Foto: Publicitātes foto
Parasti cilvēki cietumam iet ar līkumu, bet paskatīties, kā dzīve tur noris kinorežisoru acīm, ir pavisam cita lieta. Ja esi asa sižeta filmu cienītājs, kam patīk sekot līdzi ieslodzīto sadzīvei, plāniem, kā arī sapņiem par atgriešanos ikdienišķā rutīnā, iespējams, šajā sarakstā atradīsi kādu filmu vai seriālu, kas vēl nav bijis tavā dienaskārtībā.

"Escape Plan"


Filmas "Bēgšanas plāns" galvenais aktieru duets kino pasaulē runā pats par sevi. Šeit plecu pie pleca darbojas Arnolds Švarcenegers un Silvestrs Stallone, kura atveidotais varonis ikdienā strādā par cietumu drošības vadošo ekspertu, cenšoties no tiem izlauzties un uzturētājiem norādot uz pat vismazākajām nepilnībām. Taču viss noiet absolūti greizi, kad viņš tiek nepatiesi apsūdzēts slepkavībā un ieslodzīts paša projektētā cietumā, kas tiek dēvēts par "Kapu", jo ir viens no visdrošākajiem un noslēgtākajiem pasaules cietumiem.

"Prison Break"

Protams, šis saraksts nebūtu pilnīgs bez leģendārā seriāla "Izlaušanās", kuru daudzi skatījušies ne vienu reizi vien. Perfekti noslīpētie tēlu raksturi un absolūti neparedzamais sižets skatītājam var likt teju vai nokrist no krēsla, vērojot, kā Maikls Skofīlds (Ventvords Millers) speciāli nokļūst cietumā, lai palīdzētu brālim Linkolnam (Dominiks Persels), kurš nepatiesi apsūdzēts ar nāvessodu, no tā izkļūt. Notikumi, protams, kļūst samudžināti, ieraujot plānos veselu virkni cilvēku, taču Maikla ģēnija spējas viņus vairākkārt izvelk no bezdibeņa.

Lai arī seriāla uzņemšana ir noslēgusies ar loģisku iznākumu un tam varētu teikt pat vairākkārt pielikts trekns punkts, kvēlākie fani zemapziņā nebeidz cerēt, ka uz ekrāniem kādu dienu parādīsies vēl kādas seriāla sērija.

"The Inmate"

Daudzsēriju kinolente, kuras notikumi atrisinās vienas sezonas laikā, skatāma straumēšanas giganta "Netflix" platformā. Galvenā sižeta līnija ietver notikumus ap Danti – nu jau ieslodzīto, kurš tiek nogādāts uz stingrās uzraudzības cietumu Meksikā, lai uzzinātu svarīgu informāciju par amerikāņu politiķa meitas nolaupīšanu. Tur viņš ātri vien tiek iepazīstināts ar divām cietuma bandām, liekot izvēlēties, kurā pusē Dante nostāsies un kura kļūs par viņa ienaidniekiem.

"Maze"

Šis trilleris, ko varētu saukt vairāk par psiholoģisku drāmu, veidots, iedvesmojoties no 1983. gada notikuma, kad 38 cietumniekiem izdevās izbēgt no šķietami augstākajā līmenī apsargāta cietuma Ziemeļīrijā. Šis notikums kļuva par pirmo lielāko bēgšanas gadījumu pēc Otrā pasaules kara. Filma lielā mērā koncentrējas uz Mārlija, kas ir galvenais bēgšanas plāna autors, satuvināšanos ar cietuma sargu, lai iegūtu vitāli nepieciešamu informāciju.

"The Green Mile"


Cietsirdība, labestība un brīnumi – šie vārdi raksturo filmu "Zaļā jūdze", kas savā sižetā ir pilnīgi atšķirīga no šajā sarakstā minētajām. Drāma par uz nāvi notiesātajiem un viņu cietuma sargiem visā pasaulē atpazīstamību guvusi kā īpaši aizkustinošs stāsts – tajā Toms Henkss tēlo cietuma sargu, kurš pakāpeniski sāk uzskatīt, ka viens no notiesātajiem ir nevainīgs. 1999. gada filma nopelnīja četras "Oskara" nominācijas.

"Oz"


"Oz" sešu gadu garumā atspoguļoja ikdienas aktivitātes un cietumnieku dzīves kādā neparastā ieslodzījuma vietā. Tur dzīve nerit, mierīgi sēžot savās kamerās un gaidot izlaišanas dienu. Tur viņi saskaras ar brutalitāti, nežēlību un arī nelegālo narkotiku pasauli. Sezonu laikā cietumnieku starpā izveidojas vairākas bandas, piemēram, gangsteri, musulmaņi, baikeri, itāļi, un ne visiem izdodas izdzīvot.

"Orange Is The New Black"


Komēdijseriāls/drāma "Orange Is The New Black" atklāj stāstu par dzīvi sieviešu cietumā, tieši tāpēc lielu popularitāti izpelnījies dāmu vidū. Katra no varonēm, kas vada savas dienas cietumā, dzīvo ar sapņiem un alkām – par brīvību, mīlestību un citām dzīves baudām. Seriāla septiņās sezonās priekšplānā izvirzās sieviešu seksualitātes jautājums.

"Shot Caller"


Džeikoba dzīve bija visnotaļ perfekta, līdz vienam nepareizam lēmumam – sēsties pie automašīnas stūres dzērumā. Vīrietis neuzmanības dēļ izraisa avāriju, kurā iet bojā viņa labākais draugs, par ko arī Džeikobam jāizcieš cietumsods kopā ar rūdītiem noziedzniekiem un pat slepkavām. Viņš ātri vien saprot, ka dzīve tagad balansēs uz naža asmens starp dzīvību un nāvi, piespiežot viņu nonākt vienā no bandām un kļūt par tās vadoni, zaudējot savu morālo stāju. Cietumā viņam nākas aizmirst Džeikobu. Tur viņš pārtop Dūzī.

Ja arī tu zini kādu interesantu filmu vai seriālu, kas apvij cietuma tēmu, komentāru sadaļā pastāsti arī citiem kinomīļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!