Foto: Vida Press
Vai vari iedomāties, kā būtu pamosties cita cilvēka ķermenī? Jā, iedomāties mēs varam, bet filmās varoņi to var arī izjust. Patiesībā ķermeņa maiņas žanrs ("body-swap movies") pastāv jau kopš kino industrijas sākuma. Visbiežāk ķermeņa maiņas filma stāsta par diviem ļoti atšķirīgiem cilvēkiem, kuri uz īsu laiku apmainās ar identitātēm. Pēc pielāgošanās savai jaunajai dzīvei un ķermenim, abi cilvēki apgūst vērtīgas dzīves mācības, jo redz pasauli no dažādām perspektīvām. Ja tev patīk šāda tipa filmas (skaidrs, ka tās netiek skatītas katru dienu), piedāvājam tev 11 filmu izlasi! Izvēlies, ko vēlies, skaties, ko izvēlējies!

"Samainīti vietām" ("The Change-Up") (2011)

Kas tu drīzāk būtu: veiksmīgs jurists ar māju un ģimeni vai izskatīgs pleibojs? Deivam un Mičam filmā "Samainīti vietām" zāle otrā pusē šķita zaļāka.

2011. gada ASV komēdijā galvenās lomas atveido Raiens Renoldss un Džeisons Beitmens. Deivs ir veiksmīgs jurists un īstens ģimenes cilvēks. Viņa draugs Mičs – bez darba un bez raizēm. Viņaprāt, draugam ir viss, ko vien tas var vēlēties: skaista sieva, trīs burvīgi bērni un lieliska karjera. Taču Deiva visu sapņu piepildījums būtu Miča bezrūpīgais dzīvesveids, kurā nav vietas tādiem vārdiem kā "pienākumi" un "saistības", un katru nakti var pavadīt kopā ar citu skaistuli.

Pēc kopīgas pasēdēšanas krodziņā, Miča un Deiva dzīve apgriežas kājām gaisā, kad viņi pamostas – samainīti vietām!

"Dīvainā piektdiena" ("Freaky Friday") (2003)

Komēdiju žanram patīk ķermeņa maiņas scenārijs, jo tas rada daudz jautru negadījumu un mācību. "Dīvainā piektdiena" ir viena no klasiskajām 2000. gadu sākuma pusaudžu filmām ar Lindsiju Lohanu galvenajā lomā.

Filma ir rimeiks 1976. gada tāda paša nosaukuma filmai, kur meitas lomu toreiz tēloja Džodija Fostere, bet mātes – Barbara Haris.

Par 2003. gada filmu: starp atraitni Tesu Kolmani (Džeimija Lī Kērtisa) un viņas 15 gadīgo meitu, Annu (Lindsija Lohana) valda paaudžu konflikts. Viņas strīdas par visu: par drēbēm, par mūziku, par frizūrām un, protams, arī par vīriešiem. Kādu ceturtdienas vakaru strīds sasniedz savu kulmināciju. Meita nesaprot mātes attieksmi pret viņas muzikālajām interesēm, savukārt Tesa neizprot, kāpēc Anna izturas tik noraidoši pret savu nākamo patēvu.

Situācija daudziem pazīstama, taču ne visi ir piedzīvojuši tādu brīnumu: piektdienas rītā meita ar māti ir samainījušās ķermeņiem. Nu, meitai ir iespējams labāk iepazīt nākošo tētuku, bet mammai –atgriezties jaunības dienās. Vai viņām izdosies atrisināt samilzušās problēmas vienā dienā? Laika nav daudz, jo sestdiena ir Tesas kāzu diena.

"Atkal 17" ("17 Again") (2009)

Ak, paskaties, vēl viena 2000. gadu pusaudžu filma! Šoreiz ar Zaku Efronu galvenajā lomā. Bet ar ko viņš maina ķermeni? Nu... pats ar sevi.

Ko tu darītu, ja dzīve tev dotu otru iespēju? Būdams vidusskolnieks 1989. gadā, Maiks O'Donels ir basketbola komandas zvaigzne ar spožu nākotni. Neskatoties uz to, Maiks ziedo nākotnes plānus par labu savai draudzenei Skārletai un bērnam. Divdesmit gadus vēlāk, Maika slavas dienas ir palikušas tālu aiz muguras – viņa laulības ar Skārletu ir izjukušas, darbā vajā neveiksmes, bet viņa bērni uzskata tēti par lūzeri. Brīnumainā veidā, Maiks negaidīti pārvēršas 17 gadīgā pusaudzī un saņem vēl vienu iespēju no jauna iekārtot savu dzīvi.

