Foto: Vida Press
4. martā savu pirmizrādi kinoteātros piedzīvoja režisora Pola Tomasa Andersona ilgi gaidītā kinolente "Lakricas pica" ("Licorice Pizza"). Divu stundu garais piedzīvojums balstīts patiesās Holivudas atmiņās par filmas veidotāju un viņa draugu Gēriju Gecmanu, taču izrādās, ka Andersons šai komēdijai ar drāmas elementiem nosaukumu vien domājis vairākus mēnešus, vēsta "Variety".

Filmas darbība norisinās Sanfernando ielejā, Kalifornijā, 1973. gadā. Uzmanības epicentrā ir Gerijs Valentīns (Kūpers Hofmans), kurš ir iemīlējies krietni vecākā meitenē Alanā Keinā (Alana Haima) un visiem spēkiem mēģina viņu iekarot. Neraugoties uz sākotnējo atturību no meitenes puses, viņi ātri kļūst par labiem draugiem un uzsāk kopīgu biznesu – ūdensgultu pārdošanu, kas vēl vairāk nostiprina viņu saikni. Filmā piedalās arī Bredlijs Kūpers, Benijs Safdijs un daudzi citi.

Filma ne tikai izpelnījusies plašu sabiedrības ieinteresētību, bet arī pretendē uz trīs "Oskara" nominācijām šī gada balvu ceremonijā – kategorijās "Labākā filma", "Labākais režisors" un "Labākais oriģinālscenārijs".

Alanai Haimai šī bija pirmā lielā debija uz ekrāniem, taču tā negaidīti vainagojās iespaidīgiem panākumiem – viņa nominēta "Zelta globusam" kā labākā aktrise, "BAFTA" kino balvai kā labākajai aktrisei galvenajā lomā, kā arī "Critics' Choice" kategorijā "Labākā aktrise". Līdz tam viņa bija zināma kā poproka grupas "Haim" dalībniece, kurā muzicē kopā ar divām vecākajām māsām – Estiju un Danielu. Interesants fakts, ka viņas ir māsas ne tikai reālajā dzīvē, bet arī atveido tās "Lakcricas picā". Kādā intervijā māsas darīja zināmu, ka filmā un dzīvē viņu attiecības krasi atšķiroties – ja ekrānos visas daudz ķildojās, realitātē tā nemaz neesot. Tāpat vecākā māsa Daniela noliegusi, ka būtu vecāku "mīlulīte", kā tas redzams filmā, taču Estija un Alaina par to pasmējušas, sakot, ka vecāku mīļākais bērns to pats nekad neatzīs.

View this post on Instagram

A post shared by HAIM (@haimtheband)


Džimija Falona populārajā "The Tonight Show" Alana stāsta, ka katru filmēšanas dienu viņai šķitis – režisors viņu atlaidīs, jo meitenei nav bijusi pat mazākā pārliecība par to, ko dara. Kādā no filmas ainām Alanai vajadzējis vadīt kravas automašīna, taču viņa komiķim atklāj, ka ir ļoti slikta braucēja. Kadrs filmēts kopā ar Kūperu Hofmanu un Bredliju Kūperu, kurš, kā izrādās, ir Alanas lielākais elks. Filmēšanas brīdī auto sācis piepildīties ar dūmiem, kas nepārliecināto šoferīti uztraucis vēl vairāk, taču viņas prātu nepametis režisora padoms – aktieri nedrīkst "salūzt" un iziet no lomas. Kad Kūpers vaicājis, vai dūmi ir normāla parādība, meitene pārliecinoši mājusi ar galvu, lai gan par apgalvojuma patiesumu viņai nebijis ne jausmas. Zemāk vari noskatīties pilnu interviju ar jauno, uzlecošo zvaigzni.

Galvenajā lomā ieceltais Kūpers Hofmans ir mūžībā aizgājušā aktiera Filipa Seimūra Hofmana dēls. Zināms, ka viņa tēvs vairākas reizes strādājis kopā ar Andersonu tādās filmās kā "Naktis bugi stilā", "Magnolija" un "Pavēlnieks". Kūpers nekad nebija plānojis kļūt par aktieri. "Es vienmēr mazliet baidījos iet šajā jomā, jo mans tēvs tajā darbojās tik labi," atklājis Hofmans. "Noklausīšanās laikā, kad lasīju kopā ar Polu un Alanu, kļuvu ļoti emocionāls. Tā bija kā apskaidrība, ka man tas jādara."

Ne vienu vien skatītāju ieinteresējis savdabīgais filmas nosaukums, lai gan kinolente neatklāj stāstu ne par picu, ne arī lakricas konfektēm. Izrādās, ka "Licorice Pizza" 20. gadsimta septiņdesmitajos gados bez maksas dāvāja lakricu, dīvānus un mūzikas žurnālu plauktus Dienvidkalifornijā. Šī ierakstu veikalu ķēde jo īpaši tuva bijusi jauniešu sirdīm.

Kas interesanti, režisora pirmais filmai piedāvātais nosaukums bija ''Soggy Bottom", kā sākotnēji sauca arī ūdensgultu biznesu, kuru kinolentē vada Gerijs. "Ilgtermiņā nevarētu sadzīvot ar šādu nosaukumu, un pēc laika secināju, ka lakrica un pica ir divi vārdi, kas visvairāk atgādina bērnību," portālam "Variety" atklājis režisors.

Lai arī šī ir devītā Andersona filma, tā, iespējams, ir maigākā un optimistiskākā kinolente viņa karjerā. Atbildot uz jautājumu, kāpēc režisors tik daudz filmas uzņem tieši Sanfernando ielejā, viņš atbild: "Tas ir mans komforts un prieks. Bet, vai vēlos paplašināt savu diapazonu? Jā, patiesībā rakstīju pavisam citu stāstu, bet mani pilnībā pārņēma ideja un šīs filmas pievilcība."

Rakstā izmantota informācija no "Variety", "NyTimes" un "Independent".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!