Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Nikolass Keidžs ir viens no Holivudas aizraujošākajiem un neprognozējamākajiem aktieriem. Kāpēc tā? Viņš ir kļuvis par kultūras ikonu ar saviem dīvainajiem un bieži vien drosmīgajiem priekšnesumiem kinodarbos. Uzstājoties "The Late Show" ar Stīvenu Kolbertu, Keidžs uzskaitīja savas piecas iemīļotākās filmas, kurās viņš pats spēlējis kādu lomu. Neatkarīgi no tā, vai esi liels Keidža fans vai vienkārši ikdienišķs filmu skatītājs, viņa filmogrāfiju noteikti ir vērts apskatīt!

5. vietā – "Džo" ("Joe") (2013)

Keidža iecienītāko filmu sarakstā piekto vietu ieņem smagā drāma "Džo". Filmā Keidžs atveido Džo, bijušo cietumnieku, kurš sadraudzējas ar nemierīgo pusaudzi vārdā Gerijs. Filma pēta vīrišķības, vardarbības un atpestīšanas tēmas, tās mērķis ir parādīt dzīves realitāti ASV mazpilsētās. Tajā baudāms viens no Keidža atturīgākajiem un niansētākajiem aktierdarbiem.

Keidžs ir atklājis, ka viņam ļoti patika strādāt kopā filmas režisoru Deividu Gordonu Grīnu un ka viņš novērtējis iespēju iedziļināties Džo sarežģītajā tēlā. Filma saņēma kritiķu atzinību par "nenopulētu" un godīgu strādnieku šķiras dzīves attēlojumu ASV dienvidos, kā arī par Keidža sniegumu.

4. vietā – "Sliktais policists" ("Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans") (2009)


Keidža ceturtā mīļākā filma, kurā viņš ir filmējies, ir "Sliktais policists" – krimināldrāma, kuras režisors ir dokumentālo filmu režisors Verners Hercogs.

Šī nav tipiska spriedzes filma par policistiem. Filma ir tik pārliecinoša, ka rada aizdomas, vai tikai Nikolass Keidžs patiesi nav lietojis kokaīnu. Reālistiskā aktierspēles manierē atspoguļots stāsts par policistu, kurš izmeklē brutālu slepkavību, taču, nokļuvis narkotiku varā, vairs nespēj atšķirt realitāti no halucinācijām.

Nikolass Keidžs filmā atveido policijas detektīvu, kurš visai brīvi interpretē likumu. Viņš vienlīdz aizrautīgi izmeklē slepkavību un cenšas tikt pie vēl vienas devas, kas ļautu aizmirst stiprās muguras sāpes. Ar neatkārtojamu intuīciju apveltītais detektīvs ieroci izmanto biežāk nekā savu policista žetonu. Lai arī viņa ceļš tāpat nav rozēm kaisīts, visu sarežģī attiecības ar augstas klases prostitūtu (seksīgā kubiete Eva Mendesa, iepriekš ar Keidžu saspēlējusies fantastikas filmā "Ghost Rider"). Stāsts ierauj aizvien trauksmainākā kaislību un briesmu virpulī.

Keidža sniegums filmā "Sliktais policists" ir neparasts un neparedzams, jo viņš attēlo cilvēku uz neprāta robežas. Keidžs sacīja, ka viņu filmā piesaistīja režisora unikālais redzējums un vēlme radīt kaut ko netradicionālu un izaicinošu.

3. vietā – "Augšāmceļot mirušos" ("Bringing Out the Dead") (1999)


Trešā Keidža iecienītākā filma, kurā viņš ir filmējies, ir "Augšāmceļot mirušos" – drāma, kuras režisors ir Martins Skorēze. Keidžs atveido Frenku Pīrsu, kurš strādā neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādē. Filmas notikumi aptver trīs naktis Frenka darbā ar trim dažādiem pāriniekiem.

Keidžs ir teicis, ka viņam patika strādāt kopā ar Skorsēzi pie filmas un ka viņš novērtēja režisora ​​vēlmi "izspiest visu iespējamo" no viņa kā aktiera.

2. vietā – "Mendija" ("Mandy") (2018)


Keidža otrā iecienītākā filma, kurā viņš ir filmējies, ir "Mendija", šausmu filma. Filmā Keidžs atveido Sarkano Milleru, vīrieti, kurš vēlas atriebties kultam par viņa draudzenes Mendijas slepkavību.

Mendija ir kļuvusi par kulta klasiku tās vizuāli satriecošās kinematogrāfijas un savādā un satraucošā sižeta dēļ. Keidža sniegums filmā ir spraigs un aizraujošs, jo viņš iet cauri dažādai emociju gammai – no sērām un niknuma līdz eksistenciālam izmisumam.

Keidžs ir nosaucis "Mendiju" par vienu no unikālākajām filmām, kurās viņš jebkad ir piedalījies.

1. vietā – "Cūka" ("Pig") (2021)


Keidža iecienītākā filma, kurā viņš ir filmējies, ir 2021. gada ASV drāma "Cūka".

Maikls Sarnoski savā pilnmetrāžas režijas debijā sagādāja Keidžam lomu, kas ir viņa talanta cienīga. Filma stāsta par kādu trifeļu meklētāju Robu, kurš dzīvo viens pats Oregonas mežos un kuram tiek nozagta viņa trifeļu meklētāja – cūka. Kad cūka tiek nozagta, viņa varonis dodas ceļojumā, lai dzīvnieku atgūtu, pa ceļam sastopoties ar dažādiem personāžiem no savas pagātnes.

Filma guva kritiķu atzinību, kuri slavēja tās scenāriju un Keidža aktierspēli.

Keidža sniegums filmā "Cūka" ir slavēts kā viens no viņa labākajiem vairāku gadu laikā, parādot viņa spēju radīt dziļu emocionālu pārdzīvojumu ar minimālu dialogu. Keidžs ir teicis, ka filma viņu piesaistīja tās unikālā stāsta dēļ. Tajā ir zaudējums, skumjas un cilvēciskā saikne ar dzīvniekiem.

Interesanti atzīmēt, ka Keidža favorītu sarakstā ir dažādas žanra filmas, kas parāda viņa kā aktiera daudzpusību. Aktiera izvēle atklāj arī to, ka viņš priekšroku dod tādām filmām, kurās tiek pētītas tumšākas un sarežģītākas tēmas, nevis tradicionālās Holivudas "problēmas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!