiecības nosaka manipulācijas, meli un plānošana. "Gone Girl" ir vēl viena filma, kurā pāris beigās paliek kopā, taču šoreiz tas ir postoši.

"Skaistule un briesmonis" ("Beauty and the Beast")

Varētu padomāt, ka klasiskās bērnu filmas mazajiem skatītājiem neradīs bīstamas atklāsmes par romantiku. "Skaistule un briesmonis" ir viens no vissliktākajiem likumpārkāpējiem, attēlojot ļoti problemātisku romānu starp jauno Bellu un viņas sagūstītāju, zvēru.

Lai gan beigu beigās zvērs atkal kļūst par cilvēku, skatītāji nekad neuzzinās, vai Belle būtu izvēlējusies šo dzīvi, ja viņa nebūtu spiesta to darīt.

"Kā zaudēt puisi 10 dienās" ("How to Lose a Guy in 10 Days")

"Kā zaudēt puisi 10 dienās" mēs satiekam Keitas Hadsones varoni – padomu žurnālisti, kuras jaunais uzdevums ir desmit dienu laikā sabojāt jaunas attiecības, izmantojot tikai tā sauktās "klasiskās kļūdas, ko pieļauj sievietes". Tikmēr reklāmas vadītājs Bens (Metjū Makonahijs) noslēdz derības, ka desmit dienu laikā viņš var likt jebkurai sievietei viņā iemīlēties.

Ir daudz romantisku komēdiju, kas attēlo toksisku uzvedību attiecībās, bet "Kā zaudēt puisi 10 dienās" ir lielisks toksicitātes piemērs no abām pusēm. Abiem varoņiem ir slēpti motīvi un viņi savā starpā manipulē viens ar otru. Sieviete dara visu, lai padarītu viņu randiņu par šausmīgāko pieredzi, savukārt vīrietis to visu pacieš, rīkojoties gan pasīvi, gan pieņemot situācijas, kas viņam patiesībā nav pieņemamas. Tādā veidā filma popularizē arī daudzas romantiskas klišejas par iepazīšanos.

"Krēsla" ("Twilight")

Par spīti tās plašajai popularitātei, tīņu romantikas sāga "Krēsla", kurā Bella pēc pārcelšanās iemīlas 104 gadus vecā vampīrā Edvardā, ir neiedomājami toksiska vairākos veidos.

Pirmkārt, pastāv vecuma atšķirība, neskatoties uz to, ka Edvards izskatījās kā 17 gadus vecs, viņš ir dzimis 1901. gadā, padarot viņu par 87 gadiem vecāku par Bellu. Spēka dinamika ir vēl viena atšķirība – Edvards ir vampīrs un jebkurā brīdī viņš var viņu viegli nogalināt (un patiesībā viņam ir neatlaidīga vēlme to darīt, jo Bellas asinis viņam šķiet īpaši uzrunājošas). Un visbeidzot, pirms viņi abi iemīlas, Edvards viņu vajā vairākas reizes.

Par Bellas un Edvarda attiecību toksiskumu ir rakstīts neskaitāmas reizes, sākot no izklaides vietnēm un beidzot ar zinātniskākām publikācijām, piemēram, "Psychology Today".

"Tāda ir mīlestība" ("Love Actually")

Ir gandrīz vai grūti izvēlēties vistoksiskākās attiecības 2003. gada britu Ziemassvētku filmā. Iespējams, sliktākās attiecības ir starp Hjū Granta atveidoto premjerministru, kurš, būdams vecpuisis, iemīlas vienā no savas komandas sievietēm. Bet citādi – šeit ir daudz izvēles iespēju, jo filmas varoņi iemīlas, šķiras, skumst un priecājas.

"Gāzes gaisma" ("Gaslight")

Protams, ir daudz lielisku (un ne tik lielisku) filmu par toksiskiem romāniem. Filmā dziedātāja Pola Alkvista kopā ar savu līgavaini Gregoriju ievācas namā, kur kādreiz tika nogalināta Polas tante. Gregorijs vēlas dabūt nelaiķes dārglietas un sāk psiholoģiski manipulēt ar sievu, liekot Polai noticēt, ka viņa ir kļuvusi traka. No filmas angliskā nosaukuma cēlies psiholoģijas termins "gazlaitings". Ja vien viņai būtu dota iespēja sevi aizstāvēt...

"Orange is the new black"

Seriāla galvenās varones – Aleksa un Paipera kopš pirmās dienas ir problemātisks pāris. Abas ir manipulatīvas un negodīgas, izceļot viena otrā sliktāko. Aleksa iesaistīja Paiperu narkotiku biznesā, un tas ir iemesls, kāpēc viņa nokļuva aiz cietuma restēm. Viņām abām būtu daudz labāka dzīve, ja viņas ietu katra savu ceļu.

Bet viņas ir "Orange is the New Black" superpāris, kas vienmēr atradīs viena otru, jo ir nepārprotami atkarīgas no savas toksiskās mīlestības.

"Zvaigzne ir dzimusi" ("A Star is Born")

Lady Gaga un Bredlijs Kūpers saviļņoja pasauli ar filmas "Zvaigzne ir dzimusi" stāstījumu, taču mēs nevaram ignorēt bīstamo vēstījumu, ko tā sūta: sievietēm ir jāpaliek vardarbīgās attiecībās! Elija turpina meklēt attaisnojumus un upurēties Džeksona labā, jo jūtas tā, it kā viņa būtu viņam parādā par saviem panākumiem. Viņa nespēj viņu izglābt no viņa dēmoniem. Tā vietā, lai svinētu Eilijas sasniegumus, Džeksons vēl vairāk ieslīgst atkarībā un depresijā. Šim stāstam nav laimīgu beigu, tomēr filmas skatītājus aizrāva šis "mīlas stāsts". Ir pienācis laiks beigt jaukt aizraušanos ar ļaunprātīgu izmantošanu un uzlūkot šos stāstus kā brīdinājuma stāstus.

"Greja piecdesmit nokrāsas" ("Fifty Shades of Grey")

Kurš gan nezina tveicīgo pāri no fanu fantastikas adaptācijas "Greja piecdesmit nokrāsas" – Kristjenu Greju un Anastasiju Stīlu? Triloģijai ir izdevies atstāt Anastasijas un Kristjena fanus noreibušus, padarot viņus par vienu no slavenākajiem pāriem uz lielā ekrāna. Tomēr viņu attiecības nav labas. Kristjens ir greizsirdīgs, īpašniecisks vīrietis, kurš cenšas kontrolēt Anas dzīvi. Viņš ir apsēsts ar Anas atrašanās vietu un to, ar ko viņa ir kopā, un atkal un atkal viņš parādās bez iepriekšēja brīdinājuma. Ja tas nešķiet kontrolējoši, tad varbūt tas, ka viņš nopirka arī uzņēmumu, kurā strādā Ana, gan? Un, kad viņu attiecībās rodas kāda problēma, viņi vienmēr samierinājās ar seksu. Šajās attiecībās sekss maģiski spēja visu izlabot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!