Foto: AFP/Scanpix/LETA

Daudzu iemīļotais Sūklis Bobs ir atgriezies – šoreiz gan ne uz lielalajiem kinoteātru ekrāniem, bet gan straumēšanas platformā "Netflix". Kas interesanti, pilnmetrāžas multiplikācijas filma "The SpongeBob Movie: Sponge on the Run", kas, atšķirībā no iepriekšējām filmām, ir pilnībā radīta datoranimācijas tehnikā, ir dublēta latviešu valodā.

Animācijas seriāls "Sūklis Bobs Kvadrātbiksis" televīzijā debitēja 1999. gadā, un pa šo laiku tam tapušas vairāk nekā 200 sērijas 12 sezonās un divas veiksmīgas pilnmetrāžas filmas. Stāsts par Sūkli Bobu ir iedzīvināts arī Brodvejas mūziklā, kuram dziesmas komponējis Deivids Bovijs, Džons Ledžends, Stīvens Tailers un daudzi citi pasaulē atzīti mākslinieki.

Pirms ķeries klāt jaunās filmas novērtēšanai, piedāvājam iepazīties ar faktiem par un ap Sūkļa Boba līdzšinējām gaitām.

Sūklis Bobs ir jūras biologa iztēles auglis


Viņa vārds bija Stīvens Hilenbergs, un viņš bija jūras zinātnes skolotājs ar zinātnisku grādu dabas resursu plānošanā ar specializāciju jūras resursos, kā arī kaislīgs zīmētājs. Rezultātā tapa ne tikai Sūkļa Boba tēls, bet arī pirmā filma "The SpongeBob SquarePants", kuru Hilenbergs arīdzan režisēja.

"Es ļoti gribēju kaut ko iesākt ar šo vienu nevainīgo un naivo tēlu, ko ieskauj ciniskas būtnes... Kurš ir savā ziņā dīvainis, nūģis un neaptēsts. Kādu laiku es zīmēju šos dabīgos sūkļus ar izvalbītām acīm, līdz kādu dienu es uzzīmēju virtuves sūkli. Un es nodomāju: "Tas ir viņš!"", Sūkļa Boba tapšanu medijiem savulaik atklāja Hilenbergs.

Stīvens Hilenbergs mira 2018. gadā 57 gadu vecumā no amiotrofās laterālās sklerozes, dēvētas arī par Šarko slimību.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sūkļa Boba sākotnējais vārds bija Puika Sūklis


Savukārt multfilmas nosaukums bija paredzēts "SpongeBoy Ahoy!". Taču, tā kā "SpongeBoy" nosaukums jau bija aizsargāts ar autortiesībām, jo tā bija nosaukta grīdas slota, tad nācās domāt jaunu vārdu. Hilenbergam bija svarīgi galvenā varoņa vārdā saglabāt vārdu "sūklis", jo viņš bažījās, ka bērni varētu to sajaukt ar siera kluci.

Patriks bija iecerēts kā dusmīgs bāra īpašnieks


Jūraszvaigzne Patriks pirmoreiz parādījās, kad vēl tikai tapa multfilmas pilotprojekts. Taču nebūt tik jauks un piemīlīgs dumiķis, kādu skatītāji viņu pazīst šodien. Pirmsākumos Patriks bija diezgan agresīvs ceļmalas kroga īpašnieks. Savukārt, lai radītu Patrikam raksturīgo runas manieri, Bils Feigerbaks (pazīstams kā Maršala tēvs no "How I Met Your Mother"), ierunājot Patriku, palēnina savu runas tempu un iztēlojas, ka mutē viņam atrodas krūtīs.

Šovā piedalījusies virkne slavenību


Lai arī Hilenbergs bija pret slavenību piesaisti multfilmas tēlu ierunāšanai, jo bažījās, ka viņa garadarbs tiks salīdzināts ar Simpsoniem, tomēr viņš izdarīja izņēmumu un Sūkļa Boba mīļāko supervaroņu – Nāriņvīra un Sprogupuikas – ierunāšanu uzticēja Timam Konvejam un Ernestam Borgnainam. Pēc tam, kad Hilenbergs atkāpās no galvenā režisora pienākumiem, Bikini dzelmē sabija Vils Ferels, Džonijs Deps, Viktorija Bekhema, Lebrons Džeimss, dziedātāja Pink un daudzi citi.

Sūkļa Boba vārdā nosaukta jaunatklāta sēne


Sanfrancisko Valsts Universitātes pētnieki jaunatklātu sēni 2011. gadā nodēvēja par "Spongiforma squarepantsii", jo tā bija ļoti līdzīga jūras sūklim. Un tā kā Borneo salas mežos uzietās sēnes sporu veidojošie orgāni atgādināja virtuves sūkļa caurumiņus, jautājumu par to, kā šo atradumu nosaukt, vairs nevienam nebija.

Scenārija veidotāji iedvesmojās no Reja Bredberija


Meklējot jaunus stāstus otrajai sezonai, tika nolīgta redaktore Merivetersa Viljamsa, kuras uzdevums bija palīdzēt scenāristu komandai ar idejām. Viņa izdalīja rakstītājiem Reja Bredberija eseju izlasi "Zen nozīme rakstniecības mākslā" ("Zen in the Art of Writing"). Rakstīšanas vingrinājums, kura rezultātā radās vairāki "Sūklis Bobs Kvadrātbiksis" motīvi, bija "Lietvārdu spēle" ("The Noun Game"). Viljamsa lika visiem uz mazām lapiņām uzrakstīt trīs līdz sešus lietvārdus un ielikt cepurē. Katrs izvilka vienu vārdu, no kura minūtes laikā bija jāizveido stāsts.

Deivids Haselhofs paturēja filmas vajadzībām radīto gigantisko skulptūru


Iztērējot veselus 100 tūkstošus ASV dolāru no pirmās filmas budžeta, komandas iedvesmošanai tika radīta trīsarpus metrus gara un 340 kilogramus smaga Deivida Haselhofa statuja. Haselhofs, kurš pats parādās filmas beigās un par reālistisko sevis kopiju bija sajūsmā, pēc filmēšanas beigām vaicājis, ko komanda grasās ar to iesākt. Rezultātā milzu Deivids Haselhofs nonāca īstā Deivida Haselhofa īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!