Foto: Publicitātes foto
Pavisam nesen sākusies daudzu skatītāju iemīļotā seriāla "Noziedzīgie prāti" 16. sezonas filmēšana. Panākumu bagātajai kriminālajai drāmai ir jau 15 gadu, kopumā izlaistas 324 sērijas. Paredzams, ka jaunajā sezonā būs desmit sēriju, kurās tiks padziļināti izmeklēts viens noziegums. Jāmin arī tas, ka 16. sezonā seriālam būs mazliet citādāks nosaukums – "Noziedzīgie prāti: Evolūcija".

Pie skatītājiem atgriezīsies daudzi gadu gaitā iemīļoti aktieri. Piemēram, Džo Mantenja, kas spēlē Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) speciālo aģentu Deividu Rosi, Andreas Džojas Kukas atveidotā FIB speciālā aģente Dženifere Džero, Pedžetas Brūsteres tēlotā speciālā aģente Emīlija Prentisa. Seriālā būs arī Aiša Tailere, kura attēlo Taru Lūisu, kā arī Adams Rodrigess FIB aģenta Lūka Alvesa lomā un Kirstena Vangsnesa, kas attēlo tehnisko analītiķi Penelopi Garsiju. Starp citu, Vangsnesas personāžs ir redzams visās 15 seriāla sezonās.

Gaidot jauno sezonu, gan seriāla fani, gan arī tie, kas "Noziedzīgos prātus" vēl nav iepazinuši, var noskatīties iepriekšējās sezonas darbadienu vakaros pulksten 23 kanālā "FOX"! Bet tikmēr uzzināsim, kādi panākumi "Noziedzīgiem prātiem" bijuši līdz šim, ko dara aktieri, kas pameta seriālu un ko tā veidotāji ir sagatavojuši faniem nākotnē.

Lieliski panākumi 15 sezonu garumā


"Noziedzīgie prāti" stāsta centrā ir ASV FIB Uzvedības analīzes vienība. Tā ir elitāra izmeklētāju grupa, kas analizē ASV bīstamākās sērijveida slepkavības un atsevišķus šausminošus noziegumus, cenšoties paredzēt nākamos noziedznieku soļus, lai apturētu tos un novērstu turpmākus uzbrukumus.

Savas pastāvēšanas laikā seriāls vairākas reizes saņēma "People's Choice Awards" balvu kategorijā "Mīļākā televīzijas krimināla drāma", kā arī uzvarēja "ASCAP Film and Television Music Awards", iegūstot "Labākā televīzijas seriāla" titulu. "Noziedzīgie prāti" izpelnījušies arī citas prestižas balvas un vairākas reizes nominēti "Emmy".

Kā jau katrs seriāls ar tik garu vēsturi, arī "Noziedzīgie prāti" savā pastāvēšanas laikā piedzīvoja gan aktieru aiziešanu, gan skandālus. Ko tagad dara tie, kas pameta seriālu iepriekšējās sezonās?

Skandalozā atlaišana

Pirmajās 12 "Noziedzīgo prātu" sezonās Tomass Gibsons spēlēja Uzvedības analīzes nodaļas vadītāju Āronu Hočneru. Taču Gibsons tika atlaists pēc tam, kad filmēšanas laukumā uzbruka un spārdīja scenāristu un producentu Vidžilu Viljamsu.

Tā, diemžēl, nebija pirmā reize, kad aktieris filmēšanas laukumā zaudēja savaldību. Viņš bija bēdīgi slavens ar savām garastāvokļa maiņām, un bijušie kolēģi apgalvoja, ka vienu dienu viņš bija laipns un draudzīgs, bet citu – agresīvs un vardarbīgs.

Pēc pirmā šāda incidenta, kad Gibsons uzbruka režisora palīgam, viņam lika iziet astoņu stundu dusmu pārvarēšanas terapijas kursu. Jāatzīmē arī tas, ka arī ārpus filmēšanas laukuma netrūka skandālu – aktieris tika pieķerts, vadot auto alkohola reibumā.

Kopš atlaišanas no "Noziedzīgiem prātiem" Gibsonam ir bijušas dažas epizodiskās lomas citos seriālos, bet pēdējoreiz uz ekrāniem viņš bija redzams 2019. gadā, televīzijas filmā "Shadow wolves".

Karjeras lielākā kļūda

Aģents Džeisons Gideons, kuru spēlēja Mendijs Patinkins, pameta Uzvedības analīzes vienību trešajā sezonā pēc viņa draudzenes brutālas slepkavības. Kamēr uz ekrāna Gideonam bija skumji pamest komandu, Patinkins nevarēja vien sagaidīt, kad vairs nebūs redzams "Noziedzīgos prātos".

2012. gada intervijā žurnālam "New York Magazine" aktieris atzina, ka šī loma bijusi viņa karjeras lielākā kļūda. "Es nekad nedomāju, ka viņi katru vakaru, katru dienu, nedēļu pēc nedēļas, gadu no gada nogalinās un izvaros visas šīs sievietes. Tas bija ļoti postoši manai dvēselei un manai personībai." Patinkins arī piebilda, ka aiziešana no seriāla bija nepieciešama viņa garīgajai veselībai.