"Karstās čiksas" ("The Hot Chick") (2002)

"Karstās čiksas" ir viena no Roba Šneidera ievērojamākajām komēdijas izrādēm un Reičelas Makadamsas pirmā nozīmīgā debija filmā.

Džesika Spensere (Makadamsas varone) ir populāra un skaista meitene, kura ir nekrietna pret citiem cilvēkiem. Kādu dienu Džesika pamostas un saprot, ka viņa ir apmainījusies ķermeņiem ar kādu pieaugušu vīrieti (Šneidera atveidotā Klaiva ķermenis). Džesikai ir jāatgriežas savā ķermenī pirms izlaiduma balles, taču, lai to izdarītu, dumpiniecei ir jāapgūst svarīga mācība.

"Lielais" ("Big") (1988)

Divpadsmitgadīgais Džošs Baskins ir noguris būt īss. Viņš vēlas būt liels. Kādu dienu pie mašīnas zīlnieces atrakciju parkā viņš izsaka vēlēšanos, ka vēlas kļūt par pieaugušo. Nākamajā dienā Džošs pamostas un saprot, ka pa nakti ir mistiski pārvērties par trīsdesmitgadīgu vīrieti ar jauna zēna prātu. Nu Džošs cenšas atrast atrakciju parka mašīnu, lai atkal kļūtu par divpadsmitgadīgu puiku.

"Lielais" ir brīnišķīgi smieklīga un sirsnīga filma, bet vai tā ir ķermeņa maiņas filma? Džošs nekad tehniski nemaina savu ķermeni pret kādu citu. Viņš joprojām ir Džošs, tikai lielāks. Tomēr izmaiņas Džoša ķermenī ir tik nozīmīgas, ka viņš tikpat labi varētu būt arī cits cilvēks. Turklāt ķermeņa maiņas filmu tēmas (pilngadības sasniegšana, dzīves skatīšanās no citas perspektīvas) ir visas, tāpēc, jā, "Lielais" noteikti ir pelnījusi vietu šajā sarakstā.

"Cik man gadu?!" ("13 Going on 30") (2004)

"Cik man gadu?!" ir ķermeņa maiņas filma stilā, kas līdzīga filmai "Lielais"(1988).

Dženna ir neveikla meitene, kura uz savu trīspadsmitās dzimšanas dienas ballīti uzaicina skolas populārākās meitenes, kurām viņa vēlas līdzināties. Kad populārās meitenes Džennu šajā ballītē izjoko, Dženna vēlas kaut viņa būtu pieaugusi. Nākamajā dienā Dženna pamostas kā trīsdesmit gadus veca sieviete. Tātad – būtībā Dženna tagad ir pieaugusi ar jaunas meitenes prātu.

Filma ir viegla romantiskā komēdija ar zvaigžņu aktieru sastāvu: Dženifere Gārnere, Marks Rafalo, Džūdija Grīra un Endijs Serkiss.

"Puikas un meitenes" ("It's a boy girl thing") (2006)

Šī romantiskā komēdija stāsta par diviem kaimiņiem – Nellu un Vudiju. Daiļā un apzinīgā Nella un draiskulis Vudijs viens otru neieredz. Taču viss mainās, kad kādu rītu Nella un Vudijs pamostas un atklāj, ka viņi ir ieslodzīti viens otra ķermenī. Abu reakcija sākumā ir gluži saprotama – viņi cenšas sabojāt otra reputāciju. Taču drīz vien, noslēdzot abpusēji izdevīgu darījumu, viņi kopīgiem spēkiem sasniedz mērķus, līdz atklāj, ka abu ienaids ir pārtapis mīlestībā.

"Puikas un meitenes" stāsts noteikti nav oriģinālākais ķermeņa maiņas filmas žanram. Liela daļa humora ir balstīta uz to, ka pusaudži atklāj pretējā dzimuma ķermeņus un izspēlē dzimumu stereotipus.

