Foto: Vida Press
Gribi paspēlēties ar lellēm? Dažas no tām ir mīļas, citas – biedējošas. Lai arī kāds būtu filmas žanrs, neaizmirstamu stāstu par leļļu atdzīvošanos ir bijis gana daudz. Arī šobrīd ar nepacietību gaidām "Bārbijas" iznākšanu, bet šausmu filmu "Megana" uz lielajiem ekrāniem esam jau sagaidījuši (tiek lēsts, ka šī šausmu filma atšķiras no jebkad radītajām). Esam sagatavojuši sarakstu ar vecākām un pavisam jaunām filmām, kurās ir iekļauta iemīļotā rotaļlieta. Atceries, ka ne visas lelles ir vienādas!

"Barbie" (2023)

Šī filma, kas pie mums nonāks 2023. gada jūlijā, no jauna definē zīmolu un vadošo dāmu, kas nāk kopā ar to. Kā redzams reklāmkadros un filmu plakātos, Margo Robija un Raiens Goslings ir satriecoši spilgti ar saviem pieskaņotajiem tērpiem un žilbinošajiem smaidiem. Bet patiesībā romantiskā komēdija būs daudz dziļāka un nopietnāka, jo tās galvenais stāsts nebūs par apģērbu vai aksesuāriem. Izrādās, ka filma būs kritiska pret sievietēm uzspiestajiem sociālajiem skaistuma standartiem, jo Bārbija atskārtīs, ka viņu atstumj viņas nepilnību dēļ.

Vai Bārbija atdzīvosies? Ir atklāts, ka Bārbija un Kens filmā būs iestrēguši reālajā pasaulē. Tātad Bārbiju sagaida nopietns izaicinājums – būt dzīvai sievietei.

"Megana" ("M3GAN") (2023)

Rotaļlietu uzņēmuma robotiķe izmanto mākslīgo intelektu, lai atdzīvinātu lelli bērniem... Kas gan varētu noiet greizi? Acīmredzot, daudz. Tas, kas tiek uzskatīts par bērna sapņu draugu, kļūst par patiesu murgu.

Tātad, "Megana" ir filma par mākslīgā intelekta brīnumu, lelli, kas radīta būt par bērna pavadoni un vecāku sabiedroto. Lelle, ko izstrādājusi robotiķe Džemma, spēj mācīties un spēlēties, kļūt par draugu un aizsargu bērnam, ar kuru viņa ir saistīta. Kad Džemma pēkšņi kļūst par astoņus gadus vecās brāļameitas Keidijas aizbildni, viņa vēl nav gatava kļūt par vecāku. Džemma nolemj izmantot M3GAN prototipu, lai atrisinātu Keidijas pieskatīšanu. Šausmām ir jauna seja, un viņas vārds ir Megana.

"Anabella" ("Annabelle") (2014)

Kā jau saprati, no spilgtās, skaistās, iedvesmojošās Bārbijas esam nokļuvuši pie tumšākajām un netīkamākajām lellēm. Anabella ir filma par dāvanu pasniegšanu, kas nogāja greizi.

Džons Forms savai sievai Miai, kura ir mātes cerībās, kādudien sagādā burvīgu dāvanu – skaistu, neparastu antikvāru lelli Anabellu baltā kāzu kleitā. Mia par dāvanu ir sajūsmā, taču viņas prieks par Anabellu nav ilgs. Kādā naktī viņu mājā ielaužas sātanistu kulta sekotāji un zvērīgi uzbrūk laulātajam pārim. Izlijušas asinis un šausmas nav vienīgais, ko sātanisti atstāj aiz sevis. Viņu pastrādātie briesmu darbi ir nieks salīdzinot ar šaušalīgo ļaunumu, kas tagad ir iemiesojies Anabellā. Ak vai!

"Dabīgā lielumā" ("Life Size") (2000)

Īsti nezinām, kā jutās pārējā pasaule, taču 2000. gadā pirmstīņu vecuma bērni kļuva vai traki par Tairas Benksas un Lindsijas Lohanas filmu "Life Size".

Filmas stāsts – atraitņa meita Keisija meklē veidu, kā sazināties ar savu mirušo māti, viņa atrod burvestību grāmatu, kas var palīdzēt atdzīvināt viņas mammu. Tomēr viņa nejauši atdzīvina savu lelli supermodeles Tairas Benksas izskatā.

"Rotaļlietu stāsts" ("Toy Story") (1995)

Tāpat kā Megana, arī Endija rotaļlietas darīs visu sava īpašnieka labā. Filma ir stāsts ir par rotaļlietām, kas atdzīvojas, kad klāt nav to saimnieku. Proti, rotaļlietas patiesībā ir dzīvas un slēpj no ļaudīm savu piedzīvojumiem pilno ikdienu

Galvenie varoņi visās "Rotaļlietu stāsta" pilnmetrāžas filmās ir kovboju lupatu lellīte šerifs Vudijs un Bazs Gaismasgads – kosmosa iekarotājs, kura ekipējums ir pilns ar dažādām funkcijām un iespējām (tajā skaitā spārniem, balss atskaņošanas pogām, stikla skafandru un lāzeru). Filmās piedalās arī tādi varoņi, kā porcelāna lellīte Bo Bīpa, zaļais dinozaurs Reksis, garais suns ar atsperi Slinkijs, krājkasīte – cūciņa Hamms un Kartupeļgalvas kungs ar kundzi.