Drīz vien Patinkins ieguva Centrālā izlūkošanas biroja aģenta Sola Berensona lomu spiegu seriālā "Homeland" ("Svešais starp savējiem") un spēlēja to visās astoņas sezonās līdz 2020. gadam. Viņš arī ir piedalījies seriālā "Labā cīņa" 5. sezonā, kā arī citos televīzijas projektos.

No Uzvedības analīzes vienības uz "Speciālo uzdevumu vienību"

Daudziem skatītājiem iemesls katru nedēļu ieslēgt kārtējo "Noziedzīgo prātu" sēriju bija seksīgais aģents Dereks Morgans Šemāra Mūra izpildījumā. Diemžēl, pēc 11. sezonas Mūrs izlēma, ka ir pienācis laiks virzīties uz priekšu un pievienoties citiem projektiem.

Mūrs bez skandāliem pameta seriālu 2016. gadā. Gadu pēc aiziešanas no "Noziedzīgiem prātiem" Mūrs pievienojas seriālam "Speciālo uzdevumu vienība SWAT", kur joprojām tēlo galveno lomu – seržantu Danielu Harrelsonu.

Mūrs žurnālistiem stāstīja, ka lepojas ar to, kā beidzās Dereka Morgana stāsts, un nenožēlo šovā pavadīto laiku.

Fani cer uz atgriešanos

Metjū Grejs Gablers tēloja Uzvedības analīzes nodaļas speciālo aģentu, ģeniālo doktoru Spenseru Rīdu. Skatītāji noteikti atceras, ka vienība lielā mērā paļāvās uz doktora Rīda intelektu, lai profilētu noziedzniekus.

Rīds pameta Uzvedības analīzes nodaļu mīklainos apstākļos, taču viņa stāsts palika nepabeigts, tādējādi bija cerība, ka viņš varētu atgriezties, kad seriālu atjaunoja uz vēl vienu sezonu.

Diemžēl ir zināms, ka viņš nepievienosies aktieru sastāvam, taču Gablers neskumst, ka viņa laiks Uzvedības analīzes vienībā ir beidzies.

Kas attiecas uz dzīvi pēc aiziešanas no "Noziedzīgiem prātiem", Gablers bija redzams filmā "Karalis bruņinieks", un viņam ir bijusi loma seriālā "Lellīte". Pašlaik viņš nepiedalās nevienā citā projektā, tāpēc fani cer, ka viņš varētu atgriezties pie Spensera Rīda lomas "Noziedzīgajos prātos".

Kas skatītājus sagaida jaunajā sezonā?


Par jaunās sezonas sižetu pagaidām ir zināms tas, ka notikumi risināsies pēc Covid-19 pandēmijas un FIB Uzvedības analīzes vienībai būs jāizseko aizdomās turamais, kurš karantīnas laikā izveidoja sērijveida slepkavu tīklu. Tagad, kad pasaule atkal ir atgriezusies pie ierastās dzīves, šis tīkls aktivizējas, un FIB komandai tas ir jāaptur, izmeklējot katru slepkavību atsevišķi.

Galvenā ļaundara lomā visas sezonas garumā iejutīsies Zaks Gilfords. Viņš atveidos globāla kiberdrošības uzņēmuma operāciju analītiķi Eliasu, kurš ir apsēsts ar nāvi.

Jaunās sezonas sākumā Emīlija Prentisa (Pedžeta Brūstere) pārrauga visas Uzvedības analīzes vienības, savukārt, Deivids Rosi (Džo Mantenja) ir atsevišķas vienības vadītājs. Viņš joprojām ir sērās, bet iemeslu tam skatītāji uzzinās tikai pirmās jaunās sezonas sērijas beigās.

Džo Mantenja žurnālistiem atzinās, ka piekrita atgriezties aģenta Deivida Rosi lomā vēl pirms bija izlasījis scenāriju, jo pilnībā uzticējās autoriem. Aktieris piebilda, ka arī daudzi viņa kolēģi uzreiz piekrita filmēties, jo ilgojās gan pēc saviem tēliem, gan viens pēc otra.

Aktieri bija pārsteigti, kad 2020. gada februārī seriālu pārstāja filmēt, bet, tāpat kā skatītāji, cerēja, ka "Noziedzīgie prāti" tomēr atgriezīsies uz ekrāniem. Pēc gandrīz diviem gadiem tas beidzot arī īstenosies!

Precīzs jaunās sezonas pirmizrādes datums vēl nav zināms, visticamāk, to pārraidīs šā gada beigās vai 2023. gada sākumā, taču tikmēr "Noziedzīgo prātu" iepriekšējās sezonas ir skatāmas darbadienu vakaros pulksten 23 kanālā "FOX".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!