"Plušķis" ("The Shaggy Dog") (2006)

Modernizējot Disneja studijā 1959. gadā uzņemtu tāda paša nosaukuma komēdiju, 2006. gada filma "Plušķis" piedāvā vēl vienu ķermeņa maiņas žanra pavērsienu.

Tas viss iesākās tajā brīdī, kad ģimenes tēvs un darbaholiķis Deivs nejauši inficējās ar superslepeno, ģenētiski mutējošo serumu, kurš ticis izstrādāts dzīvnieku laboratorijā. Nepievēršot uzmanību dīvainībām uzvedībā un fiziskām pārmaiņām ķermenī, Deivs nemanāmi sāk pārvērsties sunī. Visneiedomājamākie pārpratumi un smieklīgākās situācijas – tā ir tikai maza daļa no Deiva dzīves jaunajā ķermenī, taču varbūt tieši iegūtās īpašības ļaus viņam gan atgūt zaudēto saikni ar ģimeni, gan arī atmaskot un sodīt ļaundarus.

Filma iekļauj visus panākumu elementus, kādi vien iespējami. Labi, sen atzīti aktieri, profesionāls tehniskais izpildījums, mīļa fabula un šunelis, kas smaidā liek atplaukt vai ikvienai sejai. Jo īpaši viņa neveiksmīgā ģimenes pārliecināšana, ka četrkājainais radījums ir neviens cits, kā tētis... Tiesa, ne visās dzīves situācijās viņš izturas kā normāls cilvēks, bet – ģenētiskā seruma doza ir pārāk liela, lai viņš – Deivs – saglabātu gan džentlmenisko stāju un uzvedību, gan jaunajos apstākļos neieviestu savas suniskās korekcijas, piemēram, rīta bučas vietā sieviņas vaigu vienkārši nolaizīt...

"Kurpnieks" ("The Cobbler") (2014)

Makss (Adams Sandlers) ir kurpnieks jau ceturtajā paaudzē. Kādu dienu savā apavu darbnīcā Ņujorkā viņš uziet relikviju, kam piemīt burvju spējas. Pateicoties tai, viņš var iejusties jebkura cita cilvēka dzīvē – vien iekāpjot tā kurpēs.

Filma gan netika atzinīgi novērtēta pēc tās izlaišanas, taču tā ir jauka filma faniem, kuri vēlas redzēt Adamu Sandleru nedaudz pieklusinātākā komēdijas stilā.

"Ne/sevī" ("Self/less") (2015)

Kāds ļoti bagāts, bet ar vēzi slims vīrs nolemj veikt radikālu medicīnisku procedūru, kā rezultātā viņa apziņa tiktu pārnesta vesela jaunekļa ķermenī, ko viņš raksturo kā mākslīgi radītu "tukšu trauku". Kad viņš sāk atveseļoties, atklājas viņa jaunā ķermeņa izcelsmes noslēpumi, un kāda slepena organizācija ir viņam uz pēdām, lai aizsargātu savas intereses. Turklāt – drīz vien viņš konstatē, ka ne procedūra, ne kompānija, kas veica procedūru, nav tādas, kādas tās izskatās no malas.

"Freaky" (2020)

Ketrīna Ņūtona šajā kinolentē atveido Milliju – parastu vidusskolnieci, kas cenšas izdzīvot asinskārajos skolas gaiteņos un sadzīvot ar populāro vienaudžu bieži vien ļaunajām izdarībām. Taču, kad Millija kļūst par Vina Vona atveidotā Miesnieka ("The Butcher"), bēdīgi slavenā pilsētas sērijveida slepkavas, nākamo upuri, vidusskola kļūst par mazāko viņas raizi.

Protams, kā jau kārtīgā Holivudas filmā pienākas, arī šajā ir kāds pagrieziena punkts. Pavisam negaidītu notikumu dēļ kādā dienā abi galvenie varoņi pamostas samainījušies vietām, precīzāk – viens otra ķermenī. Millijai pēcāk uzzina, ka viņai ir 24 stundas, lai atgūtu savu ķermeni, jo pretējā gadījumā jaunā sieviete būs iesprostota noziedznieka ādā uz mūžīgiem laikiem. Lai lietas samudžinātu vēl vairāk, Miesniekam tīri labi iepatīkas jaunās meitenes ķermenis, jo tas kalpo kā lielisks aizsegs noziegumu pastrādāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!