"Bērnu spēlītes" ("Child's Play") 1988

Šausmu filma "Child’s Play" vēsta par šaušalīgo lelli-slepkavu Čakiju, kurā iemiesojies nelabais. Oriģinālā filma "Child's Play" uz kinoekrāniem iznāca 1988. gadā, un vēlāk tai uzņemti četri turpinājumi : "Child's Play 2" (1990), "Child's Play 3" (1991), "Bride of Chucky" (1998) un "Seed of Chucky" (2004).

Filmas sižets ir visai vienkāršs: puisēnam Endijam dzimšanas dienā uzdāvina viņa sapņu lelli. Drīz vien lelle atdzīvojas, un tai nepieciešams Endija ķermenis, lai lelles dvēsele varētu iemiesoties cilvēkā.

"Neglītās lellītes" ("Ugly Dolls") (2019)

Muzikālā animācijas filma "Neglītās lellītes" ("Ugly dolls") tapusi, iedvesmojoties no pasaulē populārām plīša rotaļlietām.

Sirsnīgais stāsts par savāda izskata lellītem, kas nebūt nav perfektas ārēji, tomēr skaistas visā savā būtībā, sākās kā romantisks piedzīvojums starp diviem mākslas skolas studentiem Deividu Horvātu un Sunminu Kimu.

Pēc skolas beigām Sunmina dodas atpakaļ uz dzimto Dienvidkoreju, kur turpina vēstuļu saraksti ar savu simpātiju Deividu. Kādā no vestulēm Deivids uzzīmē savdabīgu radījumu un Sunmina nolemj pārsteigt savu mīļoto, pēc zīmējuma izgatavojot plīša lellīti, ko nosūta draugam ar nākamo vēstuli. Vēlāk šo lellīti ierauga kāds ietekmīgs pop kultūras skaistumveikaliņš un sāk izgatavot lelles vairumā. No tā brīža pasaule iemīlēja savdabīgās rotaļlietas un sākās neglīto lellīšu kults.

"Puika" ("The Boy") (2016)

Ja kāds vēlas zosādu un nespēju ilgu laiku mierīgi gulēt, noskaties "The Boy"!

Filmas par lellēm, kuras piedējušas baisos veidos bojā gājušiem maziem bērniem, galu galā ir vienas no populārākajām žanra kinolentēm. Bērns, kas pēc nāves iemiesojas rotaļlietā, vēlas atriebties dzīvajiem. Jau no šādas domas vien parādās zosāda! Jo īpaši satraucošs ir fakts, ka vecāki ir pārliecināti – lelle ir viņu dēls Brāmss, kurš gāja bojā briesmīgā ugunsnelaimē.

Angļu ģimene noalgo savam bērnam amerikāņu auklīti. Ierodoties savā jaunajā darbavietā, Greta ir izbrīnīta – viņas aizbilstamais nemaz nav dzīvs puika, bet gan lelle bērna augumā, par kuru rūpējoties ir jāievēro stingri noteikumi. Greta tos pārkāpj, tādēļ sākas šaušalīgi notikumi.

"Korelaina" ("Coraline") (2009)


Cilvēki nevar izlemt, vai filma "Korelaina" ir paredzēta bērniem vai pieaugušajiem. Šķiet, ka šī ekscentriskā un izdomas bagātā leļļu 3D animācijas filma patiešām ir paredzēta visiem vecumiem.

Kādu dienu ziņkārīgā un garlaicības māktā meitene Korelaina Džonsa nokļūst noslēpumainā pasaulē, kas slēpjas aiz kādām nelielām durvīm. Šajā pasaulē viss ir citādāk – jautrāk, krāsaināk un aizraujošāk nekā tur, kur dzīvo viņa kopā ar saviem mūždien aizņemtajiem vecākiem. Te viņa sastop savus otrus vecākus – mīļus un gādīgus, kuri ikreiz viņu sagaida ar gardiem ēdieniem un dažādām izklaidēm. Taču drīz brīnumainais piedzīvojums kļūst bīstams. Neīstie vecāki piedāvā Korelainai palikt pie viņiem ar nosacījumu, ka aizvietos viņas acis ar pogām. Korelaina tam nepiekrīt un aizbēg no paralēlās realitātes uz savu māju. Drīz meitene atklāj, ka viņas īstie vecāki ir pazuduši. Korelainai nākas atgriezties paralēlajā realitātē, lai viņus izglābtu.

"Zāģis" ("Saw")

Šis ir spilgts piemērs tam, cik populāras var būt šausmu filmas, kurās attēlotas lelles, jo franšīzē "Saw" ir jau deviņas filmas.

Ar ugunīgi sarkanām lūpām, acīm un sarkaniem rimbuļiem uz vaigiem Billijs kalpo kā glīts, mīlīgs atgādinājums, ka šajā asiņainajā franšīzē tiks izlieta asiņu jūra. Viņa smokings norāda, ka Billijs vienmēr ir gatavs upura bērēm. Lellei ir tendence ierasties notikuma vietā ar nelielu instrukciju audioieraksta formātā, kas ļauj upuriem zināt, kas viņiem jādara, lai izkļūtu no Zāģa spēles dzīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!